Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση - ελπίδα δικαίωσης των ακτημόνων Επανωμής

Μεγαλώνουν οι ελπίδες των ακτημόνων της Επανωμής για λύση του προβλήματός τους, μετά τη θετική εισήγηση στο ΣτΕ να γίνει δεκτό το αίτημά τους και να μην επιτραπεί η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών στα 1.000 από τα 3.000 στρέμματα της γης που καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν η Μονή Αγίας Αναστασίας πούλησε 500 στρέμματα στους συνεταιρισμούς των Υπαλλήλων ΟΤΕ Βορείου Ελλάδας και των καθηγητών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και άλλα 500 στο Συνεταιρισμό Αγίου Θεωνά και σε διάφορους ιδιώτες. Συνεταιρισμοί και ιδιώτες διεκδικούν να χτίσουν παραθεριστικούς οικισμούς, επικαλούμενοι σχετική απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ το 1994, που τους δίνει αυτό το δικαίωμα, παρά τις αντιρρήσεις, τόσο της Κοινότητας Επανωμής, όσο και της Διεύθυνσης Γεωργίας.

Οι ακτήμονες, εδώ και χρόνια, καταγγέλλουν ως παράνομες τις προσπάθειες που γίνονται για την οικοπεδοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων, που θεωρούνται υψηλής παραγωγικότητας. Αν χαθούν τα 1.000 στρέμματα, ανοίγει ο δρόμος και για τα υπόλοιπα και οι Επανωμίτες, που στο σύνολό τους ζουν από τη γεωργία, κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα.

Στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, επικαλέστηκαν το Προεδρικό Διάταγμα του '85, με βάση το οποίο "δεν επιτρέπεται η πολεοδόμηση περιοχών δεύτερης κατοικίας, εφόσον είναι αντίθετη με τους όρους προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της πολεοδομικής επιστήμης και τους γενικότερους αναπτυξιακούς στόχους, μέσα στους οποίους περιλαμβάνεται και η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας".

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 29 Απρίλη, όπου η εισηγήτρια της υπόθεσης πρότεινε στο Ε Τμήμα του ΣτΕ να γίνει δεκτή η αίτηση του ΣΑΚ Επανωμής να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη και να μην επιτραπεί η δημιουργία οικισμών παραθεριστικής κατοικίας από τους παραπάνω συνεταιρισμούς στην κτηματική περιοχή του Δήμου Επανωμής, αφού χωροθετούνται σε περιοχή γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.

Οι αγοραστές όμως των εκτάσεων δεν το βάζουν κάτω. Εχουν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και με τακτική αγωγή ζητούν την αποβολή των ακτημόνων από την περιουσία τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ