Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πούλησε στα μουλωχτά το 2,6% της Ιονικής;
  • Εριξαν στο Χρηματιστήριο εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές από την προηγούμενη βδομάδα
  • Με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ετοιμάζονται να μπουν στο χορό της Ιονικής η Πίστεως και η Πειραιώς
  • Ανακοίνωση του ΕΚΑ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ως κοινός αβανταδόρος της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας και τζογαδόρος της οδού Σοφοκλέους ενεργεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που παρά τις επίσημες διαψεύσεις της, τις τελευταίες μέρες "ελάφρυνε" το χαρτοφυλάκιό της κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές της υπό πώληση θυγατρικής της. Μάλιστα, η Εμπορική αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κατέχει ούτε το 64% της Ιονικής που κατείχε στις αρχές του χρόνου, ούτε το 62% που άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας την προηγούμενη βδομάδα, ούτε καν το 60%!. Στο χαρτοφυλάκιό της η Εμπορική Τράπεζα κατείχε το 60,42% της Ιονικής στις 5 του Μάη και το 57,79% στις 12 του μήνα!

Με βάση τα παραπάνω τουλάχιστον εκ του πονηρού μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εμπορική Τράπεζα, μετά τα δημοσιεύματα που της απέδιδαν ευθύνες για την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της Ιονικής. Οπως είναι γνωστό, η πτώση της τιμής αποδόθηκε στο γεγονός ότι η μαμά - Εμπορική "ρίχνει" στο Χρηματιστήριο μεγάλα πακέτα μετοχών της θυγατρικής της, ώστε να "πέσει" η τιμή της μετοχής και έτσι ευκολότερα να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, "κλειδί" για την κατανόηση του όλου προβλήματος είναι η ίδια η ανακοίνωση της Εμπορικής, η οποία επί λέξει σημείωνε: "Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, ουδεμία συναλλαγή πραγματοποιείται επί των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, ιδιοκτησίας της Εμπορικής". Εκείνο που απέφυγε να πει η διοίκηση της Τράπεζας ήταν ότι στο διήμερο που προηγήθηκε των ανακοινώσεων για την πώληση της Ιονικής πούλησε τουλάχιστον το 2,63% των μετοχών της Ιονικής που είχε στην κατοχή της...

Η Ιονική και οι μνηστήρες

Στο μεταξύ χτες η διοίκηση της Ιονικής συνέχισε την πολιτική εκβιασμών και εκφοβισμού των εργαζομένων στην Τράπεζα με παρεμβάσεις του ίδιου του προέδρου της Χ. Σταματόπουλου. Ο τελευταίος μάλιστα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε για προσπάθεια της διοίκησης... "να εξαντλήσει τα ειρηνικά μέσα", επισημαίνοντας μάλιστα ότι "έχουμε ξεκινήσει και τα ένδικα μέσα και έχουμε στείλει διάφορα εξώδικα προς το σύλλογο"...

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα σενάρια για τους υποψήφιους αγοραστές της Ιονικής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας φέρεται ουσιαστικά να είπε σχεδόν δημόσια ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Ιονικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (την αγόρασε πρόσφατα η Πειραιώς) σχετικά με τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή στις απεργίες θα ισοδυναμεί με "εχθρική ενέργεια" προς την Τράπεζα, αφού στόχος της είναι να συμμετέχει στη διαδικασία αγοράς της. Σε μια τέτοια προοπτική συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο Μ. Σάλλας προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών, ύψους 60 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών!

Αλλά και η διοίκηση της Πίστεως από ό,τι φαίνεται προετοιμάζεται για τη διαδικασία πώλησης της Ιονικής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκεί στοχεύει η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 11 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το ΕΚΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την πλήρη αντίθεσή του στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση περισσότερων από 10 δημοσίων επιχειρήσεων, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επισημαίνει ότι η αναιτιολόγητη ιδιωτικοποίηση των 2/3 του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε την αναβάθμιση των υπηρεσιών του πολίτη. Απαιτεί απ' την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπτυξιακή αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, στην ισχυροποίηση των δημόσιων τραπεζικών ομίλων, ώστε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να διατηρήσει τον κοινωνικό του ρόλο και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Τέλος καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 20 του Μάη και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την εκποίησή της ας πληρώσει ο καθένας τις ευθύνες του(1999-02-14 00:00:00.0)
Χοντραίνει το παιχνίδι για το ξεπούλημα(1999-02-10 00:00:00.0)
Ακονίζουν τα μαχαίρια οι τραπεζίτες(1998-12-01 00:00:00.0)
Ερωτοτροπεί με την ιδέα εξαγοράς της Ιονικής(1998-09-18 00:00:00.0)
"Ναι" στην εκποίηση της Ιονικής(1998-05-28 00:00:00.0)
Τώρα ομολογούν την πώληση μετοχών(1998-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ