Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ολυμπία στη... σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (της απεσταλμένης μας ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΥΡΙΛΛΑ).-

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Πάτρα (θέση Βούντενη) και το Παλαιολόγειο Κάστρο, στο Χλεμούτσι της Ηλείας,υπό την καταλυτική επίδραση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και ο Επικούρειος Απόλλωνας στη Φυγαλεία,περιμένουν την "επικουρία" του ΥΠΠΟ για να σωθούν. Αυτός είναι ένας μικρός απολογισμός από τις δύο μέρες αυτοψίας του ΚΑΣ στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, για τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας,το Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του δρόμου (δηλαδή ενοποίηση του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου), τη μεταφορά του πάρκινγκ και την κατασκευή κοντά στο μουσείο τεσσάρων ήπιων κατασκευών εξυπηρέτησης του κοινού.

Στο μεταξύ, στα χέρια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης υπάρχει ένας φάκελος προτάσεων του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που ανασκάπτει χρόνια την Ολυμπία, για αναστηλώσεις και σωστικές επεμβάσεις οι οποίες θα εξεταστούν σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, βάσει των προτάσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αλλά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, πλανιέται μια λανθάνουσα ακόμη τάση για κατασκευές και επεμβάσεις, που θα δώσουν την "εντύπωση" έργου, ξεχνώντας, ίσως, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Στην Αχαϊα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το σύνολο των μυκηναϊκών τάφων. Στο μεγαλύτερο από αυτούς το ΚΑΣ είχε εγκρίνει την πυλωτική στέγασή του, με τη χρήση μπετόν! Η Εφορεία Αρχαιοτήτων που έχει να απορροφήσει κοινοτικά χρήματα προτείνει αρχαιολογικό πάρκο με ανάλογες κατασκευές.Στο μεταξύ, οι τάφοι, φτιαγμένοι από ευαίσθητο υλικό και εκτεθειμένοι πλέον, ύστερα από χιλιάδες χρόνια σταθερού περιβάλλοντος, σε άλλες συνθήκες, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα φθοράς. Γι' αυτό οι όποιες σύγχρονες επεμβάσεις, ιδίως τουριστικής αξιοποίησης, δεν εγγυώνται τη διάσωσή τους.

Κοινοτικά κονδύλια διαθέτει και η ΣΤ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για το βυζαντινό Κάστρο στο Χλεμούτσι και αφού η έρευνα δεν μπορεί να συνεχιστεί, τουλάχιστον συστηματικά, τα 300 εκατ. ίσως είναι πολλά μόνο για σωστικές επεμβάσεις και ήπια ανάδειξη. Ετσι, η Εφορεία προτείνει σε μια από τις αίθουσες να αποκατασταθεί το δεύτερο πάτωμα και να στηθεί μουσείο γλυπτών εκθεμάτων. Κοινό στοιχείο των δύο προηγούμενων αρχαιολογικών χώρων είναι ότι όπου υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια η ανάδειξη σημαίνει επεμβάσεις για εκτεταμένη τουριστική χρήση και ότι το ΥΠΠΟ νοιάζεται πολύ για την απορρόφησή τους.

Στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα "όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το έργο", είπαν τα μέλη της Επιτροπής, ενώ "το ΥΠΠΟ θα δώσει όλες τις διευκολύνσεις", σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ευγένιο Γιαννακόπουλο.Για να σωθεί ο Επικούρειος χρειάζεται να γίνουν αποσυναρμολογήσεις. Δεν ξεκαθαρίστηκε, όμως, αν θα είναι οι λιγότερες δυνατές και αν θα χρησιμοποιηθεί το λιγότερο δυνατό νέο υλικό για να μη θιγεί η μορφή και η καλλιτεχνική αξία του μνημείου. Στο μεταξύ, αν και το μείζον θέμα είναι πότε θα ξεκινήσει το έργο, αφού το μνημείο έχει εξαντλήσει όλες τις αντοχές του, η συζήτηση στράφηκε στο αν είναι απαραίτητο το προστατευτικό στέγαστρο. Αναρωτιόμαστε, μήπως και εδώ πλανιέται η σκιά των Ολυμπιακών Αγώνων και του... εντυπωσιασμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ