Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ συνήλθε στις 26 Απρίλη και εξέτασε το θέμα της σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, το οποίο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτώβρη - 1 Νοέμβρη στη Μόσχα με τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης: 1. Πολιτική εισήγηση του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (εισηγητής: Ολέγκ Σένιν). 2. Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής (εισηγητής: Τ. Μουτζίρι). 3. Προσθήκες και τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 4. Πολιτική Διακήρυξη του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 5. Εκλογή του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. 6. Εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, ανέφερε ότι τις περισσότερες συζητήσεις προκάλεσαν το τρίτο και τέταρτο θέμα. Μια και η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ έχει Πρόγραμμα, αν και ατελές, τα μέλη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής συμφώνησαν να υιοθετηθεί στο Συνέδριο μια σύντομη και σαφής Πολιτική Διακήρυξη, στην οποία να καθορίζονται οι πρωταρχικές ενέργειες για τον ερχομό στην εξουσία των κομμουνιστών. Επίσης, ο Σένιν θεωρεί αναγκαίο να γίνουν αλλαγές στο Καταστατικό, διότι, πρώτον, ωρίμασε η ανάγκη της επίσημης καταγραφής του Καταστατικού, δεύτερον, οι κομμουνιστές προτείνουν να μετονομαστεί η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ σε Προεδρείο, διότι "η σημερινή ονομασία ενός καθοδηγητικού οργάνου δε γίνεται και τόσο καλά δεκτή από τις μάζες" και, τρίτον, πρέπει να διατυπωθούν σαφέστερα και ακριβέστερα στο Καταστατικό οι αμοιβαίες σχέσεις των καθοδηγητικών οργάνων της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και των Κομμουνιστικών Κομμάτων - μελών της.
Και στη συνεδρίαση το Φλεβάρη της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής και στην εν λόγω Ολομέλεια τέθηκε με οξύτητα το ζήτημα της ενότητας των κομμουνιστών, πριν απ' όλα, στη Ρωσία. Ο Σένιν σημείωσε ότι, μόνο με οργανωτικά - τεχνικά μέτρα, όσο καλά κι αν είναι αυτά, δεν μπορεί να επιτευχθεί η συσπείρωση σ' ένα ενιαίο κομμουνιστικό κόμμα λενινιστικού τύπου. Χρειάζεται ιδεολογική - θεωρητική ενότητα. Κατά τη γνώμη του, "από υποκειμενική άποψη, φρένο στην ενοποίηση είναι η φανερά προωθούμενη από τις αρχές "αυτάρκεια" των κομμάτων και ο μικροαστικός, ως προς τη φύση του, αναρχο-αρχηγικός σεκταρισμός. Μεταξύ των αντικειμενικών παραγόντων το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη συσπείρωση των κομμουνιστών αποτελούν τα εκδηλωθέντα στην πράξη στοιχεία της "αριστερής παιδικής ηλικίας" και αδιαλλαξίας, από τη μια μεριά, και του εθνοφιλελευθερισμού, του χριστιανοδημοκρατισμού και του οπορτουνισμού, από την άλλη". Ταυτόχρονα, η ανάλυση των καταστατικών και προγραμματικών ντοκουμέντων, όλων ανεξαιρέτως των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας, δείχνει πρακτικά την πλήρη σύμπτωση των στρατηγικών στόχων τους. Πουθενά δεν υπάρχει άρνηση της αναγκαιότητας για την ενοποίησή τους.
"Αν όμως διακηρύσσεται το ένα και γίνεται το άλλο, ενίοτε εντελώς το αντίθετο, δε σημαίνει άραγε αυτό τεχνητή συντήρηση της κρίσης στο κομμουνιστικό κίνημα;", έθεσε ο Σένιν το ερώτημα στα μέλη της Ολομέλειας, και τόνισε: "Η τακτική που καταστρέφει τη στρατηγική δε μας χρειάζεται. Η πρακτική των τελευταίων χρόνων δείχνει πειστικά ότι δε θα τα βγάλουμε πέρα χωρίς μια γνήσια επιστημονική, σύγχρονη, δημιουργική μαρξιστικολενινιστική θεωρία".
Ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Βίκτορ Τιούλκιν, επέκρινε δριμύτατα τη συμβιβαστική πολιτική του ΚΚΡΟ, που αποτελεί ακριβώς το εμπόδιο στο δρόμο της ενοποίησης. "Κι εμείς θέλουμε την ενότητα, αλλά πώς να ενωθεί κανείς με κείνους που με τις ψηφοφορίες τους στην Κρατική Δούμα βοηθούν ουσιαστικά το καθεστώς να ενισχυθεί, πράγμα που έδειξε και η τελευταία ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Κιριένκο;". Οι εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ και βουλευτές του στη Δούμα - Αλεξάντρ Σαμπάνοφ, Ιβάν Νικιτσούκ και Νασίμα Στολιάροβα - εξήγησαν στις ομιλίες τους την τακτική του ΚΚΡΟ στην πορεία της κυβερνητικής κρίσης. Ειδικότερα, η Στολιάροβα σημείωσε ότι το κύριο είναι ότι διατηρήθηκε η Δούμα και δεν έμεινε ο λαός μόνος του έναντι του σιωνιστικού, αντιλαϊκού καθεστώτος. Ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Καζαχστάν, Σερικμπολσίν Αμπντιλντίν, εκτίμησε μάλιστα την υπερψήφιση από ένα μέρος των κομμουνιστών της υποψηφιότητας του Κιριένκο όχι ως ήττα, αλλά ως νίκη του Ζιουγκάνοφ, διότι "η μόνη σωστή απόφαση ήταν να διατηρηθεί η Δούμα".
Στην απόφαση "Για τη σύγκληση του 31ου Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ" η Ολομέλεια συμφώνησε με τις θέσεις της Πολιτικής Εκτελεστικής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν στην εισήγηση του Σένιν και υποστηρίχτηκαν στις παρεμβάσεις τους από τα μέλη του Συμβουλίου στο ζήτημα της σύγκλησης του 31ου Συνεδρίου. Κάλεσε όλα τα κόμματα όπως κατά την προετοιμασία του Συνεδρίου "να επικεντρώσουν τις προσπάθειες στην επίλυση των προβλημάτων της οργανωτικής ενοποίησης των κομμουνιστών των κρατών των αδελφών λαών σε ενιαία κομμουνιστικά κόμματα των Δημοκρατιών, με βάση την ενίσχυση της ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος και την κοινή πρακτική δραστηριότητα, με σκοπό την απομάκρυνση των αντιλαϊκών καθεστώτων, την εγκαθίδρυση της εξουσίας των εργαζομένων και την επανένωση των αδελφών λαών. Επίσης καθορίστηκε ο τρόπος αντιπροσώπευσης των κομμάτων - μελών της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ στο 31ο Συνέδριο.
Στην απόφαση "Τα συμπεράσματα της Συνέλευσης των Λαών της ΕΣΣΔ" η Ολομέλεια του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ διαπίστωσε ότι η Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ εξέφρασε πλήρως την επιδίωξη των αδελφών λαών για επανένωση και δημιουργία σε εθελοντική βάση του ανανεωμένου Ομοσπονδιακού Ενωσιακού κράτους σοβιετικού τύπου. Η Ολομέλεια αποφάσισε να κυκλοφορήσει στις ευρύτερες μάζες των εργαζομένων το σημαντικό πολιτικό ντοκουμέντο "Οι βασικές θέσεις του Συμφώνου για το Ενωσιακό κράτος", που είχε υιοθετήσει η Συνέλευση των Λαών της ΕΣΣΔ, στο οποίο διατυπώνονται οι πολιτικές και οικονομικές βάσεις της μελλοντικής Ενωσης ισότιμων κρατών. Επίσης το ντοκουμέντο αυτό να σταλεί στα Κοινοβούλια, στις νομοθετικές συνελεύσεις, στα κόμματα, στα κινήματα των Δημοκρατιών και να διαδοθούν οι ιδέες του διεθνισμού, της φιλίας και της αδελφοσύνης των λαών. Η Ολομέλεια επιφόρτισε τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και τα καθοδηγητικά όργανα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας να πραγματοποιήσουν μαζί με τις λαϊκοπατριωτικές οργανώσεις συναντήσεις του πληθυσμού των παραμεθόριων περιοχών της Ρωσίας και άλλων αδελφών λαών, οι οποίες να γίνουν μόνιμες, τακτικές. Στα Κομμουνιστικά Κόμματα Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενίας, Καζαχστάν, Κιργιζίας, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ανατέθηκε το καθήκον να συγκαλέσουν Συνέδρια των Λαών της Υπερκαυκασίας, του Καζαχστάν και της Κεντρικής Ασίας.
Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ