Την περασμένη Παρασκευή η ιαπωνική κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ύψους 16,6 τρισ. γιέν (128 δισ. δολάρια). Μεταξύ των μέτρων αυτών, ήταν και ορισμένες προσωρινές μειώσεις στη φορολογία μεγέθους 4 τρισ. γιέν (πάνω από 32 δισ. δολάρια), προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση (και κατανάλωση) με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γιαπωνέζων. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας - που αποτελεί ένα από τα 3 μεγάλα κέντρα του ιμπεριαλισμού - επιδιώκει την αναθέρμανση της κλυδωνιζόμενης οικονομίας με κρατικές παρεμβάσεις και όχι με μέτρα στην κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης των αγορών και του "λιγότερου κράτους", όπως συμβαίνει στα άλλα δύο κέντρα του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση) και στις περισσότερες σχεδόν χώρες του κόσμου.
Η παραπάνω είδηση, δε θα είχε τόσο ενδιαφέρον, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν είχε εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή της, για τα μέτρα ενίσχυσης των κρατικών παρεμβάσεων, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, χαιρέτισε τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε "τολμηρή πρωτοβουλία".
Και παρότι τα μέτρα κρατικής παρέμβασης, που αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αποτελούν την άλλη όψη του σύγχρονου καπιταλισμού, είναι ολοφάνερο ότι δε συμπεριλαμβάνονται στο μονόδρομο της φιλελευθεροποίησης των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Τι λένε, λοιπόν, οι εγχώριοι οπαδοί και εραστές του "λιγότερου κράτους";