Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέδριο καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής

- Ποιες είναι οι διεργασίες που γίνονται ενόψει του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου της ΕΦΕΕ στις 4 Μάη;

- Το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ διεξάγεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιτίθεται ολομέτωπα στα δικαιώματα των φοιτητών. Τα νομοσχέδια για τους δύο κύκλους σπουδών και τη διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ δίνουν το στίγμα αυτής της επίθεσης. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι η υποβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των φοιτητών, η λειτουργία των ΑΕΙ με όρους της αγοράς, η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός εργατικού δυναμικού με χαμηλές απαιτήσεις, χωρίς δικαιώματα και σταθερή εργασία. Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ΑΕΙ, που θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που θα παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης επί πληρωμή και, φυσικά, υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο.

- Τι σημαίνει για τους φοιτητές η ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου φοιτητικού κινήματος;

- Απέναντι σε αυτή την επίθεση δημιουργείται η ανάταση του φοιτητικού κινήματος. Η ίδια η εμπειρία από τους αγώνες των φοιτητών φέτος αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος μέσα από την ΕΦΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών συνοδεύεται από την προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού κινήματος. Αλλωστε, η ΕΦΕΕ δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών για να λύσει το πρόβλημα του συντονισμού, της οργάνωσής τους. Γι' αυτό λοιπόν μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί να υπάρχει δομημένο φοιτητικό κίνημα, να οργανώνει την πάλη των φοιτητών και να κατευθύνει των αγώνα τους στο πλάι του λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές στην παιδεία προς όφελος του λαού. - Τι επιδιώκουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στο Συνέδριο;- Οι ΠΚΣ επιδιώκουν το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο να είναι Συνέδριο καταδίκης της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιδιώκουμε να παρθούν αποφάσεις, που θα αναδεικνύουν την αντιλαϊκή ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, που θα καταδικάζουν το Ν. 2525/97, καθώς και τις ρυθμίσεις που περνά ή επιδιώκει να περνά η κυβέρνηση. Θέλουμε επίσης στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ να καταγραφεί ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στο φοιτητικό κίνημα.

- Ποια είναι η στάση των άλλων παρατάξεων ενόψει του Συνεδρίου;

- Μέσα στο φοιτητικό κίνημα δρουν και άλλες παρατάξεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιδιώκουν τη διάλυση της ΕΦΕΕ ως οργάνου, που συντονίζει τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Από τη μια ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, ξεκάθαρα, δε θέλουν δομημένο φοιτητικό κίνημα και από την άλλη γίνονται οξύτατες επιθέσεις στα δικαιώματα των φοιτητών. Επιδιώκουν να διαλύσουν το ανώτατο όργανο των φοιτητών, το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, και να σπείρουν την απογοήτευση στους φοιτητές, λειτουργώντας ως συνήγοροι της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα ΕΑΑΚ - ΣΥΝ λειτουργούν ως "αριστερό" άλλοθι σε αυτές τις δυνάμεις. Η ίδια εμπειρία από τα προηγούμενα Πανσπουδαστικά Συνέδρια δείχνει το ρόλο τους. Τα ΕΑΑΚ, μάλιστα, "ντύνουν" και ιδεολογικά τη στάση τους, προβάλλοντας την άποψη ότι η διάλυση του Συνεδρίου ισοδυναμεί με "σπάσιμο" του "κοινωνικού διαλόγου". Φαίνεται λοιπόν ότι σήμερα αναδεικνύεται επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα, στην ΕΦΕΕ και η ανάγκη ενίσχυσης των ΠΚΣ.

Χ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ