Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Υπέρογκοι τόκοι για Τράπεζα της Ελλάδας και προϋπολογισμό

Τα πάντα υπέρ των κερδών των εμπορικών τραπεζών

Τόκους συνολικού ύψους περίπου 574 εκατ. δραχμών πλήρωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στις 22 Απρίλη, για τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές που είχε δανειστεί πριν 14 μέρες από τραπεζίτες και μεγαλοεισοδηματίες, προκειμένου να κρατήσει "στεγνή" την αγορά από χρήμα. Αυτό είναι και το κόστος της Τράπεζας της Ελλάδας, για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η ρευστότητα στην αγορά και άρα να περιοριστεί η ζήτηση. Κόστος που σε τελική ανάλυση το πληρώνει ο λαός, είτε με την αύξηση των φόρων, είτε με την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, είτε με το να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία αναφέρεται ότι στη "δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων διάρκειας 14 ημερών σταθερού επιτοκίου 15%, έγιναν δεκτές καταθέσεις συνολικού ύψους 100 δισ. δραχμών". Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδας κάλεσε τους τραπεζίτες, αντί να δανείζουν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τις δραχμές που έχουν στα ταμεία τους, να τις καταθέσουν στην κεντρική τράπεζα με ελκυστικό επιτόκιο (15%), που είναι - σε ορισμένες περιπτώσεις - καλύτερο και από το επιτόκιο των χορηγούμενων δανείων. Οι τραπεζίτες, βρήκαν τόσο ελκυστικό το επιτόκιο, που πρόσφεραν για κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, συνολικά 300 δισ. δραχμές. Ομως, η Τράπεζα της Ελλάδας, δέχτηκε να κρατήσει μόνο το 33,3% ήτοι τα 100 δισ. δραχμές. Γι' αυτά τα 100 δισ. δραχμές, που δανείστηκε για διάστημα 14 ημερών με επιτόκιο 15%, η Τράπεζα της Ελλάδας θα πληρώσει τόκους συνολικού ύψους 573,8 εκατ. δραχμών.

Μεγάλο είναι και το κόστος του κρατικού δανεισμού, με τις διαδοχικές δημοπρασίες εντόκων και ομολόγων του δημοσίου, που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και αναγκάζεται να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια, για να καλύψει τις "μαύρες τρύπες" των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 26 Μάρτη υπογράφτηκε απόφαση του γενικού γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ι. Κουσουλάκου, με την οποία ορίστηκε σε 12,80% το επιτόκιο της 30ής τοκοφόρου περιόδου του Α' δανείου οικονομικής εξυγίανσης. Με τα υψηλά επιτόκια στις εκδόσεις νέων κρατικών τίτλων, τις ανανεώσεις ή και τις αλλεπάλληλες δημοπρασίες εντόκων και ομολόγων του δημοσίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με υπέρογκους τόκους, οι οποίοι αξιοποιούνται από τους μεγαλοεισοδηματίες για προσωπικό πλουτισμό και θησαυρισμό. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται και η νέα δημοπρασία κρατικών τίτλων που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, από την οποία προσδοκά να εισπράξει 160 δισ. δραχμές.

Ενδεικτικό στοιχείο της έλλειψης χρημάτων από την αγορά, αποτελεί και η καθιέρωση των "εορτοδανείων". Καταναλωτικών δανείων δηλαδή, που χορηγούν οι τράπεζες σε οικογένειες εργαζομένων ή ανέργων για να ζήσουν κάπως πιο γιορτινά - έστω και με δανεικά - τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων. "Εορτοδάνεια", για τις μέρες του φετινού Πάσχα, έδωσαν σε ενδιαφερόμενους οι τράπεζες Εθνική, Ιονική, Γενική, Αττικής κλπ. Δεν πρόκειται βέβαια για "φιλανθρωπική" ενέργεια των τραπεζών, αλλά για μια ακόμη κερδοφόρα δραστηριότητα που τους εξασφάλισε η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, καθώς τα επιτόκια αυτών των δανείων κυμαίνονται πάνω από 16% (μαζί με τις διάφορες επιβαρύνσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 18%). Στον κατάλογο των τραπεζών, που χορηγούν "εορτοδάνεια", προστέθηκε φέτος και η Αγροτική Τράπεζα, η οποία μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι θα τα χορηγεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 30 Απρίλη...

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ