Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στην ΤΙΤΑΝ

Οι εργαζόμενοι απέκρουσαν απεργοσπαστικές κινήσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης

Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου ΤΙΤΑΝ (Θεσσαλονίκης, Ελευσίνας, Καμαρίου και Πάτρας) στη 48ωρη απεργία, που άρχισε χτες με αιτήματα θεσμικά και οικονομικά. Τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων του ομίλου κατέληξαν στην κινητοποίηση αυτή μετά την άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα που πρόβαλαν. "Η διοίκηση της εταιρίας θέλει να επιβάλει στο προσωπικό σκληρή λιτότητα και να μας στερήσει αυτά που δικαιούμαστε. Αντί για αυξήσεις κάνει μειώσεις. Ανησυχούμε ότι μία δεύτερη υποτίμηση θα κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο φτωχούς και φαίνεται ότι η εταιρία αυτό προσπαθεί να μας κάνει, δηλαδή νεόπτωχους", δηλώνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, Γ. Κοκκίνης.

Χτες από το πρωί όλοι οι εργατοϋπάλληλοι ήταν έξω από το εργοστάσιο περιφρουρώντας την απεργία, ενώ απέκλεισαν τις εισόδους του εργοστασίου, εμποδίζοντας την είσοδο αυτοκινήτων και απεργοσπαστικές κινήσεις, που ενθαρρύνονταν από τη διεύθυνση της εταιρίας. Οπως καταγγέλλει ο Γ. Χατζηεμμανουήλ,μέλος της διοίκησης του σωματείου, "τα μέλη της περιφρούρησης δέχτηκαν επίθεση χτες το πρωί από έναν εργολάβο, που βαλτός από την εταιρία, ήθελε, με την προκλητική του συμπεριφορά, να δημιουργήσει επεισόδιο και να αποπροσανατολίσει με τον τρόπο αυτό τον αγώνα των εργαζομένων". Οπως μας δηλώνουν οι απεργοί, ο νομικός της εταιρίας και η διεύθυνση, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, έγραφαν τα ονόματα όσων περιφρουρούσαν την πύλη και απειλούσαν ότι θα τους διώξουν δικαστικά.

Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει ότι η διεύθυνση του εργοστασίου, για να μη σταματήσει η παραγωγή, κράτησε τους εργαζόμενους της προηγούμενης βάρδιας από την ώρα που άρχιζε η απεργία. Η Επιθεώρηση Εργασίας επισήμανε το γεγονός πως απασχολείται παράνομα το προσωπικό για πάνω από 24 ώρες και ανακοίνωσε ότι θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες καταγγέλλοντας την εταιρία.

Με παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΕΚΘ, που βρέθηκε στο εργοστάσιο δίπλα στους εργαζόμενους αμέσως μετά την κήρυξη της απεργίας, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από εκπροσώπους της Επιθεώρησης Εργασίας σε τμήματα του εργοστασίου και διαπιστώθηκε ότι αυτά λειτουργούσαν με διευθυντικά στελέχη της εταιρίας αντί για το ειδικευμένο προσωπικό. "Στα τμήματα δουλεύουν τα στελέχη της επιχείρησης και με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία. Για να καταλάβετε, δουλεύουν χημικοί μηχανικοί, υπομηχανικοί, οι οποίοι δεν είναι αυτοί που χειρίζονται σε κάθε βάρδια τα μηχανήματα, παρά ασκούν μόνο εποπτικό έργο. Η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε να σταματήσει η λειτουργία αυτών των τμημάτων, ενώ το σωματείο μας θα υποβάλει μηνύσεις στη διεύθυνση της εταιρίας", μας λέει ο γραμματέας του σωματείου, Η. Κωνσταντινίδης.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση του ΕΚΘ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ για την υπογραφή της σύμβασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ