Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΛΟΒΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣΘΕΑΜΑΤΟΣ - ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Η Τέχνη θέλει αγώνες για ν' ανθίσει

- Τι σημαίνει ότι αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών" στις τελευταίες αρχαιρεσίες του σωματείου;

- Αφ' ότου οι ηθοποιοί παρέδωσαν στην παράταξη του ΣΥΝ τη δύναμή τους, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Σ' αυτά τα χρόνια τα δικαιώματα παίρνονταν πίσω. Η αξιοπιστία μας τραυματιζόταν. Σιγά σιγά ανασυγκροτηθήκαμε, επαναπροσδιοριστήκαμε, ξαναβρεθήκαμε με τον κλάδο. Αποδείξαμε ότι οι πολιτικές συγκυρίες έφεραν την κρίση. Κάναμε γενναία αυτοκριτική. Ξαναστήσαμε την παράταξή μας. Πείσαμε ότι διδαχτήκαμε από τα λάθη μας και απαλλαχτήκαμε από το μικρούτσικο ΕΓΩ μας και κάναμε σύνθημά μας το ΕΜΕΙΣ. Δουλέψαμε συλλογικά τους τελευταίους μήνες. Ετοιμάσαμε πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Πρόγραμμα με ήθος και σεμνότητα και καλέσαμε τον κλάδο σε πλατιά δημοκρατική αγωνιστική συμπαράταξη, πέραν κομματικών επιλογών, για να το υπερασπιστούμε όλοι μαζί. Πήραν στις πλάτες τους τη δουλιά νέοι άνθρωποι. Ετοιμοι για θυσίες, αγώνες, για ρήξη με την αθλιότητα που άλλοι έφεραν στο επάγγελμα, επιχειρώντας να την περάσουν ως ιδεολόγημα του λειτουργήματός μας και ως ατομική στάση ζωής. Οι αγωνιστικές παραδόσεις της παράταξής μας έκαναν τον κλάδο να μας εμπιστευτεί. Μας έδωσε πίστωση χρόνου και θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του.

- Επωμίζεστε μεγάλη ευθύνη με την εμπιστοσύνη του κλάδου.

- Παλιότεροι και νεότεροι συνάδελφοι έχουμε συναίσθηση αυτής της ευθύνης. Με συλλογικότητα, δίπλα στον κλάδο, και μέσα στο χώρο δουλιάς, με ανιδιοτέλεια, διάθεση προσφοράς, θα δώσουμε τη μάχη. Για σωστή άσκηση του λειτουργήματός μας, για τα παιδιά μας και το λαό. Κανένας συνδικαλιστής της ΔΕ-Η δε θα χρησιμοποιήσει το σωματείο για προσωπικά οφέλη. Κανένας δεν περιμένει να εισπράξει. Ολοι είναι έτοιμοι να δώσουν.

- Ποια ζητήματα θα θέσετε ως πρώτα στο νέο ΔΣ;

- Θα συνεδριάσουμε και θα ετοιμάσουμε το πρόγραμμα δράσης του σωματείου για τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο, θα ιεραρχήσουμε ενδεικτικά όσα αποτελούν αποφάσεις μας: Σωματείο γερό, μαζικό, ενωτικό, άξιος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μελών του. Ανοιχτές οι πόρτες του για τον κλάδο και οι συνδικαλιστές στους χώρους δουλιάς. Επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, με αποτίμηση όσων χάσαμε αυτά τα χρόνια. Παιδεία. Η θέση μας είναι: Ακαδημία Τεχνών. Υποχρεωτική δωρεάν παιδεία. Επαναφορά, με τα σημερινά δεδομένα, της Αδειας Ασκησης Επαγγέλματος Ηθοποιού. Κοινωνικός λειτουργός ο ηθοποιός, δεν μπορεί να μην έχει κοινωνικό πρόσωπο. Αυτά είναι μερικά από τα αιτήματα. Και με πρώτους τους νέους θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθούν, να κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας.

- Συνεχώς μιλάτε για τους νέους. Εσείς "αποστρατεύεστε";

- Κάθε άλλο. Κι εγώ και οι άλλοι παλιότεροι συνάδελφοι θα "κολυμπήσουμε" μαζί με τους νέους. Οσοι περισσότεροι βγούμε στην απέναντι όχθη το 2000, τόσοι περισσότεροι θα "ξαναβουτήξουμε", μέχρι να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε ως καλλιτέχνες και να ζούμε ως άνθρωποι. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα στο ΔΣ, μέσα στους αγώνες που μας περιμένουν, γιατί η Τέχνη για να ανθίσει θέλει αγώνες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συνδικαλιστών μας είναι 35 χρονών. Οι νέοι ας προσπεράσουν και μας και τις αδυναμίες μας. Εμείς θα τους βοηθήσουμε να μην επαναλάβουν τα δικά μας λάθη.

Σ. Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να γίνουν τώρα οι εκλογές στο ΣΕΗ(2014-04-10 00:00:00.0)
Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών»(2013-06-08 00:00:00.0)
Μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα που διεκδικεί(2013-03-02 00:00:00.0)
«Το προεδρείο του ΣΕΗ αποτρέπει την κινητοποίηση του κλάδου»(2012-09-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη συμπαιγνία εργοδοτικών και οπορτουνιστών(2012-04-25 00:00:00.0)
Ψήφος στην αγωνιστική συνέπεια(1998-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ