Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Βρόντηξε η χώρα απ' άκρη σ' άκρη

Αποφασιστικό, μαχητικό και πέρα από κάθε προσδοκία, μαζικό μήνυμα των εργαζομένων της χώρας ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα συμμετείχαν χτες μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και χιλιάδες από αυτούς πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια,ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ανάλογα εντυπωσιακή, μαζική, μα και μαχητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, κάνοντας τη χτεσινή μέρα ξεχωριστή για τον αγώνα της εργατικής τάξης απέναντι στην αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων της, δίνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις αγωνιστικές διαθέσεις του εργαζόμενου λαού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία "ξεπέρασε κάθε προηγούμενο πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας".Οι συγκοινωνίες νέκρωσαν και απόλυτη ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας στον ΟΑΣΑ. Καθολικά απέργησαν οι εργαζόμενοι στην ΟΑ, δεμένα έμειναν στα λιμάνια τα πλοία της ακτοπλοϊας.

Στις συγκεντρώσεις αγωνιστικό "παρών" έδωσαν μαζί με τους εργαζόμενους, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, ενώ πλούσια ήταν η συμπαράσταση από κοινωνικούς φορείς.

Η κεντρική συγκέντρωση

Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος,που δονήθηκε από τα συνθήματα των χιλιάδων διαδηλωτών. Τον τόνο έδωσε λίγο πριν τις 11πμ η άφιξη των εργαζομένων που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Ομόνοια.Λίγη ώρα μετά, νέες δυνάμεις ενίσχυσαν τη συγκέντρωση, με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία συνδικάτων από χώρους που παλιότερα έλειπαν από πανεργατικές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Βιομηχανικοί εργάτες, μα και ιδιωτικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί, μεταλλεργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οικοδόμοι, με παρουσία πολυάριθμων παραρτημάτων τους, εργαζόμενοι στις χημικές βιομηχανίες, στις τράπεζες, στις αμυντικές βιομηχανίες, στους κλάδους ένδυσης, στα νοσοκομεία και σε οργανισμούς πρόνοιας δημόσιους και ιδιωτικούς, στις φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομειακοί γιατροί, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, αλλοδαποί εργαζόμενοι με το Σύλλογο ΚΑΣΑΠΙ και πολλοί άλλοι συνέθεταν το αγωνιστικό ψηφιδωτό της συγκέντρωσης. Δεν έλειψαν φυσικά από την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής Αεροπορίας",που συμμετείχαν με ιδιαίτερο παλμό, πρωτοτυπία και μαχητικότητα και οι οποίοι πραγματοποίησαν δική τους προσυγκέντρωση για να ενωθούν με το κύριο σώμα των απεργών διαδηλωτών την ώρα που ξεκινούσε η πορεία προς τη Βουλή γύρω στις 12 το μεσημέρι.

Κατάμεστη ήταν η πλατεία από πανό, πλακάτ, μαύρες σημαίες, αλλά και αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, ένταση και αδημονία για την έναρξη της πορείας προς τη Βουλή.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,και της ΚΝΕ.

Την παρουσία τους δήλωσαν αντιπροσωπείες του Συνασπισμού, του ΔΗΚΚΙ, της ΠΟΛ. ΑΝ., του ΑΚΟΑ με τον γραμματέα του Α. Μπανιά.

Εκεί, μαζί με τους εργαζόμενους, ήταν ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", υποψήφιος δήμαρχος Λ. Αυδής.Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΠΟΕΣΥ,της ΕΣΗΕΑ και των συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καθώς και της ΟΓΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Οργανώσεων, Αντιστασιακών Οργανώσεων, της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Μακρονήσου, συνδικάτων της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Γιουγκοσλαβίας και πολλές άλλες.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ακούστηκαν και τα περισσότερα συνθήματα στη συγκέντρωση. Με έμφαση εκφράστηκε η αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και στις τακτικές του "κοινωνικού διαλόγου".Ιδιαίτερα ακούστηκε το σύνθημα "Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη",αλλά και τα "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, με αγώνες λαϊκούς θα ανατραπεί","ΓΣΕΕ ταξική και όχι εργοδοτική","Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία"...

Μονόδρομος ο αγώνας

Ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ, σημείωσε στην ομιλία του ότι οι εργαζόμενοι έχουν να κάνουν με μια "αδίστακτη και επικίνδυνη" κυβέρνηση, που "υπηρετεί δουλικά τα πολυεθνικά και μονοπωλιακά συμφέροντα" και πως ήρθε η ώρα να ακουστεί ο άνεργος και ο συνταξιούχος, αλλά και υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με 8.000 κατώτερο μεροκάματο, 200.000 κατώτερο μισθό, να γίνει πράξη το 35ωρο, 7 ώρες επί 5 μέρες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Ανάμεσα σε άλλα, ο συνδικαλιστής υπογράμμισε: "Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απόλυτα εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, απέναντι στον τόπο. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του κυβερνητικού κόμματος είναι εχθρός της εργατικής τάξης και του λαού".

Πρέπει, συνέχισε, "να αντιτάξουμε σε κάθε τόπο εργασίας, σε κάθε κλάδο και περιοχή σε όλη την Ελλάδα το δικό μας αγωνιστικό ταξικό μέτωπο.Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος.Το κάθε σωματείο, Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, να προωθήσει το δικό του πρόγραμμα δράσης. Να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση και την πολιτική των μονοπωλίων, με πανελλαδικό, πανεργατικό, αγωνιστικό συντονισμένο αγώνα".

"Εχουν βαρύτατες ευθύνες - τόνισε - οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, γιατί συμμετέχουν στο διάλογο - απάτη, γιατί προσπαθούν να μη θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική πολιτική" και "από τις ηγεσίες που είναι αιχμάλωτες στη γραμμή της συναίνεσης, τίποτα δεν μπορούν να ελπίζουν οι εργαζόμενοι. Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί κανένας, κανένα συνδικαλιστικό όργανο να διαπραγματεύεται το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να συζητάει τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, την εφαρμογή των ΤΣΑ".

"Το νομοσχέδιο - επισήμανε - για το ξεπούλημα της ΟΑ και το νομοσχέδιο για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών κατακτήσεων και στην τελική του μορφή, μετά τις ψευτοτροποποιήσεις, θα διαλύσει την "Ολυμπιακή Αεροπορία"".

Ο συνδικαλιστής κατέληξε τονίζοντας ότι "η ελπίδα για την αναχαίτιση της κυβερνητικής καταιγίδας βρίσκεται στην κλιμάκωση και στο συντονισμό του αγώνα. Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και συντονισμένους αγώνες".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,που μίλησε πρώτος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι τριτοκοσμική, για να προτείνει η κυβέρνηση ό,τι χειρότερο υπάρχει στις άλλες χώρες στον τομέα των εργασιακών σχέσεων", ενώ τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των "αλόγιστων μετοχοποιήσεων".Πρόσθεσε ότι "οι εισοδηματικές μας απαιτήσεις δεν υποτιμώνται", απευθυνόμενος στους εργοδότες, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης "μονομερή και άδικα". Επίσης εναντιώθηκε στη... "διευρυμένη ιδιωτικοποίηση"!

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για "βάναυση κακοποίηση του κοινωνικού διαλόγου". Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στην ονομαστική μείωση των αποδοχών και πρόσθεσε ότι "δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα φαλκιδεύονται". Ο Δ. Στρατούλης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι με τη συμμετοχή στην απεργία ασκείται αφόρητη πίεση σε κυβέρνηση και εργοδότες και "εκφράζουμε τη διαφωνία και την αγανάκτηση των εργαζομένων για τις αντεργατικές - νεοφιλελεύθερες και αδιέξοδες πολιτικές που ασκούνται".

Αγωνιστική διαδρομή

"Εσπασε" το αγωνιστικό "θερμόμετρο", όταν οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν τελικά την πορεία τους, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από τον ήχο που προξένησαν εκατοντάδες... σφυρίχτρες. Δεν είχαν προλάβει να κάνουν παρά μερικά βήματα στην Πατησίων, όταν από την Πανεπιστημίου άκουσαν πρώτα και ύστερα αντίκρισαν τους απεργούς της "Ολυμπιακής", που κατέφτασαν ορμητικοί χτυπώντας κουδούνες (!) και τραγουδώντας αυτοσχέδια στιχάκια ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" μπήκαν μπροστά στην πορεία για να ενωθούν στη μέση της Σταδίου και να δώσουν τη θέση τους στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας,οι οποίοι είχαν κάνει παράσταση στο Γενικό Λογιστήριο και προειδοποιούσαν: "Εκσυγχρονιστή Σημίτη, ερχόμαστε ξανά, στο δρόμο του αγώνα μαζικά".

Κάτω από τον καυτό μεσημεριάτικο ήλιο, που δεν έκαμψε στο ελάχιστο τη μαχητικότητά τους, πορεύτηκαν μετά τα συνδικάτα της "Ολυμπιακής", οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ και των ΗΛΠΑΠ, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ακολουθούμενοι από εργαζόμενους που κρατούσαν πανό των ΟΛΜΕ, ΠΟΣ - ΕΟΚ, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, ΟΜΕ - ΟΤΕ, ΠΟΣ. Από κοντά οι εργαζόμενοι σε ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, των οποίων οι οργανισμοί ιδιωτικοποιούνται, φώναζαν "Σήμερα εμείς, αύριο εσείς, αυτός είναι ο Σημίτης ο εκσυγχρονιστής".

Ακολουθούσαν οι λιμενεργάτες με τα πανό τους και σε πυκνή συστοιχία λίγο πιο πίσω το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,με πολλά παραρτήματα από Ν. Ιωνία, Χασιά, Αιγάλεω, Σπάτα, ΜΕΤΡΟ, ακολουθούμενα από την Ομοσπονδία Φαρμάκου, τα Σωματεία Θριασίου, τους Συνταξιούχους ΙΚΑ Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, την ΕΣΑΚ ΔΕΚΟ - Τραπεζών, τους Ηλεκτροτεχνίτες Αθήνας και το Συνδικάτο Ενδυσης, τους Λιθογράφους και την Ομοσπονδία Λογιστών.

Στη Βουλή, αντιπροσωπείες των διαδηλωτών ενημέρωσαν τα κόμματα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ