Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Μόνο οι βιτρίνες θυμίζουν το Πάσχα

Η κίνηση χτες ήταν κίνηση μιας κανονικής μέρας και σε τίποτε δε θύμιζε την κίνηση παραμονές της Μ. Εβδομάδας. Οδηγίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Μια κανονική μέρα ήταν η χτεσινή για την αγορά ως προς την κίνηση τόσο στα διάφορα καταναλωτικά είδη όσο και στα είδη διατροφής. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι καταναλωτές περιμένουν να εισπράξουν το δώρο του Πάσχα και προς το παρόν κάνουν μόνο τις κανονικές αγορές. Το ίδιο ισχύει και για τα είδη διατροφής, που οι καταναλωτές κάνουν μόνο τις αγορές για το τραπέζι της ημέρας. Ετσι και οι τιμές τόσο στα οπωροκηπευτικά όσο και στα κρέατα που καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα θα διαμορφωθούν από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Παρασκευή, ενώ το Μ. Σάββατο γίνεται και το μεγάλο παζάρι ανάμεσα στους καταναλωτές της τελευταίας στιγμής και στους κρεοπώλες που θέλουν να ξεπουλήσουν το εμπόρευμα που τυχόν να έχει ξεμείνει.

Πάντως, χτες, οι τιμές που επικρατούσαν στη Βαρβάκειο Αγορά στα αρνιά, που έχουν την τιμητική τους το Πάσχα, κυμαίνονταν μεταξύ 1.500 και 1.800 δρχ. το κιλό, ενώ τα κατσίκια πωλούνταν στις 1.600-2.000 δρχ. το κιλό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κρεοπώλες, οι τιμές αυτές δεν είναι οριστικές και αναμένεται να αυξηθούν τη Μ. Εβδομάδα ανάλογα με τη ζήτηση και με δεδομένο ότι οι καταναλωτές προτιμούν τα μικρά αμνοερίφια, τα οποία είναι ακριβότερα και ακόμα δεν πωλούνται πολλά τέτοια. Χτες στην κεντρική αγορά του Ρέντη απ' όπου προμηθεύονται οι καταστηματάρχες τα εμπορεύματα πωλούνταν κατσίκια και μέχρι 1.700 δρχ. το κιλό, που στη λιανική με τις διάφορες νόμιμες επιβαρύνσεις διαμορφώνονται στα συνοικιακά κρεοπωλεία και πάνω από 2.100 δρχ. το κιλό.

Η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι συγκρατεί σχετικά τις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με τα ύψη στα οποία είχαν φτάσει τις προηγούμενες βδομάδες. Ετσι, οι ντομάτες χτες πωλούνταν στη λαϊκή της Βαρβακείου από 300 μέχρι 450 δρχ. το κιλό, οι πατάτες 160-170 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια 190-200 δρχ., τα λεμόνια 100-160 δρχ. το κιλό, τα αγγούρια 320-350 δρχ. το κιλό τα μικρά και 75 δρχ. το ένα τα μεγάλα, οι πιπεριές 400-650 δρχ. ανάλογα με την ποικιλία, τα κολοκυθάκια στις 200-275 δρχ., το λάχανο στις 100 δρχ., το μαρούλι 100-140 δρχ. το ένα, το κουνουπίδι 150 - 280 δρχ. Από τα φρούτα, τα μήλα πωλούνταν προς 120-400 δρχ. το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια 120-200 δρχ., τα αχλάδια 200 δρχ. το κιλό, τα μανταρίνια 150-200 δρχ. το κιλό και οι φράουλες από 400 μέχρι 600 δρχ. το κιλό.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) υπενθυμίζει ενόψει των αγορών του Πάσχα τι πρέπει να προσέχουμε. Συγκεκριμένα, στο κρέας και τον κιμά συνιστούν να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή μεταξύ άλλων στις σφραγίδες υγείας και στις κατηγορίες, η σάρκα του κρέατος να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή, η μυρωδιά να είναι ευχάριστη. Στα αυγά προσοχή να μην κουνιέται ο κρόκος, να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα, ενώ αυτά που πρόκειται να βαφτούν πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο και να βγουν είκοσι τέσσερις ώρες πριν. Τα τυριά θα πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο, να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και να μην είναι αλλοιωμένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ