Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπόθεση Γρ. Λαμπράκη

Παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ το δίτομο έργο του δημοσιογράφου Γ. Βούλτεψη

Παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το δίτομο έργο του δημοσιογράφου Γ. Βούλτεψη "ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ", που εκδόθηκε από τις εκδόσεις "ΑΛΚΥΩΝ". Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, οι δημοσιογράφοι Γ. Ρωμαίος (σήμερα υπουργός Δημόσιας Τάξης) και Γ. Μπέρτσος,που μαζί με τον (τότε συντάκτη της εφημερίδας της ΕΔΑ "ΑΥΓΗ") Γ. Βούλτεψη, ως απεσταλμένοι από τις εφημερίδες τους στη Θεσσαλονίκη το 1963, συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη της δολοφονίας του συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ βουλευτή Γρ. Λαμπράκη. Τη συζήτηση διεύθυνε ο δημοσιογράφος Χρ. Πασαλάρης.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του δίτομου έργου του Γ. Βούλτεψη καθώς και στις προσωπικές τους εμπειρίες γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη. Ο Γ. Ρωμαίος χαρακτήρισε το έργο ντοκουμέντο και ισχυρίστηκε ότι σήμερα δεν υπάρχει ίχνος παρακράτους αλλά μια παραεξουσία, υπονοώντας φανερά μια κατηγορία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντίθετα, ο Γ. Μπέρτσος τόνισε με έμφαση ότι υπάρχει ένα νέο παρακράτος με επιχρυσωμένα ρούχα το οποίο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για την εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων του. "Δυστυχώς - πρόσθεσε - ορισμένοι δημοσιογράφοι αποτελούν τα γραφεία δημοσίων σχέσεων αυτών των συμφερόντων". Και κατέληξε: "Οι νέοι συνάδελφοι πρέπει να βλέπουν τι κρύβεται πίσω απ' αυτή τη φανταχτερή βιτρίνα".

Τέλος, ο Γ. Βούλτεψης σημείωσε ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη κι αυτή η δολοφονία ήταν η απαρχή της αντίστροφης μέτρησης που οδήγησε στη δικτατορία του 1967.

Μετά τους κύριους ομιλητές τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και το κοινό, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.

Παρέμβαση έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το έργο των τριών (Βούλτεψη, Ρωμαίου, Μπέρτσου) στην αποκάλυψη της δολοφονίας του Λαμπράκη το 1963 βοήθησε αποφασιστικά ο λαός της Θεσσαλονίκης. "Υπήρξε, είπε, μια ανάταση μαζική. Ο λαός της Θεσσαλονίκης, ανεξαρτήτως των πολιτικών αντιλήψεων του καθενός, έκανε καθημερινά ένα είδος λαϊκής ανάκρισης. Ακουγε, ρώταγε, συγκέντρωνε πληροφορίες, τις οποίες μας διοχέτευε κι από κει διοχετεύονταν στον Τύπο. Κι είναι αυτό ένα σπουδαίο δίδαγμα, διότι ό,τι κακό γίνεται στον τόπο μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ατομικά. Χρειάζεται αυτή η λαϊκή σύνδεση, η μαζική κινητοποίηση".

Για το έργο του Γ. Βούλτεψη πληροφοριακά σημειώνουμε τα εξής: Ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί σε δεύτερη έκδοση. Εχει υπότιτλο "Θεσσαλονίκη 1963: Η Μάχη" και φτάνει έως τις 16 Ιούλη του 1963. Η πρώτη έκδοσή του έγινε το Σεπτέμβρη του 1966, τα αντίτυπα της οποίας - όσα δεν είχαν πουληθεί και βρέθηκαν - η χούντα των συνταγματαρχών φρόντισε να πολτοποιήσει. Ο δεύτερος τόμος με υπότιτλο "1963 - 1967: Η Πορεία - Η Δίκη - Η Καταγωγή - Η Προβοκάτσια" κυκλοφορεί για πρώτη φορά τώρα.

Στην παρουσίαση του έργου του Γ. Βούλτεψη παραβρέθηκαν προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Ανάμεσά τους, ο Β. Εφραιμίδης που προαναφέραμε, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λεων. Αυδής, ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Ν. Κακλαμάνης, ο Θ. Κατριβάνος, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη(2021-05-22 00:00:00.0)
Να βρεθούν οι δολοφόνοι...(2002-11-28 00:00:00.0)
Σύμβολο του αγώνα για την ειρήνη(1999-05-09 00:00:00.0)
"Δρόμοι της Ειρήνης" τότε και τώρα(1997-05-15 00:00:00.0)
"Δρόμοι της Ειρήνης" τότε και τώρα(1997-05-15 00:00:00.0)
"Δρόμοι της Ειρήνης" τότε και τώρα(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ