Τρίτη 7 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
"Παρών" στον καιροσκοπισμό και την εξαπάτηση των εργαζομένων

Παρασκηνιακές συμμαχίες και ανοιχτές αντιδράσεις για την απόφαση του συνεδρίου του Συνασπισμού

Να δηλώσουν ένα... αριστερό "παρών", κατέληξαν τα στελέχη του ΣΥΝ, προχτές Κυριακή, στο συνέδριο του κόμματος, κατά τη συζήτηση της Συνθήκης του Αμστερνταμ στη Βουλή. Προηγήθηκαν έντονες κόντρες και "διαφωνίες" για τον "πολιτικό χειρισμό" του θέματος, για το οποίο προβλήθηκαν, ως γνωστόν, τρεις θέσεις - απόψεις για ΟΧΙ, ΝΑΙ ή ΠΑΡΩΝ, που ανάγκασαν την ηγεσία του να κάνει εκκλήσεις για ενιαία στάση...

Στη βάση αυτή, λοιπόν, και αφού πρώτα οι τρεις "συνιστώσες" - των στελεχών του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος που πρόβαλε ΟΧΙ (και συγκέντρωσε 327 ψήφους), των λεγόμενων προεδρικών για ΠΑΡΩΝ (συγκέντρωσε 320 ψήφους) και των ευρω-λάγνων και φιλο-σημιτικών που πρόβαλαν ΝΑΙ (πήρε μόλις 138 ψήφους) - μέτρησαν την... επιρροή τους, σε δεύτερη ψηφοφορία που έγινε πάνω σε "συνθετική πρόταση", ψήφισαν... ΠΑΡΩΝ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ! Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογηθεί η στροφή 180 μοιρών του Αριστερού Ρεύματος από το... ηρωικό ΟΧΙ στην αποδοχή του προεδρικού ΠΑΡΩΝ, προβλήθηκε - σαν "φύλλο συκής" - ένα... ενισχυμένο (φραστικά) σκεπτικό στο οποίο υπογραμμίζονται: α) Η εμμονή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ευρωπαϊκή ενοποίηση (για να χωράνε όλοι και περισσότερο οι οπαδοί του ΝΑΙ...). β) Οτι η Συνθήκη του Αμστερνταμ χρειάζεται ριζική αναθεώρηση - όπως πρόβαλαν και για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ υποστηρίζοντας πως, τάχα, μπορεί να αναθεωρηθεί σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και με στόχο να εξαπατήσουν τους οπαδούς τους και τους εργαζόμενους γενικότερα.

Η ψηφοφορία για τη "συνθετική πρόταση" που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, έδωσε 530 ψήφους στο ΠΑΡΩΝ, ενώ υπήρξαν 86 κατά και 50 λευκά και 19 αποχές (που θεώρησαν, όπως εξηγούσαν κάποιοι, εμπαιγμό την όλη μεθόδευση). Να σημειωθεί ότι για τη σύνθεση και αποδοχή της συγκεκριμένης "συνθετικής πρότασης" οργίασαν, στο παρασκήνιο, οι συνεννοήσεις και τα "πάρε - δώσε"... ανάμεσα σε πρωτοκλασάτα στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα (Λαφαζάνης - Βούτσης) και στους προεδρικούς, από την επόμενη κιόλας της έναρξης του συνεδρίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι ομιλίες - παρεμβάσεις των γνωστών στελεχών Λ. Κύρκου και Κ. Φιλίνη, που πρόβαλαν την ανάγκη "σύνθεσης" στο ΠΑΡΩΝ, από τη θέση του ΝΑΙ ο Κύρκος και του ΟΧΙ ο Φιλίνης. Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι ομιλίες των Φ. Κουβέλη και Γ. Δραγασάκη που, αν και πρόβαλαν τη θέση ΟΧΙ, ανοιχτά έκαναν λόγο για σύνθεση στο ΠΑΡΩΝ.

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει έως και αγανάκτηση σε αρκετά στελέχη και περισσότερους συνέδρους - οπαδούς του ΟΧΙ, που έκαναν λόγο για απαράδεκτο αλισβερίσι των φερόμενων ως επικεφαλής τους. Πάντως το "αριστερό" ΟΧΙ "συνετέθη"... με μεγάλη ευκολία στο ευρωπαϊκό ΠΑΡΩΝ στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της ΟΝΕ και το μόνο που έμεινε είναι η νέα απάτη της "μη επικύρωσης" (και της μη καταδίκης και, ουσιαστικά, της αποδοχής της).

Επίσης, οι εξελίξεις σηματοδοτούν και μια αναδιαμόρφωση συσχετισμών, ανακατανομή της κομματικής εξουσίας στα ηγετικά κλιμάκια, με τους προεδρικούς να προσεταιρίζονται το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα στη βάση μιας φραστικής έντονης κριτικής στην κυβερνητική πολιτική. Ενώ στη συγκεκριμένη φάση, φαίνεται να αποστασιοποιείται η ομάδα Παπαγιαννάκη και φιλο-σημιτικών (και της Δαμανάκη) από την προεδρική πλειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικές οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι δηλώσεις για ξαφνικές συμμαχίες των προεδρικών με τους οπαδούς του ΟΧΙ, για διολίσθηση του ΣΥΝ σε αντιευρωπαϊκές θέσεις κλπ. και η σκληρή απάντηση με υπονοούμενα "για κινητικότητες που προκαλούν συγχύσεις" και "κεντροαριστερές διαθεσιμότητες" που ανέφερε, απαντώντας στον Μ. Παπαγιαννάκη ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Δηλώσεις αρνητικές σχετικά με την απόφαση του συνεδρίου έκαναν και άλλα στελέχη της ομάδας Παπαγιαννάκη "για θέσεις λιγότερο ευρωπαϊστικές και περισσότερο δημαγωγικές και αναχρονιστικές" κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρικυμία εν κρανίω...»(2000-04-25 00:00:00.0)
Απογοήτευση και σκεπτικισμός(1999-06-15 00:00:00.0)
Αγωνία και ουσία(1998-04-07 00:00:00.0)
Ετοιμοι για κεντροαριστερή συνεργασία(1997-10-14 00:00:00.0)
Η πάλη των λαών είναι μονόδρομος(1997-10-05 00:00:00.0)
Παίζοντας με τις λέξεις...(1997-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ