Επιφανειακή φαίνεται πως είναι η προς το παρόν εκτόνωση της έντασης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο Κοσσυφοπέδιο. Μπορεί τα επεισόδια συγκρούσεων να λείπουν από την Πρίστινα, δεν απουσιάζουν ωστόσο ούτε οι απειλές των μεγάλων δυνάμεων, ούτε η τακτική των πολιτικών ελιγμών από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ετσι, παρά την επιφανειακή ηρεμία, τα βασικά προβλήματα στην περιοχή παραμένουν ανεπίλυτα, με σημαντικότερο τη συνεχιζόμενη απουσία Αλβανόφωνων και Σέρβων αξιωματούχων από το τραπέζι του διαλόγου και μοναδική "νότα" εκτόνωσης την εκπαιδευτική συμφωνία των δύο πλευρών για την επιστροφή χιλιάδων Αλβανόφωνων νέων στα πανεπιστήμια του Κοσσόβου.
Παράλληλα, το θερμόμετρο της έντασης στη διπλωματική σκακιέρα δεν έχει πέσει ούτε στο ελάχιστο, ενώ τα χρονικά περιθώρια αποδυναμώνουν κάθε μέρα τη διορία των τεσσάρων βδομάδων που έδωσε στις 25 του Μάρτη στη Βόννη η Ομάδα - Επαφής στο Βελιγράδι. Σ' αυτό το πλαίσιο τα χαρακτηριστικά γεγονότα της περασμένης βδομάδας ήταν δύο: πρώτον, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Βελιγράδι και δεύτερον, η πρόταση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβία με θέμα τη μεσολάβηση ή όχι ξένων παραγόντων στις διαπραγματεύσεις Σέρβων και Αλβανόφωνων στο Κόσσοβο.
Οσοι ψήφισαν υπέρ του εμπάργκο υποστήριξαν πως με το μέσο αυτό η ΝΟ Γιουγκοσλαβίας θα περιορίσει δραστικά το εξοπλιστικό της πρόγραμμα με όπλα υψηλής τεχνολογίας... Το Βελιγράδι αντέδρασε σ' αυτό το μέτρο, αποκηρύσσοντας την απόφαση ως "μία άνευ προηγουμένου ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους - μέλους του Οργανισμού"...
Ενα 24ωρο μετά, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς προέβη σε έναν ακόμη πολιτικό ελιγμό, προτείνοντας να διεξαχθεί σύντομα δημοψήφισμα, προκειμένου ο σερβικός λαός να αποφασίσει από μόνος του εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τη μεσολάβηση ξένων στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Αλβανόφωνων του Κοσσόβου. Ο πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου άρχισε για το λόγο αυτό να δρομολογεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών της σερβικής αντιπολίτευσης να αντιδρά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση Μιλόσεβιτς όχι μόνον "τακτική ελιγμού", αλλά "δημοψήφισμα πολέμου"! Το μέτωπο της "εσωτερικής" αντιπολίτευσης διευρύνθηκε με τις δηλώσεις του Μαυροβούνιου Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που δήλωσε πως "το κάλεσμα για το δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κακό μονοπάτι, μία ήδη πεπατημένη μέθοδος υποτίμησης των διεθνών δυνάμεων"...