Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση στη μονοπώληση του τουρισμού

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες και οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

Την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, έναντι των μονοπωλιακών καταστάσεων που κερδοσκοπούν σε βάρος τους, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στο Ευρωκοινοβούλιο στη συζήτηση για τη βελτίωση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, καθώς και των εμπορικών κανόνων στον τομέα του Τουρισμού. Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής ανέφερε:

"Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να συγχαρώ τον εισηγητή και την Επιτροπή Μεταφορών για την πρωτοβουλία τους να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον τομέα του Τουρισμού και ειδικότερα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα. Και αυτά σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθεί το Συμβούλιο, το οποίο, υποτιμώντας εντελώς τον σοβαρότατο αυτό τομέα, δεν ευδόκησε να ασχοληθεί με κάποιο σχέδιο δράσης, απορρίπτοντας ουσιαστικά ακόμα και το πρόγραμμα "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ". Η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών στον τομέα του Τουρισμού περνάει μέσα από τον αναπροσανατολισμό της συνολικής τουριστικής πολιτικής της ΕΕ και των κρατών - μελών και το χτύπημα της σημερινής μονοπώλησης του τομέα από ελάχιστους μεγάλους "τουρ οπερέιτορς", που λυμαίνονται την αγορά,κατευθύνοντας τον Τουρισμό σε κατευθύνσεις που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη, εκβιάζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξουσιάζοντας τις τουριστικές υποδομές.

Οι τελικοί καταναλωτές σπάνια είναι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους και, πολύ περισσότερο, συνήθως παραπλανώνται σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες από ανακριβή διαφημιστικά φυλλάδια και όρους συμμετοχής στα οργανωμένα ταξίδια.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πλήττει ένα σημαντικό τμήμα Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και τις ίδιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν κάτω από την πίεση των "τουρ οπερέιτορς", οι οποίοι με τη δημιουργία άτυπων καρτέλ τουριστικών υπηρεσιών συμπιέζουν στο όνομα του κέρδους τις παρεχόμενες υπηρεσίες και κύρια την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με αρνητικές συνέπειες τόσο στους τελικούς καταναλωτές όσο και στους εργαζόμενους του τομέα που απασχολούνται κάτω από άθλιες πολλές φορές συνθήκες μακριά από κάθε ρύθμιση της αγοράς εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Η προτεινόμενη διαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και των τιμών που πρέπει να παρέχεται στους ταξιδιώτες είναι βέβαια απαραίτητη, καθώς και η πλήρης κάλυψη των δαπανών τους σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης του οργανωτή. Η εξασφάλιση, όμως, αυτή δεν πρέπει να γίνει σε βάρος των ταξιδιωτών με αύξηση των τιμών κατανάλωσης και συρρίκνωση των ελάχιστων προβλεπόμενων υπηρεσιών και προς όφελος των μεγάλων "τουρ οπερέιτορς", που μπορεί να δουν σε αυτή την εξασφάλιση την ευκαιρία νέας κερδοσκοπίας.

Η μόνη πραγματική εξασφάλιση μπορεί να προέλθει από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα, για να μπορέσουν να αντισταθούν στις μονοπωλιακές πιέσεις, την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την καθιέρωση κανόνων διαφάνειας σε όλη τη διαδικασία της οργάνωσης και υλοποίησης των ταξιδιών και την εξασφάλιση της πλήρους ενημέρωσης του κοινού για τα δικαιώματά του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ