Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κίνδυνος για νέο γύρο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια
  • Η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα δώσει πιστοποιητικό στη διχοτόμησή της
  • Η σοσιαλδημοκρατία αποδείχτηκε ο πιο καλός και αποτελεσματικός διαχειριστής των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ολοκλήρωσε χτες τη διήμερη επίσκεψή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με νέο κύκλο διμερών επαφών και συνέντευξή Τύπου εφ' όλης της ύλης στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομάδας "Ενωση για την Ευρώπη", Ζαν - Κλοντ Παστί,το πρωί και με την πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολίν Γκριν το απόγευμα, ενώ το μεσημέρι έδωσε διεθνή συνέντευξη Τύπου. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα. Στη συνέντευξη που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων:

"Σκοπός της επίσκεψής μας στο ΕΚ, στο Στρασβούργο, ήταν να συμμετάσχουμε στη συνεδρίαση της Ομάδας της Αριστεράς στο ΕΚ και να εκθέσουμε τις θέσεις μας που έχουν σχέση κυρίως με την πορεία της ΕΕ και με θέματα επικαιρότητας.

Οσον αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης αναπτύξαμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας για την ανάγκη μιας επεξεργασμένης στρατηγικής σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνει την άμυνα των λαών από τις επιλογές που πλήττουν βαθύτατα τα συμφέροντα των χωρών και των λαών της ΕΕ. Κυρίως, όμως, η άμυνα αυτή πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολικότερη επιθετική προσπάθεια, που σαφώς για τους λαούς πρέπει να περικλείει το δρόμο πάλης για μια διαφορετική Ευρώπη. Εκθέσαμε τις απόψεις μας για τα Βαλκάνια και τον κίνδυνο νέων γύρων τοπικών συγκρούσεων και αναμετρήσεων, ένα νέο γύρο αλλαγής συνόρων, αφού βεβαίως έχουμε πολλούς γύρους διανομής της περιοχής σε σφαίρες επιρροής, είτε πολιτικής είτε οικονομικής είτε στρατιωτικής, αν και τα τρία πάνε μαζί συνήθως.

Αναπτύξαμε τη βεβαιότητά μας ότι με τα σημερινά δεδομένα η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα δώσει πιστοποιητικό στη διχοτόμησή της. Εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η Κύπρος ως ενιαίο κράτος. Από κει και πέρα είναι άλλο ζήτημα αν ο κυπριακός λαός θέλει να είναι μέσα στην ΕΕ ή όχι. Το πρόβλημα για μας δεν είναι η ένταξη ή μη ένταξη, αλλά η διασφάλιση η Κύπρος να είναι ένα κράτος, μία κυριαρχία. Πιστεύουμε ότι οι φόβοι μας δεν είναι καθόλου αβάσιμοι κι ούτε προέρχονται από τις γενικότερες ριζικές διαφωνίες μας για τη διεύρυνση της ΕΕ ή τη γενικότερη πολιτική της. Ο κίνδυνος είναι ορατός. Οι συζητήσεις στο ΕΚ ήταν ενδιαφέρουσες και δεν το λέω με την τυπική έννοια του όρου. Είχα την ευκαιρία να ακούσω από πρώτο χέρι πώς σκέφτονται οι διάφορες ομάδες του ΕΚ πέρα από την Ομάδα της Αριστεράς, σ' αυτά τα ζητήματα".

Να καταψηφιστεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ

Αναφερόμενη στη Συνθήκη του Αμστερνταμ,η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

"Μία μορφή ουσιαστικής επιθετικής παρέμβασης υπέρ των λαών είναι η καταψήφιση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που πάει αγκαλιά με τη Συνθήκη του Σένγκεν. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η καταψήφιση σημαίνει ανατροπή, γιατί υπάρχει η Συνθήκη του Μάαστριχτ που δεν είναι καθόλου καλύτερη. Ωστόσο, η καταψήφιση διαμορφώνει ένα μέτωπο πάλης, αντίστασης, στέλνει μήνυμα, δεσμεύει ακόμη και την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια του ΕΚ. Δένει τα χέρια της κυβέρνησης, της ΕΕ, αλλά κατά τη γνώμη μας λύνει τα χέρια των λαών. Αυτό βέβαια είναι ένα μέτωπο, αλλά όχι το μοναδικό".

Σχετικά με την ΟΝΕ τόνισε πως "εμείς δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ενιαίοι εθνικοί στόχοι ίδιοι για όλους στην Ελλάδα. Αυτοί που έχουν συμφέρον να μπούμε όσο πιο γρήγορα στην ΟΝΕ, και μάλιστα στην πρώτη ταχύτητα, είναι οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι επενδυτές. Αυτοί βεβαίως και θα κερδίσουν. Αλλά του λαού τα εισοδήματα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Και όσο προχωρεί και βαθαίνει η ενοποίηση, τόσο πιο πολύ θα θίγονται οι λαοί. Αλλο στόχο έχει ο βιομήχανος και άλλο ο εργαζόμενος. Δεν έχουν ίδιους στόχους, αλλά διαμετρικά αντίθετους".

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενιαίο νόμισμα,η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Είμαστε αντίθετοι σε όλες αυτές τις επιλογές που έκανε η κυβέρνηση, είμαστε συνολικά αντίθετοι με το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ. Δεν μπορεί να είσαι αντίθετος στη συνολική στρατηγική και να συμφωνείς στα επιμέρους. Οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πιο δραματικές από τις άλλες χώρες για μια σειρά λόγους: Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση, έχει πιο συσσωρευμένα προβλήματα και κυρίως πλήττεται κατευθείαν η υλική της παραγωγική βάση και οι αναπτυξιακές της δυνατότητες, που μπορεί σήμερα να μην ανήκουν στο λαό, αλλά έχει σημασία να υπάρχουν για να μπορεί ο λαός να τις διεκδικήσει, να τις διαχειριστεί και να του ανήκουν".

Σοσιαλδημοκρατία: Ο πιο καλός διαχειριστής

Σε ερώτηση για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη του Μάαστριχτ,δήλωσε ότι "η σοσιαλδημοκρατία αποδείχτηκε ο πιο καλός και αποτελεσματικός διαχειριστής των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου" και ότι "πλέον, η σοσιαλδημοκρατία είναι ενιαία", γεγονός που αποδεικνύεται και από τα "εύσημα" του κεφαλαίου προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το Μάαστριχτ εξανάγκασε σε αλλαγές όχι μόνο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και τους φιλελεύθερους και την ευρωπαϊκή δεξιά. Αλλά, τόνισε με έμφαση, το ΚΚΕ πάντα έκανε, κάνει και θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στις ηγεσίες και τα λαϊκά στρώματα αυτών των κομμάτων.

Σε ερώτηση για τη Συνάντηση της Ομάδας στην Κέρκυρα και για το αν αυτή σημαίνει αλλαγή στις σχέσεις του Κόμματος με το ΣΥΝ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

"Ηταν πρόταση των ευρωβουλευτών του Κόμματός μας να φιλοξενηθεί, φέτος, η συνεδρίαση της Ομάδας στην Κέρκυρα. Και με πολλή χαρά θα φιλοξενήσουμε αυτές τις εργασίες. Δεν έχει, όμως, καμιά πολιτική προέκταση όσον αφορά τις σχέσεις μας με το Συνασπισμό. Αλλωστε με το ΣΥΝ συμμετέχουμε σε διακομματικές επιτροπές της Βουλής και σε άλλου είδους διακομματικές επιτροπές. Μέσα σε έναν πολιτικό χώρο υπάρχουν κόμματα τα οποία συναντιούνται σε διάφορα θεσμικά όργανα και συζητούν, διαφωνούν ή συμφωνούν, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Με τον ίδιο τρόπο που εργάζεται η Ομάδα μας στο ΕΚ εργάζεται παντού. Εμείς ουδέποτε είπαμε ότι δεν καθόμαστε σε διακομματικές επιτροπές να μιλήσουμε με άλλα κόμματα. Είναι άλλο πράγμα η άποψη που έχουμε για ένα κόμμα, για το αν μπορούμε να συνεργαστούμε ή όχι, ή αν μπορούμε ή δεν μπορούμε να έχουμε κάποιου τύπου σχέσεις. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Το ΚΚΕ μετέχει παντού, και με τον καθένα. Αυτή τη θέση την είχαμε και χτες και προχτές, δεν υπάρχει τίποτε το συν ή πλην".

Ο ΟΗΕ πεδίο λύσης του Κυπριακού

Σε ερώτηση για την Κύπρο,η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε με έμφαση ότι το ΚΚΕ εναντιώνεται σθεναρά στη διεύρυνση της ΕΕ. Επισήμανε δε πως ένα από τα χαρακτηριστικά της διεύρυνσης είναι ότι η ΕΕ "πρώτα ποδοπατεί τις υπό ένταξη χώρες και τους λαούς και μετά τις βάζει μέσα. Οσον αφορά το πρόβλημα της Κύπρου θα ήμουν άδικη αν έλεγα ότι θα λυνόταν με την ένταξη ή τη μη ένταξη ή ότι το πεδίο λύσης είναι η ΕΕ. Το πεδίο λύσης λογικά θα έπρεπε να είναι ο ΟΗΕ, με βάση τις αποφάσεις που έχει πάρει. Βεβαίως, είναι γνωστό πού έχει φτάσει ο ΟΗΕ σήμερα. Εχει μετατραπεί σ' ένα ιδιότυπο γραφείο εξυπηρέτησης συμφερόντων, όπως καταδείχνει και η μη εφαρμογή των σχετικών για την Κούβα αποφάσεων. Δεν είναι όμως αυτό λόγος ν' αρνηθούμε την ευθύνη του. Σε τελευταία ανάλυση ο ΟΗΕ ποτέ δε θα μπορούσε να προτείνει διχοτόμηση της Κύπρου. Ενα δεύτερο πεδίο είναι η άρση της ανοχής των ΗΠΑ, για να μην πω το "πράσινο φως" των ΗΠΑ, προς την Τουρκία. Η πολιτική καταδίκη της Τουρκίας. Η ΕΕ προβλήθηκε ως μέσο επίλυσης του Κυπριακού από ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και από κυπριακές. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει, σε ανύποπτο χρόνο, με προσοχή και με σύνεση, ότι υπάρχει περίπτωση η ενταξιακή διαδικασία να γυρίσει ανάποδα. Τώρα όλα δείχνουν ότι η ενταξιακή διαδικασία θα γίνει ως εξής: Μισή Κύπρος μέσα, μισή έξω. Αν αυτό δεν είναι διχοτόμηση, τότε πείτε μου τι είναι; Και ρωτάμε αυτό είναι το πρωτεύον για την Κύπρο; Να μπει μέσα να διχοτομηθεί;".

Αναφερόμενη στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, τόνισε:

"Η πείρα μας λέει ότι ενώ υπογράφονται θαυμάσιες ειρηνευτικές συμφωνίες,μετά όλα τινάζονται στον αέρα. Εχουμε χορτάσει από διακηρύξεις και λόγια. Νομιμοποιούμαστε να έχουμε μια γενική επιφύλαξη μέχρι να αποδειχθεί αν μια συμφωνία θα τηρηθεί. Ομως υπάρχουν τέτοιου είδους αποφάσεις που έχουν και συγκυριακό χαρακτήρα. Για παράδειγμα αυτή την περίοδο δεν είναι σε καθόλου καλό επίπεδο οι σχέσεις Γερμανίας - ΗΠΑ, υπάρχει ένας "αδελφοκτόνος" πόλεμος μεταξύ τους, ο "μεζές" - ας το πούμε έτσι - είναι και η Τουρκία. Η Γερμανία κυρίως δε θα ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ μια άκρως φιλοαμερικανική Τουρκία. Αν τα λύσουν και συμβιβαστούν μεταξύ τους, δεν τους "καίγεται καρφί" ούτε για την Κύπρο, ούτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαπραγματεύσεις συμφερόντων γίνονται. Εμείς είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι καλώς αξιοποιεί τέτοια δεδομένα. Στις διακρατικές σχέσεις και τη διπλωματία είναι θεμιτό να τα χρησιμοποιείς. Αλλά να μη λέει στον ελληνικό λαό ότι κατήγαγε περήφανη νίκη!". Τέλος η Αλέκα Παπαρήγα αναρωτήθηκε αν η τουρκική ηγεσία θα επιδείκνυε την ίδια αδιαλλαξία, αν δεν υπήρχε η ανοχή και το χάιδεμα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και τόνισε με έμφαση τις ιδιαίτερες ευθύνες της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ