Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Θέμα ωρών το εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εντατικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση πρότασης επιβολής εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας κατέβαλαν χτες στην έδρα του ΟΗΕ, στη Ν. Υόρκη, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα για ψήφιση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν σαφές μέχρι χτες βράδυ ήταν το εάν η παραπάνω πρόταση θα συγκεντρώσει την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας που την περασμένη βδομάδα (οπότε είχε γίνει γνωστή η πρώτη έκδοση του σχεδίου για την επιβολή εμπάργκο όπλων) είχαν εκφράσει αντιρρήσεις οι διπλωματικές αποστολές Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους του "Ασοσιέιτεντ Πρες" αποκάλυψαν ότι στο σχέδιο της πρότασης έχουν γίνει "μικροαλλαγές", χωρίς ωστόσο να προβούν σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αναμένεται νωρίτερα από απόψε.

Πάντως, οι πληροφορίες για την τελική στάση που θα επίδειξη η ρωσική κυβέρνηση σ' αυτό το σχέδιο πρότασης παραμένουν αντικρουόμενες.

Χτεσινή ανταπόκριση του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ" από το Βελιγράδι μετέδιδε δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής Δούμας, Αρτούρ Τσιλινγκάροφ, σύμφωνα με τις οποίες "η ρωσική κυβέρνηση ενδεχομένως να ασκήσει βέτο απέναντι στην πρόταση επιβολής κυρώσεων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, εξαιτίας της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο". Επίσης, ο Ρώσος αναπληρωτής αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γιούρι Φεντότοφ επέκρινε το σχέδιο απόφασης λέγοντας ότι "είναι άδικο να υποστηρίζει κανείς ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια".

Ωστόσο, την ίδια ώρα το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδιδε πως η Μόσχα δε σκοπεύει να ασκήσει βέτο σε σχέδιο απόφασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου "θα ήταν πολύ δύσκολο να συγκρατήσουμε τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας", αλλά η Μόσχα προσπαθεί να αποτρέψει "τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων κατά του Βελιγραδίου". Απ' την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει προχτές στο Πεκίνο πως η κινεζική κυβέρνηση δεν επικροτεί το σχέδιο επιβολής εμπάργκο όπλων στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, γιατί μία "τέτοια κίνηση δε θα ήταν αποτελεσματική ούτε θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος".

Βουλγαρικές ανησυχίες

Τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στην ήδη εύθραυστη οικονομία της Βουλγαρίας φοβάται ότι θα επιφέρει η επιβολή του νέου εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, η κυβέρνηση της Σόφιας. Εκφραστής αυτών των ανησυχιών έγινε χτες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ.

Ο Κοστόφ δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΒΤΑ πως η Σόφια "έχει δραστηριοποιηθεί για την επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, γιατί "αυτό που κυρίως την ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί ένα νέο εμπάργκο κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας".

"Προσπαθούμε με μία ενεργό στάση να μην επιτρέψουμε να υποστεί η Βουλγαρία νέες απώλειες", είπε συγκεκριμένα ο Κοστόφ στο βουλγαρικό πρακτορείο.

Νέες εστίες έντασης;

Πρέσεβο, Μπουγιάνοβιτς και Μεντβέντγια. Αυτές φαίνεται να είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση τοπικού αλβανικού κόμματος, που μετέδωσε χτες το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, οι νέες εστίες έντασης στη Νότια Σερβία.

"Η αστυνομία έχει στείλει ενισχύσεις στην περιοχή, πολιτικές προσωπικότητες καλούνται συχνά για ανάκριση και ορισμένοι υφίστανται ακόμα και βασανιστήρια" υποστηρίζεται στην ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης,σύμφωνα με την οποία "ανοιχτές πιέσεις ασκούνται σε στελέχη τοπικών αλβανικών κομμάτων".

Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης εκτιμά ότι σε έναν ενδεχόμενο διάλογο ανάμεσα στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και τις αρχές του Βελιγραδίου θα πρέπει να συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι των περιοχών του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβιτς και του Μεντβέντγια.

Την ίδια ώρα στην Πρίστινα, Σέρβοι φοιτητές εγκατέλειπαν το κτίριο στο Πανεπιστήμιο της πόλης που είχαν καταλάβει νωρίτερα χτες, ώστε να γίνει δυνατή η σταδιακή επιστροφή των Αλβανών φοιτητών στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα, από το οποίο είχαν αποκλειστεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αμπντούλ Ραμάζ, έναν από τους διαπραγματευτές της συμφωνίας για την εκπαίδευση στο Κοσσυφοπέδιο, που υπεγράφη το 1996 από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, η επιστροφή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο Ινστιτούτο Αλβανολογίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Ινστιτούτο Αλβανολογίας είναι το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που θα δεχτεί Αλβανούς σπουδαστές, με βάση τη συμφωνία του Σεπτέμβρη του 1996, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, μετά την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

  • Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εμμείνει στη θέση της για μη αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική και ότι δε θα συμμετάσχει στη χρήση βίας ή στην επιβολή εμπάργκο, ζήτησε χτες με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Κολωνίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας»(2017-05-11 00:00:00.0)
Οι προκλήσεις συνεχίζονται(2011-11-09 00:00:00.0)
Φρένο στις κινήσεις για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο...(2003-02-06 00:00:00.0)
Επαφές Σολάνα για «χαλαρή» ομοσπονδία...(2002-01-26 00:00:00.0)
Ανήσυχη ηρεμία(1998-08-14 00:00:00.0)
Σερβική πρόταση διαλόγου(1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ