• Απόφαση αποχώρησης από το Ν. Λίβανο αναμένεται να λάβει σήμερα το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας
  • - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Αναχώρησε, νωρίς χτες το πρωί, για την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, χωρίς να έχει επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας, έστω και σε ορισμένα σημεία, ανάμεσα σε... - 1998-04-01 00:00:00.0"/>
  • Απόφαση αποχώρησης από το Ν. Λίβανο αναμένεται να λάβει σήμερα το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας
  • - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.- Αναχώρησε, νωρίς χτες το πρωί, για την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, χωρίς να έχει επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας, έστω και σε ορισμένα σημεία, ανάμεσα σε... - 1998-04-01 00:00:00.0" /> Απρακτος έφυγε ο Ρος | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 13
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Απρακτος έφυγε ο Ρος
    • Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, εμφανώς δυσαρεστημένος για το νέο αδιέξοδο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία"
    • Απόφαση αποχώρησης από το Ν. Λίβανο αναμένεται να λάβει σήμερα το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας

    ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

    Αναχώρησε, νωρίς χτες το πρωί, για την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός απεσταλμένος Ντένις Ρος, χωρίς να έχει επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας, έστω και σε ορισμένα σημεία, ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στη βάση των νέων αμερικανικών προτάσεων. Το ενδιαφέρον, όμως, της ισραηλινής κοινής γνώμης φαίνεται ότι στρέφεται, τώρα, στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο μετά από 20 χρόνια κατοχής.

    Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε από το Ισραήλ ο Ντένις Ρος, του οποίου οι συνεργάτες τόνιζαν ότι χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε και η τελευταία συνάντηση που είχε ο Αμερικανός αξιωματούχος με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ρος δήλωνε ότι "οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μεσολαβούν επ' αόριστον σε μια αδιέξοδη διαδικασία". Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε, χτες, τον εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντουμίμ της Δυτικής Οχθης, όπου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι "το Ισραήλ δεν πρόκειται να γίνει το κορόιδο της ειρηνευτικής διαδικασίας, να δίνει χωρίς να παίρνει" και εξέφρασε την άποψη πως ο οικισμός, που είναι ο μεγαλύτερος της Δυτικής Οχθης, θα "γίνει μέρος, σύντομα, της μεγάλης Ιερουσαλήμ". Σχολιάζοντας την επίσκεψη Ρος, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτίμησε ότι ήταν θετική γιατί οι ΗΠΑ, πλέον, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις ισραηλινές απόψεις και τόνισε πως ήταν αποδοτική "γιατί ανταλλάχτηκαν προτάσεις".

    Εμφανώς προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δήλωσε, από το Αμστερνταμ όπου βρίσκεται, ότι "η ειρηνευτική διαδικασία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα". Την ίδια στιγμή, παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δέχτηκε την αμερικανική πρόταση για σύσταση ισραηλινο-παλαιστινιακής επιτροπής εξέτασης της ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης από τη Δυτική Οχθη, αλλά δε δέχτηκε το ισραηλινό αίτημα να μη συμμετάσχουν οι ΗΠΑ. Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες ξέσπασαν, χτες, έξω από την πόλη Ναμπλούς, ενώ πολλοί εκτίμησαν ως έκφραση απογοήτευσης του παλαιστινιακού λαού και τη συντριπτική νίκη της "Χαμάς" με 21 έδρες στις φοιτητικές εκλογές έναντι της "Φατάχ", που συγκέντρωσε 17, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που συγκέντρωσε 2, και της "Τζιχάντ" που κέρδισε μόνο μία.

    Και επίσημα αποχώρηση από το Ν. Λίβανο

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο Ισραήλ η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν οι 11 από τους 18 υπουργούς, στην οποία αναμένεται να υιοθετηθεί η απόφαση 425 του ΟΗΕ από το 1978, που προβλέπει μονομερή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Ν. Λίβανο. Οπως τόνιζε ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, η υιοθέτηση τέτοιας απόφασης σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τη λιβανική κυβέρνηση σε ζητήματα ασφαλείας του Ισραήλ πριν αρχίσει η αποχώρηση, πρόταση που έχει, ήδη, απορρίψει η Βηρυτός. Πολλοί αναλυτές υποστήριζαν ότι η ισραηλινή απόφαση δεν έχει και τόση βαρύτητα πρακτικά, καθώς τόσο ο Λίβανος όσο και η Συρία αρνούνται να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε κίνηση, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη ισραηλινή αποχώρηση από τα Υψώματα του Γκολάν και εκτιμούσαν ότι η ισραηλινή κίνηση στοχεύει περισσότερο στο να αποπροσανατολιστεί η ισραηλινή κοινή γνώμη από το αδιέξοδο που ταλανίζει την ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

    Παρά τις εξελίξεις αυτές, όμως, το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε και πάλι στο Νότιο Λίβανο, όπου νωρίς χτες βράδυ, βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου, εξερράγη προκαλώντας το θάνατο 5 Λιβανέζων πολιτών και τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός έκτου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της λιβανικής ασφάλειας αλλά και των ισραηλινών ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο χωριό Καουκάμπα, 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μαριαγιούν που είναι το κέντρο της ισραηλινοκρατούμενης ζώνης και τα θύματα είναι Λιβανέζοι αγρότες. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, την έκρηξη ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε άνδρες της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής και του ισραηλινού στρατού και σε μαχητές της οργάνωσης "Χεζμπολλάχ".


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ