Στις πλέον αντιλαϊκές κατευθύνσεις, προεξοφλεί η κυβέρνηση ότι θα κινηθεί η οικονομική πολιτική
Θα πρέπει να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, επανέλαβε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, αμέσως μετά την πρωινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο.Είναι εμφανές ότι με τις δηλώσεις αυτές επιχειρείται η ιδεολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης για τη νέα σκληρή λιτότητα που θα υποβληθεί ο ελληνικός λαός, προκειμένου να υλοποιηθεί το νέο πακέτο δεσμεύσεων, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποδέχτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούν στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση, στις δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών και στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν "οι εξελίξεις στην οικονομία μετά την ιστορική μας απόφαση για την ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών" κι ενώ επισήμανε ότι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων του διεθνούς κεφαλαίου, οι επονομαζόμενες και αγορές, ήταν πολύ θετικές, δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τη νέα κερδοσκοπική επίθεση που έχουν εξαπολύσει μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις μετά την υποτίμηση της δραχμής με στόχο τα λαϊκά εισοδήματα.
Αναφερόμενος, επίσης, στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χτες, εξέφρασε την υπεραισιόδοξη άποψη ότι η έκθεση "προεξοφλεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001", ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι "οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας το 1998 και 1999 προσεγγίζουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της οικονομικής μας πολιτικής". Προφανώς, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τις δηλώσεις αυτές αναπαράγει το επιχείρημα ότι, όταν μας χειροκροτούν οι Βρυξέλλες πάμε καλά, επιδιώκοντας έτσι να συγκαλύψει το περιεχόμενο των νέων βαρύτατων δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από την κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να ενταχθεί η δραχμή στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.
Οσο για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά για τις εξελίξεις που αφορούν στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", ο Γ. Παπαντωνίου επιφυλάχτηκε να προβεί σε ανακοινώσεις στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και θα αναφερθεί στη δέσμη των πέντε μέτρων, που ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από δύο βδομάδες. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του '99 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 1,5 - 2% σε δωδεκάμηνη βάση και στο 3% σε μέσα επίπεδα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το '98 θα κυμανθεί στο 4,5% και το '99 στο 3,5%.