Κυριακή 22 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς είδε και σχολίασε ο ξένος Τύπος τη φτηνότερη δραχμή

Τα εύσημα της πλειοψηφίας του Τύπου των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που έχουν ταχθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης της Ευρώπης, με το "μονόδρομο" των μέτρων και πολιτικών του Μάαστριχτ), απέσπασε η απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, να προχωρήσει στην εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής. Δεν είναι, μάλιστα, υπερβολή να πούμε, ότι τα θετικά σχόλια για την εσπευσμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποτιμήσει τη δραχμή και να την εντάξει στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ώστε να μετάσχει η Ελλάδα στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ το 2001 - εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση Σημίτη - δείχνουν σε μεγάλο βαθμό την αγωνία των ισχυρών της Ευρώπης, για το βαθμό επιτυχίας των σχεδίων να θεσμοθετήσουν μια Ευρωπαϊκή Ενωση δύο ταχυτήτων. Την Ευρωπαϊκή Ενωση των πλουσίων που χρόνο με το χρόνο θα γίνονται πλουσιότεροι και την Ευρωπαϊκή Ενωση των εργαζομένων, που χρόνο με το χρόνο θα γίνονται φτωχότεροι και θα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θα ζουν στη φτώχεια, τη μιζέρια και την εξαθλίωση.

Ιδού, μερικά, χαρακτηριστικά, δείγματα γραφής, για το πώς είδε και σχολίασε ο ξένος Τύπος την υποτίμηση της δραχμής και τη δέσμευση της κυβέρνησης στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών να επιβάλει νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων στο επόμενο δεκαοκτάμηνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Με φράσεις του τύπου "φιλόδοξο εγχείρημα", "απόδειξη σοβαρότητας", ή "υπογράμμιση της βούλησης για ένταξη στην ΟΝΕ", ήταν τα βασικά σχόλια, με τα οποία αξιολόγησε ο γερμανικός Τύπος την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του ΕΝΣ (Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος). "Η υποτίμηση της δραχμής ανοίγει το δρόμο της Αθήνας προς το ΕΥΡΩ", τιτλοφορεί το σχετικό της ρεπορτάζ η ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΕΡ ΡΟΥΝΤΣΑΟΥ, ενώ η συντηρητική ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΕΡ ΑΛΓΚΕΜΑΪΝΕ ΤΣΑΪΤΟΥΝΓΚ επέλεξε τον τίτλο "Η Ελλάδα έγινε μέλος του ΕΝΣ" και εστίασε το σχετικό ρεπορτάζ της στο "πακέτο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων".

Ανάλογα χειρίζεται το θέμα και η μεγάλη οικονομική εφημερίδα ΧΑΝΤΕΛΣΜΠΛΑΤ, η οποία σε σχόλιό της επισημαίνει: "H υποτίμηση της δραχμής ήταν αναπόφευκτη. Η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε ίσως μια καθυστέρηση, προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της για περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά η καθυστέρηση θα εξέθετε τη δραχμή ακόμη περισσότερο στο στόχαστρο των κερδοσκόπων...". Η εφημερίδα ΝΤΙ ΒΕΛΤ με παραπλήσιο τίτλο υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Τέο Βάιγκελ χαιρέτισε την ένταξη της δραχμής στο ΕΝΣ και σε σχόλιό της τονίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση έθεσε εαυτήν υπό πίεση, σηματοδοτώντας αφ' ενός την πρόθεσή της να υλοποιήσει ταχύτερα και συνεπέστερα τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε και, αφ' ετέρου ότι είναι αποφασισμένη να ηγηθεί του δεύτερου κύματος των χωρών που θα προσχωρήσουν στην ΟΝΕ και επ' ουδενεί να μείνει εκτός... "

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο "Γκάρντιαν" έγραψε ότι η Ελλάδα αφήνει στο μοναχικό δρόμο τη Βρετανία και τη Σουηδία, μετά την απόφασή της να εντάξει τη δραχμή στο ευρωπαϊκό Σύστημα Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM), που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την προσχώρηση στο ΕΥΡΩ, το 2001, δείχνοντας να ζηλεύει που η Αγγλία, μένει εκτός.

Η γνωστή πολιτικο-οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" επισήμανε πως η ένταξη της δραχμής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελεί "ουσιώδες βήμα" στο δρόμο που οδηγεί στη συμμετοχή της στο ΕΥΡΩ. Βλέποντας μάλιστα ακόμη πιο μακριά, τόνισε ότι οι μεταβολές στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) (υπονοούνται οι αποφάσεις για το ιρλανδικό πουντ και τη δραχμή), δεν αφορούν μόνον την Ιρλανδία και την Ελλάδα, ούτε περιοριστικά τη Βρετανία, αλλά την ΕΕ.Δεν παραλείπει, μάλιστα, να σημειώσει ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη εφαρμόζει διαφορετική οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Α. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι η ελληνική απόφαση ένταξης της δραχμής στον Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών έπεται ενός "επιτυχημένου σταθεροποιητικού προγράμματος" για την οικονομία, που προώθησαν οι οικονομικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και που μορφοποιήθηκε πλέον στην οικονομική πολιτική, η οποία "θριαμβεύει" από το ένα άκρο της Ευρώπης στο άλλο. Σε άλλο ρεπορτάζ των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΕΥΡΩ, τονίζεται ότι η Αθήνα έστειλε "σαφές πολιτικό μήνυμα" ότι επιθυμεί να ενταχθεί η δραχμή στο ΕΥΡΩ,ενώ παρατίθεται η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ντομινίκ Στρος Καν,ότι μετά από τις αποφάσεις της Νομισματικής Επιτροπής των Βρυξελλών για τη δραχμή και το πουντ "η Ευρώπη είναι έτοιμη για το ΕΥΡΩ".

ΙΤΑΛΙΑ

Ιδιαίτερα ευνοϊκά ήταν τα σχόλια δύο μεγάλων ιταλικών εφημερίδων, σχετικά με την είσοδο της δραχμής στο ΕΝΣ. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα, στα σχόλια της εφημερίδας ΣΟΛΕ 24 ORE,που αποτελεί το επίσημο δημιοσιογραφικό όργανο των Ιταλών βιομηχάνων και είναι η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας, καθώς δείχνουν τους πραγματικά μεγάλους κερδισμένους από τη συναλλαγματική πολιτική που εφάρμοσε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Σε κύριο άρθρο της με τίτλο "Σημίτης, ο Γερμανός ατενίζει την Ευρώπη",η "ΣΟΛΕ 24 ΟRΕ" γράφει μεταξύ άλλων: "Ενώ οι λαϊκές εφημερίδες της Αθήνας, χαρακτήριζαν τον Σημίτη "δολοφόνο της δραχμής" οι αγορές επικροτούσαν την υποτίμηση με μια ιστορική άνοδο του δείκτη των μετοχών, κατά 8%. Ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι ικανοποιημένος: Ενώ η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωνε ότι θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο - που διαβεβαίωνε ότι μεγάλο κύμα κερδοσκόπων καταβρόχθισε 30 δισ δρχ. - ο κ. Σημίτης εισέπραττε την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς". Ερμηνεύοντας τις πολιτικές επιλογές του Ελληνα πρωθυπουργού, η εφημερίδα σημειώνει ότι έκανε πανεπιστημιακές σπουδές στη Γερμανία, είναι "εμποτισμένος με την ευρωπαϊκή κουλτούρα" και αποκαλύπτει ότι "ο δικηγόρος και οικονομολόγος Κώστας Σημίτης, οδηγεί το κόμμα του Παπανδρέου με τρόπο διαμετρικά αντίθετο του ιδρυτή του"... Σκιαγραφώντας το περιεχόμενο των μέτρων που συνοδεύουν την υποτίμηση της δραχμής, η εφημερίδα σημειώνει ότι η "θεραπεία Σημίτη - Παπαντωνίου" προβλέπει περικοπές επιχορηγήσεων στις επιχειρήσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) και μείωση σχεδόν κατά το 1/3 των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση, χτυπώντας στη ρίζα το σύστημα του "κοινωνικού κράτους". Η εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων δεν παραλείπει να σημειώσει πως "η Αθήνα του Σημίτη προσανατολίζεται αποφασιστικά προς τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες επικαλούνται εδώ και χρόνια τα κυβερνητικά προγράμματα και δεν εφαρμόζονται, εξαιτίας της αντιπολίτευσης των συνδικάτων των δημοσίων υπαλλήλων, μιας από τις παραδοσιακές πηγές ψήφου του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Αριστεράς". Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "θα δοθούν στην αγορά" - δηλαδή θα πουληθούν σε ιδιώτες - έντεκα δημόσιοι οργανισμοί και τρεις ή τέσσερις τράπεζες που προβλέπεται να αποφέρουν έσοδα 300 δισ. δρχ. Και αναφέρει ότι οι πιο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις αφορούν ένα τρίτο μέρος του ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη θυγατρική εταιρία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Ολύμπικ Κέτερινγκ, και την ΕΥΔΑΠ κλπ. Τέλος, η "ΣΟΛΕ 24 ΟRΕ" σημειώνει, πως "η σοσιαλιστική κυβέρνηση ζητά θυσίες, ο υπερυπουργός Οικονομίας ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει μια πολιτική μείωσης των μισθών και ζητά επίσης από τον ιδιωτικό τομέα να μην ξεπεράσει σε αυξήσεις το 2,5 % που έχουν καθοριστεί για το δημόσιο τομέα".

Από την πλευρά της η - πρώτη σε κυκλοφορία ιταλική εφημερίδα - "Κοριέρε ντέλα Σέρα",σε άρθρο της με τίτλο "Η Ελλάδα του ΕΝΣ μπορεί να καταστεί η πρωτεύουσα των διακοπών της Ευρώπης μετά την υποτίμηση της δραχμής" και πλαγιότιτλο "Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει: Πρέπει να μιμηθούμε την Ιταλία και την Ισπανία", γράφει μεταξύ άλλων: "Χαμογελά η σοσιαλιστική κυβέρνηση, περήφανη που έδωσε στους Ευρωπαίους εταίρους μια απόδειξη σοβαρότητος, ζητώντας την είσοδό της στο ΕΝΣ έξι μήνες πριν. Κλαίνε οι εισαγωγείς καταναλωτικών ειδών. Φωνάζουν τα συνδικάτα που ετοιμάζονται να δώσουν μάχη. Η Δεξιά φωνάζει για το σκάνδαλο". Στο ίδιο άρθρο της η "Κοριέρε ντέλα Σέρα",σημειώνει πως ενώ "από το εξωτερικό βρέχει εγκώμια (όπως εκείνα από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και από το εσωτερικό παρατηρούνται παραχωρήσεις, αλλά ακόμη και βαριές κριτικές (τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά), ο πρωθυπουργός Σημίτης δεν πτοείται. Αντίθετα, δυνατός, με μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αντιμετώπισε τις τηλεοπτικές κάμερες, για να πει στη χώρα ότι η κίνηση της Ελλάδας αποτελεί ένδειξη της ανακτηθείσας σοβαρότητάς της και ότι οι σημερινές θυσίες θα αντικατασταθούν από τα πλεονεκτήματα του αύριο"!

ΑΥΣΤΡΙΑ

Με την ένταξη της δραχμής στο σύστημα ευρωπαϊκών συναλλαγματικών ισοτιμιών, ασχολήθηκε και το σύνολο του αυστριακού Τύπου. "Με τη ριζική υποτίμηση της δραχμής - που θεωρούνταν εδώ και καιρό υπερτιμημένη - η Ελλάδα αγοράζει ακριβά το εισιτήριο εισόδου της στη Νομισματική Ενωση,προς την οποία είναι σαφής ο προσανατολισμός της για το 2001", σημειώνει η "Ντι Πρέσε". Η εφημερία παραθέτει στοιχεία για το 18μηνο πρόγραμμα λιτότητας, όπως η "μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση 11 δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, η συγχώνευση ασφαλιστικών φορέων και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ο περιορισμός στις αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του πληθωρισμού κλπ.", που δεσμεύτηκε να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση στο ερχόμενο 18μηνο.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας "Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν", ενώ η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Κουρίρ" αναφέρει πως "η νέα ισοτιμία 357 δραχμές προς ένα ECU, αντιπροσωπεύει υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, κάτι το οποίο κάνει φθηνότερες τις διακοπές στην Ελλάδα, από την άλλη όμως ακριβαίνει τις εισαγωγές της και αυξάνει το εξωτερικό της χρέος".

Η εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ" σε σχόλιό της σημειώνει πως αποτέλεσε έκπληξη η άμεση αποδοχή του αιτήματός της για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, που αποτελεί προθάλαμο για την ΟΝΕ, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ που είχε υψηλά επιτόκια, πληθωρισμό, ελλείμματα προϋπολογισμού και υψηλό δημόσιο χρέος και άρα δεν ήταν μέχρι τώρα σε θέση να εκπληρώσει ούτε κατά προσέγγιση τα κριτήρια του Μάαστριχτ για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

ΒΕΛΓΙΟ

Η υποτίμηση της δραχμής και η είσοδός της στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ) καλύφθηκε ευρύτατα τόσο από τα γαλλόφωνα όσο και από τα φλαμανδόφωνα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου. Επισημάνθηκε ότι η υποτίμηση κάνει τα ελληνικά προϊόντα και τον ελληνικό τουρισμό πιο ανταγωνιστικά και υπογραμμίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει δραστικά μέτρα περιορισμού των δαπανών και ότι στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και μείωση των κοινωνικών παροχών. Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον των άλλων βελγικών εφημερίδων, που είδαν την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη με τους εξής τίτλους: "Η δραχμή στα ίχνη του ΕΥΡΩ", ήταν ο τίτλος της "Λιμπρ Μπελζίκ", ενώ η "Ντενριέρ Ερ" σημείωσε πως "Η Ελλάδα πληρώνει το εισιτήριό της. Η τιμή για την είσοδό της στο ΕΥΡΩ: υποτίμηση κατά 13,8%". Τέλος, η "Σουάρ" είχε τον ευρηματικό τίτλο "Η Ελλάδα παίζει: 2001: η Οδύσσεια για το ΕΥΡΩ". Στην ανταπόκριση της από την Αθήνα η "Σουάρ" παρουσίασε διεξοδικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπαντωνίου μετά την ανακοίνωση της υποτίμησης της δραχμής, επισήμανε τη δήλωσή του ότι "το φορτίο θα είναι πολύ βαρύ" και την έκκλησή του για "αυτοσυγκράτηση".

Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ