ΤΙΡΑΝΑ.-
"Προβληματισμός" επικρατεί μεταξύ των τραπεζικών στελεχών της Αλβανίας, μετά την εμφάνιση μεγάλης παρτίδας χαρτονομισμάτων των εκατό δολαρίων, αμφισβητούμενης πιστότητας και προέλευσης.
Στη διάρκεια των τελευταίων σαράντα ημερών, κυκλοφορούν στην αγορά εκατοντάδες χαρτονομίσματα των εκατό δολαρίων, τα οποία δε διαφέρουν σε τίποτα από τα αυθεντικά σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό τους.
Τα χαρτονομίσματα είναι κοπής 1990 και 1993 και αυτό που προβληματίζει τα στελέχη των τραπεζών είναι ότι η πλαστότητά τους δεν αναγνωρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό ούτε από τις μηχανές που διαθέτουν τα τραπεζικά καταστήματα. Αυτό που οδηγεί τις τράπεζες στην εκτίμηση για τη μη γνησιότητα των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων, είναι μια μικρή διαφορά που εμφανίζουν στην ποιότητα του χαρτιού.
Ελληνικές τράπεζες, που διατηρούν καταστήματα στην Αλβανία (Εθνική, Πειραιώς, Πίστεως), όλες οι υπόλοιπες ξένες τράπεζες, αλλά και τα ιδιωτικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα Τίρανα σταμάτησαν να συναλλάσσονται με χαρτονομίσματα αξίας 100 δολαρίων κοπής 1990 και 1993, αφού κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει τη γνησιότητά τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, τα δολάρια αυτά έφτασαν στην Αλβανία από το Ιράκ. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ ανακαλύφθηκαν σε αποθήκες μεγάλες ποσότητες εκατονταδόλαρων κοπής 1990, τα οποία και μεταφέρθηκαν από τους Ιρακινούς στη Βαγδάτη. Αγνωστο με ποιο τρόπο, τα χαρτονομίσματα αυτά μεταφέρθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στην Αλβανία και ρίχτηκαν στην αγορά.
Κατά άλλη εκδοχή, ωστόσο, η οποία θεωρείται επικρατέστερη, πριν από δύο μήνες παρτίδα πλαστών δολαρίων, συνολικής αξίας 1.200.000 δολαρίων πέρασαν στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
Στη δεύτερη εκδοχή, φαίνεται ότι συγκλίνουν και κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας των Τιράνων, όπως επίσης και η πλειοψηφία των στελεχών των ξένων τραπεζών.