Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Το Κυπριακό σε χειρότερη θέση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η χτεσινή "Χαραυγή" δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα, υπό μορφή κύριου άρθρου, άρθρο του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, στο οποίο τονίζεται ακόμη μια φορά ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του θέση από το 1974 και κατηγορούνται οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, χώρες - μέλη της ΕΕ, ότι παρουσιάζονται απρόθυμες να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία και στον Ντενκτάς για να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι δυο μόλις μέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ, διακήρυττε ότι υπάρχει αμερικανική πρωτοβουλία και ότι θα ασκηθούν πιέσεις πάνω στην Αγκυρα. Δυο μέρες μετά τις εκλογές, σημειώνει ο Δ. Χριστόφιας, ο Τόμας Μίλερ δήλωνε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η λέξη πρωτοβουλία, αφού αυτή υπονοεί κάτι σημαντικό. Ο δε Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτει το άρθρο, ξεκαθάρισε ωμά ότι η Τουρκία δεν είναι αμερικανική πολιτεία για να την πιέσουν και ούτε θέλουν να την αναγκάσουν να πράξει κάτι που η ίδια θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Με τη σειρά του, συνεχίζει ο Δ. Χριστόφιας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, υποστηρίζει ότι ο τελευταίος τον παρακάλεσε να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες προεκλογικά σε σχέση με τους πυραύλους "S-300". Και τώρα ζητά από τον Πρόεδρο Κληρίδη να ξοφλήσει προεκλογικούς λογαριασμούς.

Αναφερόμενος στην όλη συμπεριφορά των απεσταλμένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών απέναντι στον Ραούφ Ντενκτάς, ο Δημ. Χριστόφιας εκτιμά ότι με τέτοιες προσεγγίσεις δεν μπορούμε να ευελπιστούμε πως είναι δυνατό να βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίθετα, τονίζει, όλα αυτά ενθαρρύνουν τον Ντενκτάς που αναβαθμίζει την αδιαλλαξία του και απροκάλυπτα πλέον απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους του ως προϋπόθεση για συνομιλίες. Στο μεταξύ, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έλαβε επιστολή από τον Πρόεδρο Κλίντον,η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στους πυραύλους "S-300", Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) από τη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζουν την επιστολή Κλίντον, με την οποία αξιώνει ακύρωση της αγοράς τους, ως "προτροπή και παραίνεση" και όχι τελεσίγραφο! Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι παρόμοιες εισηγήσεις (για ακύρωση της παραγγελίας των πυραύλων) έγιναν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και από τον συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

Επίσης, παρόμοια αξίωση προέβαλε χτες και ο αντιπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, Ντέτλεφ Γκ. Ραντσάου, όταν επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, όσο και ο ίδιος συμφωνούν ότι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συνεχιστεί και ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές του για επίλυση του προβλήματος.

Ο Ντ. Κόρντοβεζ, ο οποίος μετά τη σύσσωμη καταδίκη δηλώσεών του με τις οποίες άφηνε να νοηθεί ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία των συνομιλιών, όπως αξιώνει και ο Ντενκτάς προκειμένου να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του, υποχρεώθηκε να διαφοροποιήσει τη στάση του, λέγοντας ότι σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ντ. Κόρντοβεζ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και φυσικά τον ΓΓ του ΟΗΕ, για τα αποτελέσματα της αποστολής του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα, με ειδική έκθεσή του τον ερχόμενο Ιούνη, όταν θα συζητηθεί και η ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ένα ακόμη εξάμηνο.

Οι "S-300"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας την αντιπρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλου, στην Ολμπράιτ για διασφάλιση από τις ΗΠΑ εκτεταμένου μορατόριουμ πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, επανέλαβε χτες ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στην πάγια θέση ότι οι ρωσικοί πύραυλοι "S-300" θα εγκατασταθούν στην Κύπρο, εκτός αν υπάρξουν σημαντικά βήματα στο θέμα της αποστρατικοποίησης στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ή υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτιμώνται οι τελευταίες εξελίξεις(1998-09-08 00:00:00.0)
Απορρίπτεται η αλλαγή της βάσης των συνομιλιών(1998-03-21 00:00:00.0)
Πιέσεις για εγκατάλειψη των S - 300(1998-03-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η "ανακύκλωση" του κυπριακού προβλήματος(1997-08-14 00:00:00.0)
Αύριο - εν κρυπτώ - ο δεύτερος γύρος(1997-08-10 00:00:00.0)
Αρχίζουν τη Δευτέρα υπό σκιάν...(1997-08-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ