Τρίτη 24 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ανακοινώνονται αύριο οι "προαχθέντες" στην ΟΝΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη τον "κρίσιμο" κατάλογο με τα κράτη - μέλη που πληρούν τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ και προκρίνονται για την ΟΝΕ, ενώ χτες, στη συνεδρίαση των διευθυντών των γραφείων των 20 Επιτροπών, προτάθηκαν ως "προαχθέντες" οι γνωστοί "ένδεκα", δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο.

Ανάλογο "κατάλογο προαχθέντων" θα ανακοινώσει την Τετάρτη από τη Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ιδρυμα (ΕΝΙ), που εντός του χρόνου, "παραδίδει" την απόλυτη εξουσία της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οι προτάσεις των Επιτροπών και τραπεζιτών "ανοίγουν αυλαία" για τις τελικές διαδικασίες περάσματος στο EURO και την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, που θα ολοκληρωθούν το τριήμερο 1/3 Μάη με τις οριστικές αποφάσεις των 15 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ετσι η Ευρωπαϊκή Ενωση "σπάει" και τυπικά σε δύο κατηγορίες κρατών - μελών τους "ένδεκα εντός" της ΟΝΕ υπό γερμανο - γαλλική ηγεμονία και τους τέσσερις "εκτός" της ΟΝΕ - την Ελλάδα, που είναι το μόνο κράτος - μέλος που αποπέμπεται γιατί δεν πληροί κανένα από τα "κριτήρια" του Μάαστριχτ και τις Βρετανία, Δανία και Σουηδία, που μπορούν αλλά δε θέλουν να πάρουν μέρος "από την αρχή" στην ΟΝΕ, δηλαδή από την 1/1/1999.

Τέσσερα κείμενα

Την Τετάρτη η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τέσσερα "καυτά" κείμενα. Εκτός από τον περιβόητο "κατάλογο", που αναμένεται να είναι στην απλή μορφή "ναι"/"όχι", η Κομισιόν θα δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση για το 1998 ενημερωμένη μ' όλα τα επίσημα και οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση των δεκαπέντε προϋπολογισμών του "κρίσιμου έτους" 1997, την έκθεση για τη "σύγκλιση" και "κατάλογο" των κρατών - μελών που κατηγορούνται για "υπερβολικό" δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι εκθέσεις της Κομισιόν έχουν αυτή τη φορά ιδιάζουσα βαρύτητα, καθότι θα περιέχουν μια σειρά πολιτικών εκτιμήσεων των οικονομικών επιδιώξεων και αναμένεται συγκεκριμένη αναφορά για τις δεσμεύσεις κάθε κράτους - μέλους απέναντι στο Μάαστριχτ.

Σκλήρυνση της Γερμανίας

Αιφνιδιαστικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Τ. Βάιγκελ, απαίτησε και απέσπασε την "κατ' αρχήν" συγκατάθεση του άτυπου Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ που συνεδρίασε στο Γιορκ (20-22 Μάρτη) για εφαρμογή του "συμφώνου σταθερότητας" των οικονομικών ήδη από τον επόμενο Μάη. Συγκεκριμένα, η Γερμανία απαίτησε και επέβαλλε πρόωρη "ενίσχυση" των οικονομικών πολιτικών ήδη από το Μάη του 1998 σε μια προσπάθεια "περιφρούρησης" των ευρωπαϊκών νομισμάτων τη "μεταβατική" περίοδο από την 3η Μάη που θα "κλειδωθούν" οι διμερείς ισοτιμίες μέχρι 1/1/1999 που θα τεθεί σε ισχύ η ΟΝΕ. Η "πρόταση Βάιγκελ" με έξι σημεία για ένα ισχυρό EURO ("εποπτεία" των προϋπολογισμών 1998 και πρόωρη εξέταση των προϋπολογισμών 1999 στα πλαίσια του "συμφώνου σταθερότητας" που ενεργοποιείται ήδη από το Μάη του 1998) θα εξεταστεί από το "κρίσιμο" Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ την 21η Απρίλη και θα υιοθετηθεί ως ομόφωνη δήλωση την 2α Μάη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της Αθήνας, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά δέσμευση για επανένταξη της δραχμής στη "ζώνη EURO". Αντ' αυτού, θα υπάρχει από δω και πέρα ενίσχυση και πλήρης εφαρμογή των διαδικασιών επιτήρησης και τιμωρίας του "αθάνατου" Μάαστριχτ, τόσο για τους "εντός" όσο και για τους "εκτός" της ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ