Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΤΙΡΙΟ ΟΔΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ
Να γίνει κύτταρο πολιτισμού

Οι εικαστικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με συγκέντρωση σήμερα (6 μ.μ. ) έξω από το κτίριο (Βαλτετσίου 42)

Ο αγώνας των εικαστικών για την απόκτηση του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου 42 (Εξάρχεια), έφερε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το υπουργείο Οικονομικών στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής αναδιπλώθηκε σχετικά με την παράδοση στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) του κτιρίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα,δεσμεύτηκε να επιλυθεί το πρόβλημα και να γίνει το κτίριο "έδρα" του ΕΕΤΕ και χώρος εικαστικών δραστηριοτήτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, θέτοντας στη Βουλή το φλέγον για τους εικαστικούς θέμα, ζητούσε: Αμεση ανάκληση της απόφασης της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Να ισχύσει η αρχική παραχώρηση του κτιρίου στο ΕΕΤΕ. Να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στο ΕΕΤΕ τη διαμόρφωση του κτιρίου (στέγαση των γραφείων του, πολιτιστικό κέντρο και εκθεσιακός χώρος). Επίσης, να τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της αναπαλαίωσης και διαμόρφωσης του κτιρίου.

Σημειώνουμε πως το κτίριο παραχώρησε η Νομαρχία Αθηνών το 1984 στο ΕΕΤΕ και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί για την επισκευή του πάνω από 50 εκατ. Η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔ για παραχώρησή του στον ΟΚΑΝΑ ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών των εικαστικών, αλλά και φορέων της περιοχής Νεάπολης και Εξαρχείων.

Ο Γ. Δρυς επισήμανε πως, "μετά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι εξασφαλίστηκαν για τη χρηματοδότηση του έργου 60 εκατ., δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκ νέου παραχώρηση του ακινήτου αυτού στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας", και σημείωσε ότι η δαπάνη ανακατασκευής του κτιρίου ξεπερνά τα 475 εκατ. Για την εξασφάλιση αυτού του ποσού, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι "το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, θα βρει τους αναγκαίους πόρους, προκειμένου στην υποβαθμισμένη περιοχή των Εξαρχείων να δημιουργηθεί ένα σημαντικό κέντρο δημιουργίας και πολιτισμού".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας χαρακτήρισε θετική την απάντηση, τονίζοντας ότι "με τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και έδρας του ΕΕΤΕ στα Εξάρχεια θα επέλθει μια αναβάθμιση της περιοχής". Ζήτησε επίσης "το υπουργείο Οικονομικών να συνηγορήσει και το υπουργείο Πολιτισμού να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε μέσα στο 1998, επιτέλους, να ξεκινήσουν αυτές οι εργασίες".

Με επιφυλακτικότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία δέχτηκαν οι εικαστικοί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Κι αυτό γιατί και στο παρελθόν τούς είχαν δοθεί υποσχέσεις από την πολιτεία για λύση του προβλήματος, αλλά στην πράξη τα χρήματα ποτέ δεν τους δόθηκαν και το κτίριο, τελικά, παραχωρήθηκε σε άλλο φορέα.

"Οι αγώνες μας", μας είπαν χαρακτηριστικά, "έφεραν υποσχέσεις. Τα 60.000.000 είναι μια αρχή. Τώρα περιμένουμε τις πράξεις που θα επιβεβαιώσουν την παραχώρηση του κτιρίου στο ΕΕΤΕ. Περιμένουμε το έγγραφο της ΚΕΔ, που θα αναιρεί την ανάκληση και θα μας παραχωρεί το κτίριο. Περιμένουμε και την οικονομική στήριξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση".

Ετσι, το ΕΕΤΕ, οι φορείς και κάτοικοι των Εξαρχείων θα κάνουν σήμερα (6 μ.μ.) την προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το κτίριο της οδού Βαλτετσίου 42, διεκδικώντας την υλοποίηση των υποσχέσεων για ένα κύτταρο πολιτισμού στην πολύπαθη συνοικία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ