Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηχανισμός... αφοπλισμού των δυνατοτήτων παρέμβασης

Στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών - μελών. Τα νομίσματα, λοιπόν, που συμμετέχουν οφείλουν να έχουν μια σταθερή σχέση με την τιμή του ECU, η οποία καθορίζεται ανάλογα με τις διακυμάνσεις, κυρίως των ισχυρών νομισμάτων. Για κάθε νόμισμα ορίζεται από τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια ισοτιμία σε σχέση με το ECU. Απ' αυτή την ισοτιμία το νόμισμα δεν μπορεί να αποκλίνει περισσότερο από 15%.

Πρακτικά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ, θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο η Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 15 χωρών - μελών. Η Επιτροπή, όταν θα ανακοινώσει την ένταξη της δραχμής, θα ανακοινώσει ταυτόχρονα και την ισοτιμία της, σε σχέση με το ECU, τότε θα μάθουμε και το ποσοστό της υποτίμησης. Από κει και πέρα η δραχμή θα είναι προσδεδεμένη στο ECU, η τιμή της θα καθορίζεται από την πορεία του με δυνατότητα απόκλισης 15%.

Η συμμετοχή ενός νομίσματος στο ΜΣΙ δε σημαίνει ότι απολαμβάνει αυτομάτως κάποιας προστασίας, ή αλληλεγγύης από τα άλλα νομίσματα. Π.χ. το γεγονός ότι η ισπανική πεσέτα, το πορτογαλικό εσκούδο, η ιταλική λιρέτα συμμετείχαν στο ΜΣΙ δε βοήθησε τα συγκεκριμένα νομίσματα, που, όταν δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Μηχανισμό. Τα ίδια προβλήματα είχε αντιμετωπίσει το 1993 το γαλλικό φράγκο, τότε όμως στηρίχτηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας και έτσι κράτησε τη θέση του στο ΜΣΙ. Αν, λοιπόν, η δραχμή δεχτεί νέες πιέσεις από τη Δευτέρα, γεγονός που θεωρείται βέβαιο, εξαρτάται από τις αποφάσεις των μεγάλων τραπεζών αν θα βοηθηθεί ή όχι.

Η συμμετοχή στο ΜΣΙ σημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος χάνουν ένα όπλο για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων με την αυξομείωση των επιτοκίων. Από τη Δευτέρα θα πρέπει να παίρνουν υπόψη κατ' αρχήν τη σχέση με το ECU και στη συνέχεια να βλέπουν αν έχουν περιθώρια κινήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 1999 ο ΜΣΙ θα σπάσει σε δυο κλάδους. Στον ΜΣΙ - 1 όπου θα συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών που θα πάρουν μέρος στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ, αυτών δηλαδή που θα διαμορφώσουν το "ΕΥΡΩ". Σ' αυτόν τον Μηχανισμό το ποσοστό διακύμανσης, γύρω από την κεντρική τιμή του "ΕΥΡΩ" θα είναι πολύ μικρό. Στον ΜΣΙ - 2 θα συμμετέχουν τα νομίσματα των χωρών που δεν θα πάρουν μέρος στο επόμενο στάδιο της ΟΝΕ, μεταξύ τους και της Ελλάδας. Σ" αυτό το Μηχανισμό το ποσοστό διακύμανσης θα συνεχίσει να είναι σχετικά μεγάλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροστάτευτη από κερδοσκοπικές επιθέσεις η δραχμή(1998-12-29 00:00:00.0)
Νέο βήμα πρόσδεσης στην ΟΝΕ(1998-09-25 00:00:00.0)
Θεματοφύλακας της λιτότητας η Τράπεζα της Ελλάδας(1998-04-29 00:00:00.0)
Εκτεταμένες δραχμοποιήσεις δανείων σε συνάλλαγμα(1997-07-18 00:00:00.0)
"Μαλακώνει" από δω και μπρος η "σκληρή" δραχμή(1996-08-03 00:00:00.0)
"Σκληρή" η δραχμή τον Απρίλη(1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ