"Επεσε" χτες ο "ακρογωνιαίος λίθος" της νομισματικής πολιτικής της κυβέρνησης και η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην τρίτη υποτίμηση που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική οικονομία. Μέσα σε ένα κλίμα ραγδαίων εξελίξεων στις χρηματαγορές και αισθητής πτώσης του ελληνικού νομίσματος έναντι του ECU, αργά το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση ζήτησε χτες την ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Οι διαδικασίες ένταξης άρχισαν σήμερα (σ.σ. χτες) σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή".
Ηδη από χτες το μεσημέρι παρατηρήθηκαν στις χρηματαγορές αυξημένες ρευστοποιήσεις δραχμών. Οι "πωλητές" του εθνικού μας νομίσματος μετέτρεπαν τις δραχμές σε ECU, με αποτέλεσμα, η σχετική ισοτιμία της δραχμής από τις 313 δραχμές να τιναχτεί κάποια στιγμή στις 326 δραχμές! Ηταν φανερό ότι κάποιοι γνώριζαν τι ακριβώς συμβαίνει! Και αυτοί οι κάποιοι φρόντιζαν να απαλλαγούν από τις δραχμές που είχαν στη διάθεσή τους. Τη σχετική υπόθεση γνώριζαν και κάποιοι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, που από νωρίς το μεσημέρι διαπραγματεύονταν με τις τράπεζες τη μετατροπή δανείων, που είχαν πάρει με ρήτρα ξένου νομίσματος, σε δραχμές. Οι πιέσεις στη δραχμή που κορυφώθηκαν γύρω στις 5 με 6 το απόγευμα ανάγκασαν την Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει σε εκτεταμένες εκταμιεύσεις συναλλάγματος, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες άγγιξε τα δύο 2 δισ. δολάρια. Με αυτό το δεδομένο είναι φανερό ότι οι μυημένοι στο κυβερνητικό παιχνίδι της υποτίμησης ρούφηξαν μέσα σε δυο ώρες περί τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές!
Η κυβερνητική ανακοίνωση για την ένταξη της δραχμής στο Σύστημα Ισοτιμιών, έγινε γνωστή γύρω στις 8 το βράδυ, οπότε η προοπτική της υποτίμησης άρχισε να θεωρείται πλέον δεδομένη! Η διαδικασία σύνδεσης της δραχμής με το μηχανισμό σημαίνει ότι οι "εταίροι" θα αποφασίσουν σήμερα στα πλαίσια της Νομισματικής Επιτροπής, που συνεδριάζει στο Λονδίνο, την ισοτιμία με την οποία θα ενταχθεί η δραχμή. Θα αποφασίσουν δηλαδή, πόσο η δραχμή πρέπει να "πέσει" ώστε να γίνει αποδεκτή στο Σύστημα.
Οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν χτες ανεπίσημα λόγο για "διορθωτικές κινήσεις" στον τομέα της ισοτιμίας της δραχμής με τα ξένα νομίσματα, θέλοντας προφανώς να προετοιμάσουν το έδαφος για την υποτίμηση. Αν και το ποσοστό της υποτίμησης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, χτες κυκλοφορούσαν διάφορα σεμινάρια. Το πλέον... αισιόδοξο έκανε λόγο για υποτίμηση της τάξης του 6%, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβαλαν το 10 - 12% σαν δεδομένο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αμέσως μόλις η Νομισματική Επιτροπή αποφασίσει το ποσοστό υποτίμησης της δραχμής, ο Κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την όλη εξέλιξη ως μια... νέα νίκη της κυβέρνησής του. Αποσιωπώντας τα όσα μέχρι στιγμής έλεγε, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δε θα υποκύψει στις πιέσεις των κερδοσκόπων και δε θα υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα, εκτιμάται ότι θα επιχειρηματολογήσει υπέρ της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εταίροι στην ελληνική οικονομία και των δεσμεύσεων που υποτίθεται πως θα αναλάβουν για τη στήριξη της δραχμής, ενόψει των νέων κερδοσκοπικών πιέσεων. Οπως προκύπτει από εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι ότι "δε θα πρέπει να πάει χαμένη αυτή η επιλογή". Με δυο λόγια, οι κυβερνώντες και πάλι θα αξιώσουν από τους εργαζόμενους να μην προβάλουν απαιτήσεις για εισοδηματικές αυξήσεις και κάλυψη των απωλειών που θα έχουν από την υποτίμηση. Σαν... ατού εκτιμάται ότι θα προβληθούν οι λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, που δεν είναι τίποτα άλλο από κλιμάκωση των επιθέσεων στις λαϊκές καταχτήσεις, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ κ.ο.κ.
Πάντως, οι χτεσινές εξελίξεις θορύβησαν ακόμα και ορισμένους από αυτούς που μέχρι τώρα σχεδίαζαν "παιχνίδια" και αποσπούσαν αμύθητα κέρδη σε βάρος της δραχμής. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, η γνωστή ΜΟΥΝΤΙΣ, η πολυεθνική που πριν 20 μέρες διέδιδε φήμες περί αναξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας - προκειμένου να μην υποστεί η ίδια ζημιές από τοποθετήσεις που έχει σε δραχμές - ανακοίνωνε ότι η έκθεσή της δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος της επόμενης βδομάδας.