Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η κυβέρνηση προκαλεί τους οικοδόμους!

"Οχι" σε όλα, απάντησε χτες ο υπουργός Εργασίας. Επιτυχημένη η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία. Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Με τα αιτήματα: Μείωση τώρα του ορίου συνταξιοδότησης στα 55, θεσμοθέτηση του 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου, απαντά ο κλάδος στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου

"Κάτω τα χέρια απ' τις κατακτήσεις μας", διαδήλωσαν χτες οι οικοδόμοι, με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.Προκλητικότατος, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είπε "όχι" σε όλα τα αιτήματα του κλάδου, ενώ υπαναχώρησε και από προηγούμενες δεσμεύσεις του. Με νέα πανελλαδική - πανοικοδομική απεργία στις 2 Απρίλη, απαντούν οι οικοδόμοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, νέκρωσαν τα γιαπιά σε όλη τη χώρα, ενώ δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις.

Ο υπουργός - αν και στην προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση είχε δεσμευτεί να τα συζητήσει - χτες απέκλεισε κατηγορηματικά την ικανοποίηση των αιτημάτων για αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων και για κατάργηση του άρθρου 26 του νόμου 2520/97, με το οποίο μειώνονται κατά 50% οι ελάχιστα υποχρεωτικές καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές σε οικοδομές στις αγροτικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για σύνταξη στα 55 χρόνια, απέκλεισε κάθε σκέψη για οποιαδήποτε μείωση του ορίου ηλικίας προς συνταξιοδότηση, παραπέμποντας στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός εξάντλησε την ...ευαισθησία του, στην πρόταση: Οσοι οικοδόμοι βρίσκονται δυο - τρία χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση και δεν έχουν δουλιά, θα ...φροντίσει να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας (δηλαδή των βιομηχάνων) του ΟΑΕΔ!

"Αισχρή και προκλητική", χαρακτήρισε τη στάση του υπουργού και τη συγκεκριμένη πρόταση ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους και συμπλήρωσε: "Θα πριμοδοτεί δηλαδή τους βιομηχάνους - που απολύουν τους εργαζόμενους, που μας λιώνουν - με χρήματα του ΟΑΕΔ, με δικά μας χρήματα". Επισήμανε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει μέτρα κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατέληξε: "Προειδοποιήσαμε τον υπουργό ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αιτήματά μας. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα και θα τους υποχρεώσουμε να δώσουν λύσεις, όπως και επανειλημμένα τους έχει υποχρεώσει ο κλάδος. Ολοι πιο δυναμικά στην απεργία στις 2 Απρίλη".

Η συγκέντρωση

Οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποίησαν μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Φιλιούσης, γραμματέας του Συνδικάτου Αθήνας, ο οποίος - μεταξύ άλλων - επισήμανε ότι εντείνεται η επίθεση κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και στον κλάδο και κάλεσε: "Ολοι συσπειρωμένοι γύρω απ' το συνδικάτο, σαν ένας άνθρωπος, να δώσουμε τη μάχη".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Α. Ζαζόπουλος,ο οποίος σημείωσε: "Βρισκόμαστε εδώ, γιατί η κυβέρνηση αρνείται τη λύση μακρόχρονων και καυτών προβλημάτων του κλάδου, γιατί θέλουμε να σταματήσει ο βραχνάς της ανεργίας, γιατί απαιτούμε αύξηση μεροκάματου, νομοθέτηση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου. Βρισκόμαστε εδώ, απαιτώντας σύνταξη στα 55, κόντρα στις ανατριχιαστικές επιδιώξεις κυβέρνησης - πλουτοκρατίας, να κάνουν τάφο μας την οικοδομή, ανεβάζοντας τα όρια συνταξιοδότησης στα 65". "Εχουμε - συνέχισε - εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα του αγώνα μας. Να δώσουμε όλοι αγωνιστικό "παρόν" στη συγκέντρωση στις 23 Μάρτη που διοργανώνουμε μαζί με άλλες Ομοσπονδίες και στην κοινή απεργιακή κινητοποίηση που θα γίνει μέχρι τις 10 Απρίλη".

Με συνθήματα "Στα 55 σύνταξη", "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" και "ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εργασίας.

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο ΕΚΘ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι απεργοί οικοδόμοι της πόλης, εκφράζοντας, για μία ακόμη φορά, την αγανάκτησή τους για την άγρια επίθεση που δέχονται καθημερινά από κυβέρνηση και εργοδοσία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης Βασ. Αχτσής,ο οποίος κατάγγειλε την κυβέρνηση για την αδιαφορία και την ασυνέπεια που δείχνει για τα προβλήματα του κλάδου. Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης καλείται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων των οικοδόμων. "Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι τη λύση των προβλημάτων μας, γιατί καμία κυβέρνηση, όσο αντεργατική και αν είναι, δεν είναι ανίκητη", τονίζεται στο ψήφισμα.

Πάτρα

Στο 100% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής των οικοδόμων της Πάτρας στην απεργία. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο Δημαρχείο. Εκεί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου για μια ώρα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την προώθηση από πλευράς δημάρχου "Τοπικού Σύμφωνου Απασχόλησης".

Λάρισα

Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων της Λάρισας στην απεργία. Οι οικοδόμοι πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Πύργος

Μαζική συγκέντρωση μπροστά απ' το Εργατικό Κέντρο Πύργου, πραγματοποίησαν οι οικοδόμοι της πόλης. Στη συνέχεια, πορεύτηκαν προς τα γραφεία του τοπικού καταστήματος ΙΚΑ, όπου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί, άναψαν φωτιά. Διεκδικούν, εκτός των άλλων, επάνδρωση του ΙΚΑ με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, επαναφορά του ασθενοφόρου, αύξηση των ελέγχων στις οικοδομές και στα τεχνικά έργα, όπου οργιάζει η "μαύρη" εργασία αλλοδαπών και Ελλήνων.

Ανακάλεσε η "Αττικό Μετρό"

Μετά τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στο μετρό την περασμένη Πέμπτη, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της δημόσιας επιβλέπουσας εταιρίας "Αττικό Μετρό",διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια υπονόμευσης του 7ωρου στο έργο, η τελευταία "ανέκρουσε πρύμναν".Με έγγραφό της, η εταιρία ανακοίνωνε ότι η πληρωμή των εργαζομένων στις αρχαιολογικές εργασίες θα γίνεται με βάση το 8ωρο! Σε συνάντηση που είχε το Παράρτημα των Εργαζομένων στο μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με τον γενικό διευθυντή της "Αττικό Μετρό", κ. Μπαζίλ, ο τελευταίος δεσμεύτηκε για την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου εγγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ