Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Μπροστά στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

- Σε ποια κατάσταση βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη;

- Το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μπροστά σε μια ανελέητη επίθεση, που δέχονται από την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, με τις πλάτες της κυβέρνησης και κάτω από τις εντολές της ΕΕ. Παράλληλα, βρίσκει τη ΓΣΕΕ σε μια, θα λέγαμε, λαθεμένη πορεία. Σε μια πορεία συναίνεσης και υποταγής, που - με ευθύνη της πλειοψηφίας της - δε βάζει σαν κυρίαρχο στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά, αντίθετα, βάζει "πλάτη" στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής με λιγότερες αντιστάσεις. Πρέπει να πούμε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατάσταση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης με τα ποσοστά της ανεργίας - όπως λένε τα επίσημα στοιχεία - να ξεπερνούν το 22%, με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες να κλείνουν καθημερινά ή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας. Φυσικά, η κατάσταση των εργαζομένων δεν έχει να κάνει μόνο με την απώλεια των θέσεων εργασίας, αλλά και αυτοί που έχουν δουλιά, βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της εργοδοσίας να θέλει να επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις του μεσαίωνα. Αυτή η επίθεση εκδηλώνεται έντονα στη Θεσσαλονίκη της ανεργίας, γιατί και εδώ το ΕΚΘ, με την πλειοψηφία που διαθέτει και με τη συναίνεση των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της "Αυτόνομης Παρέμβασης", ουσιαστικά, παίζει το ρόλο του "βαστάζου" της κυβερνητικής πολιτικής. Ενώ στα λόγια μπορεί να εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις για την πολιτική που υλοποιείται, στην πράξη δεν επιχειρεί να οργανώσει, να συντονίσει τον αγώνα των εργαζομένων.

- Ποιο θα είναι το περιεχόμενο των παρεμβάσεων των αντιπροσώπων της ΔΑΣ από τη Θεσσαλονίκη στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ;

- Οπως η παράταξή μας συνολικά, έτσι και οι Θεσσαλονικείς αντιπρόσωποι της ΔΑΣ θα προσπαθήσουν με τις παρεμβάσεις τους να αναδείξουν κυρίαρχα τρία βασικά ζητήματα: Πρώτον, το ζήτημα της επίθεσης που δέχεται τα τελευταία χρόνια η εργατική τάξη, από πού αυτή επιβάλλεται, από ποιους υλοποιείται και πού αποβλέπει. Δεύτερο, να καταδείξουμε τις δύο γραμμές που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής και τη γραμμή της ανυποχώρητης ταξικής πάλης για την υπεράσπιση των εργαζομένων, κόντρα στις επιλογές της ΕΕ, των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Τρίτο, να δώσουμε ολοκληρωμένα τη μάχη, και μέσα από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ώστε να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι της χώρας τι ΓΣΕΕ χρειάζονται οι εργαζόμενοι. ΓΣΕΕ, στήριγμα των εργαζομένων, που θα συντονίζει, θα οργανώνει την αντίσταση και τους αγώνες τους.

- Τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα αυτού του Συνεδρίου για την εργατική τάξη της χώρας;

- Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, χωρίς να υποτιμούμε τις σοβαρές δυσκολίες, εμείς θα καλέσουμε, και μέσα από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, τους εργαζόμενους της χώρας να αγωνιστούν για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα, να αντισταθούν στη λαίλαπα της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ο δρόμος της συναίνεσης και της υποταγής οδηγεί στο χάσιμο κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι και μετά το συνέδριο, από την επόμενη κιόλας μέρα, οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές θα ριχτούμε στη μάχη για την οργάνωση και το συντονισμό των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν στη γραμμή της υποταγής και της συναίνεσης(2004-03-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων(2004-02-05 00:00:00.0)
Οι συμβιβασμένοι υπερψήφισαν εαυτόν(2003-10-23 00:00:00.0)
Ομολογία ενοχής με αγοραίο αντικομμουνισμό(2001-03-20 00:00:00.0)
Απαιτείται αλλαγή πορείας(1998-03-12 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα το 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ(1998-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ