Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέμα χρόνου και η τυπική διάσπαση
  • Διαφορετικούς δρόμους βαδίζουν, πλέον, Καραμανλής - Μητσοτάκης
  • Στην αντεπίθεση πέρασε χτες ο επίτιμος πρόεδρος, καθιστώντας υπεύθυνη την ηγεσία για την ήττα στις εκλογές
  • Αποφεύγει τη διαγραφή ο πρόεδρος του κόμματος

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ήταν αρκετές για να αποδειχθεί περίτρανα ότι η κρίση στη ΝΔ επιδεινώνεται και οι Καραμανλής - Μητσοτάκης βαδίζουν σε διαφορετικούς δρόμους. Η χτεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Μητσοτάκη - Ρηγίλλης έδειξε ότι η ρήξη είναι οριστική και είναι θέμα χρόνου η δρομολόγηση εξελίξεων, που θα "αναμορφώσουν" τη συντηρητική παράταξη, με επιπτώσεις στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Η αποφυγή ανάληψης του πολιτικού κόστους για την ευθύνη της διάσπασης, που δυσκολεύει τους χειρισμούς των δύο πλευρών, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ολα δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, έχοντας προφανώς εξασφαλίσει υποστήριξη στα σχέδιά του από κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας στην κατεύθυνση της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα και προκλήσεις, ιδιαίτερα με την "αποδοτικότητα" της αντιπολιτευτικής τακτικής της, δε φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει στον επίτιμο πρόεδρο την "ευκαιρία" της διαγραφής και εργάζεται στην κατεύθυνση της εξουδετέρωσής του, επιδιώκοντας να τον περιθωριοποιήσει. Στην κατεύθυνση αυτή θα εκμεταλλευτεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών και του κομματικού μηχανισμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης, αιφνιδιάζοντας τη Ρηγίλλης, πέρασε χτες το πρωί στην αντεπίθεση, επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες για την καταστροφική πορεία του κόμματος στην ηγεσία της ΝΔ. Ο επίτιμος ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στη χτεσινή δήλωση: "Ο, τι είχα να πω, το είπα στην ΚΟ. Απ' εκεί και πέρα δεν πρόκειται να αντιδικήσω με κανένα. Ας πάρουν όλες τις ευθύνες απάνω τους, αυτοί που χωρίς λόγο και χωρίς λογική σπρώχνουν το κόμμα στην καταστροφή και χαρίζουν τις επόμενες εκλογές στον κ. Σημίτη. Εγώ δε θα τους δώσω ούτε άλλοθι, ούτε ελαφρυντικά".

Η Ρηγίλλης αντέδρασε με δήλωση του γραμματέα της ΚΟ Στ. Δήμα, ο οποίος μετά από σύσκεψη που προηγήθηκε υπό τον Κ. Καραμανλή παρέδωσε τον επίτιμο στην εκλογική βάση του κόμματος και υπενθύμισε το ρόλο που του έχει επιφυλάξει ο πρόεδρος του κόμματος. "Εφεξής δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε τον Κ. Μητσοτάκη σε αυτήν την πορεία, αφού μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει σαφώς οριοθετήσει τον ρόλο του κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος της ΝΔ, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού, κρίνει ποιος με τα λόγια και τις πράξεις του βοηθάει την προοπτική της παράταξης".

Προτάσεις για διαγραφή

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε με στενούς συνεργάτες του ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε συναισθηματική την αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη και την απέδωσε στο ότι δεν κέρδισε τις εντυπώσεις στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ. Προσδιορίζοντας τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, είπε - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι "δε θα παίξω το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη", προσθέτοντας πως δεν πρέπει να γίνει τώρα κάτι τέτοιο.

Αίσθηση προκάλεσε όμως η εισήγηση του πολιτικού συμβούλου του Γ. Λούλη, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ στη διαγραφή του Κ. Μητσοτάκη. Ο σύμβουλος υποστήριξε ότι ο επίτιμος είναι εμπόδιο στα σχέδια της ηγεσίας, καθώς και ότι "σε ένα μικρό και ευέλικτο κόμμα" (!), όπως αυτό που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν μπορεί να βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπέρ της διαγραφής τάχθηκε και ο Γ. Κεφαλογιάννης, αλλά ο Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι "δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία και να τον διαγράψουμε". Σε διαφορετικό μήκος ο Π. Μολυβιάτης χαρακτήρισε λάθος τακτικής τυχόν διαγραφή Μητσοτάκη, γιατί - όπως είπε - το μήνυμα της ΚΟ ήταν να σταματήσουν οι διαγραφές.

Ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε (στον "Φλας") ότι ο Κ. Μητσοτάκης "έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του" και υποστήριξε την τακτική της ηγεσίας απέναντί του. Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, που θεωρείται προσκείμενη στον Μ. Εβερτ, δήλωσε (στον "9,84") ότι "μια ήττα της ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα σημάνει τη διάλυσή της". Από τους διαγραμμένους ο Β. Κοντογιαννόπουλος απαρίθμησε ως εξής τα τρία σενάρια για τις μελλοντικές εξελίξεις: "Αναγέννηση της φιλελεύθερης παράταξης, δημιουργία νέους κόμματος και μετεξέλιξη και μεταλλαγή του κυβερνώντος κόμματος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ