Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή 1η σελ: Δυο σπάνιες γυναίκες

Καιρός να δούμε μια ξεχωριστή, κλασική, αριστουργηματική ταινία. Καιρός να αποτοξινωθούμε από σαπουνόπερες και μέτρια έργα. Καιρός να δούμε ή και να ξαναδούμε - γιατί όχι; - τη "Γερτρούδη" του Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ, που θα παρουσιάσει σήμερα στις 22.00 η ΝΕΤ. Η Γερτρούδη είναι μια όμορφη, νέα και ταλαντούχα τραγουδίστρια. Ομως, ο έρωτας που νιώθει για έναν ποιητή, τον Λίντμαν, είναι πιο δυνατός από την αγάπη για την καριέρα της. Γι' αυτό και την εγκαταλείπει χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Οι έρωτες γεννιούνται για να πεθάνουν. Και ο έρωτας της πεθαίνει για να ζωντανέψει ένας άλλος. Ο δικηγόρος Κάνιγκ, που θα την κάνει γυναίκα του αλλά πάντα θα βάζει την καριέρα του πάνω από εκείνη, εμφανίζεται στον ερωτικό της ορίζοντα. Μια μέρα η Γερτρούδη που αισθάνεται ένα μεγάλο κενό στη ζωή της, απερίσκεπτα εντελώς, θα παραδοθεί σε έναν επιπόλαιο νεαρό. Ο νεαρός αυτός αρχίζει να διαδίδει δεξιά κι αριστερά για τη νέα διάσημη κατάκτησή του, κι έτσι όταν ο Λίντμαν, ο ποιητής που έλειπε χρόνια από την πατρίδα, χωρίς να πάψει ποτέ να είναι ερωτευμένος με τη Γερτρούδη, επιστρέφει, μαθαίνει τα καμώματά της. Τελικά ποια είναι η ψυχολογία αυτής της γυναίκας που επιθύμησε με ιδιόρρυθμο τρόπο τον απόλυτο έρωτα; Είναι μια γυναίκα σπάνια, μια ύπαρξη που συνταράσσεται από πάθος, μια γυναίκα που εγκαταλείπει τα πάντα για τον άνδρα, τον όποιον άνδρα αγαπά και που δε θέλει να τον μοιραστεί με τίποτε και με κανέναν. Είναι η γυναίκα που θα εγκαταλείψει το σύζυγό της τη μέρα που εκείνος θα γίνει υπουργός. Δεν υπάρχουν πολλές που θα έκαναν το ίδιο. Είναι μια γυναίκα ηδυπαθής, απόλυτη, υπερβολική και ασυμβίβαστη που θ' οδηγηθεί ηθελημένα και σταθερά στη μοναξιά. Στο τέλος, θα δούμε την παράξενη αυτή γυναίκα, γερασμένη αλλά όχι μαραμένη ή μετανιωμένη, να δίνει την εξήγηση έτσι απλά. Με μια λέξη: "Αγάπησα". Με την αγάπη της κατακτά όχι το αντικείμενο του έρωτά της αλλά την ανεξαρτησία της. Διότι, η "αγάπη είναι το παν", όπως λέει, η ίδια στην απλή και στωική "απολογία" της. Είναι μια γυναίκα ευαίσθητη, απόλυτη, δυνατή. Τολμηρή και τραυματισμένη αλλά γοητευτική και ευγενική. Είναι με λίγα λόγια μια γυναίκα εξαιρετική.

Ο Δανός σκηνοθέτης Καρλ Ντράγιερ (1889 - 1968) ήταν εξώγαμο παιδί μιας Σουηδής, που τον παρέδωσε για υιοθεσία στην οικογένεια του τυπογράφου Καρλ Ντράγιερ. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής μας και ανάμεσα στα πολλά αριστουργήματά του, συγκαταλέγονται και τα εξής: Το πάθος της Ζαν ντ Αρκ,Οι σημαδεμένοι,Αγαπάτε αλλήλους,Μέρες οργής,Δυο πλάσματα,Ο Λόγος,Η τρικυμία του Ου. Σαίξπηρ και άλλα.

Εχουμε ακόμη να μιλήσουμε, να πούμε δυο λόγια, για μια άλλη ταινία, για τηδημιουργία ενός μεγάλου Πολωνού καλλιτέχνη, ενός δημιουργού που πέθανε πρόσφατα αφού πρόλαβε, ευτυχώς, να υπογράψει πολλά αριστουργήματα. Την εξαιρετική "Μπλε ταινία" που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 του Μάρτη από τη ΝΕΤ. Εχουμε και εδώ να κάνουμε με μια ιδιότυπη, παράξενη, γλυκιά και ανιοδιοτελή γυναίκα, μια ταλαντούχα συνθέτρια που προσφέρει "κρυφά" το ταλέντο της και τις συνθέσεις στον άνδρα της. Σε ένα αυτοκινητικό δυστύχημα θα χάσει τον άνδρα της και το παιδί της. Θα περάσει πολύς χρόνος για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Για να αντέξει τη μοναξιά και για να απαλλαγεί από τις αναμνήσεις της, η γυναίκα αλλάζει σπίτι, παύει να κάνει συντροφιά με άλλους και καταστρέφει τα έργα της, έργα που αποδείκνυαν την "πατρότητα" του συνθέτη. Μοιράζει τα ιμάτια της, τα χρήματά της, τον πύργο της, ακόμη και το στρώμα της. Δεν έχει μέλλον, δεν έχει παρόν, δεν έχει πια ψυχή, δεν έχει ελπίδα, δεν έχει ζωή. Ετσι τουλάχιστον πιστεύει η ίδια. Ομως αγνοεί ότι κι αν ακόμη εσύ αποφασίσεις να αποκλείσεις τη ζωή, εκείνη δε συμφωνεί πάντα και δε σε αποκλείει από τα... σχέδιά της... Η Ζιλί θα ξαναζήσει, θα ξαναγαπήσει, θα συνθέσει και πάλι και, επιτέλους θα επουλώσει τα μεγάλα, ανοιχτά τραύματά της, που μέχρι πρότινος αιμορραγούσαν. Με τους Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ