Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Την ορίζουν ως διαχειριστικό πρόβλημα

Επαφές επί επαφών μεταξύ των επίδοξων διαχειριστών της προσοδοφόρας επιχείρησης του συστήματος πληρωμένης στάθμευσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ελάχιστες μέρες μετά τη διαρροή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στόχος τους να διατηρηθεί πάση θυσία σε ισχύ ο εισπρακτικός χαρακτήρας του μέτρου. Να προστατευτεί μία σοβαρή επιχείρηση ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κάθε τρόπο και όποιο κόστος για το δημότη, που είναι πάντα εδώ για να φοράει φέσια και να χρεώνεται χαράτσια.

Αυτά πίσω απ' τα φώτα της δημοσιότητας. Μπροστά, η άγονη και εν πολλοίς προγραμματισμένη αντιπαράθεση, για το ποιος φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την εφαρμογή του μέτρου στα όρια της παράβασης του νόμου, ορίζεται από το χρονικό όριο των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη - ποιος να μιλήσει για προβλήματα - αλλά και από την προσπάθεια να αποκρυβεί το ουσιαστικό σημείο αυτής της ιστορίας.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής έθεσε εξ αρχής και επανέλαβε χτες το θέμα του δημόσιου χώρου, ο οποίος είναι κοινόχρηστος (έχει επανειλημμένα άμεσα και έμμεσα πληρωθεί από τους πολίτες το αντίτιμο αυτής της χρήσης) και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μετατρέπεται, ούτε μέσω ιδιώτη ούτε απ' το δήμο απευθείας, σε ενοικιαζόμενο χώρο για στάθμευση ή όποια άλλη επί πληρωμή χρήση!

Κυβέρνηση, υπουργοί, δήμαρχοι και υποψήφιοι αντικαταστάτες τους και βέβαια οι ιδιώτες επιχειρηματίες προσπερνούν αυτή τη διάσταση και συσκέπτονται με τα επιτελεία τους και μεταξύ τους, λειαίνοντας το έδαφος για τις επερχόμενες "τομές", που θα εξαγγείλουν.

Ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι φέροντες ως χτες τη ρομφαία της κάθαρσης, αφού εξάντλησαν τα πυρά τους για να αποκαλύψουν τις ραδιουργίες του... παρκοδημάρχου της πόλης, εμφανίζονται τώρα ως οι εγγυητές της συνέχειας του συστήματος.

Για τις παρατάξεις του Δ. Αβραμόπουλου,της Μ. Δαμανάκη και του Γ. Αγγελάκη είναι πλέον κοινός τόπος ότι την επί πληρωμή στάθμευση θα διαχειριστεί η σχετική δημοτική επιχείρηση που έχει συσταθεί από το Δήμο Αθηναίων και τις κλήσεις θα κόβει από εδώ και μπρος η δημοτική αστυνομία, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με προσωπικό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος ήδη εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάταξη του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτική αστυνομία και... προφανώς να αποσαθρώσει εντελώς τις υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες.

Η Μ. Δαμανάκη και ο Γ. Αγγελάκης από την πλευρά τους μελετούν, με τη συνδρομή του πρώην υπουργού Γ. Α. Μαγκάκη,εναλλακτικές λύσεις και προτείνουν τη σύσταση επιστημονικών επιτροπών, ώστε το κόστος από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης - τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους δημότες και οι ενδεχόμενες αξιώσεις της ιδιωτικής εταιρίας - να μην το κληρονομήσει το επόμενο σχήμα διαχείρισης, η δημοτική επιχείρηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς οικονομικά βάρη την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Για το αν θα πληρώνει ο δημότης για κάτι που δεν πρέπει να πληρώνει, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ συμφωνούν με τον Αβραμόπουλο: Ο δημότης πρέπει να μάθει ότι θα πληρώνει πρόσθετα για τα πάντα.

Γι' όλα αυτά εργάζεται και ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας - άλλωστε η κυβέρνηση στην οποία μετέχει προώθησε τη δυνητική φορολογία μέσω και της ελεγχόμενης στάθμευσης - ο οποίος ήδη από προχτές ανακοίνωσε την κατάρτιση, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, Προεδρικού Διατάγματος, που θα αίρει τα νομικά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα. Ξέρουμε ήδη, για παράδειγμα, ότι το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εμπλοκή του ιδιώτη στη βεβαίωση αξιόποινων πράξεων, όπως και της δημοτικής επιχείρησης ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Το ρόλο αυτό φαίνεται να μπορεί να αναλάβει η Δημοτική Αστυνομία, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείεται να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις των δήμων ή των ιδιωτών ή και των δύο από κοινού!

Ο ιδιοκτήτης της παρκοεταιρίας "Δήλος ΑΕ" από την πλευρά του συνεχίζει τη συνεργασία του με το δήμο, υποστηρίζοντας ότι αν και η επίδοση κλήσεων από τους υπαλλήλους του έχει προσωρινά ανασταλεί, η σύμβασή του βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και προτίθεται να την εφαρμόσει, προασπίζοντας τα συμφέροντα της εταιρίας του.

Το πείραμα ολοκληρώθηκε με προβλήματα, αλλά επρόκειτο ακριβώς για πείραμα. Τα στοιχεία που προέκυψαν και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μπορούν να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή ενός επόμενου προγράμματος, που να μην προσβάλλεται εύκολα ως αντισυνταγματικό.

Απειλές μηνύσεων, καταγγελίες και διαχειριστικές προτάσεις του θέματος - άχρηστα όσο μένουν στα λόγια και δεν αποκτούν πραγματική βάση - διατυπώθηκαν ξανά χτες, αλλά είναι για να καλύπτεται τηλεοπτικός χώρος. Ο δημόσιος χώρος παραμένει ακάλυπτος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ