Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Πρώτος στόχος η μετοχοποίηση

Με τη συζήτηση των επιμέρους άρθρων του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΔΕΠ συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της ολομέλειας της Βουλής. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται σειρά μέτρων συγχώνευσης των πετρελαϊκών εταιριών του δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των άρθρων που αφορούν τη νέα οργανωτική δομή της ΔΕΠ, παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου επισήμανε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δε σχετίζονται με την ανάπτυξη του ομίλου, αλλά "στόχος της κυβέρνησης είναι η μετοχοποίηση της ΔΕΠ", λογική με την οποία το ΚΚΕ είναι αντίθετο, εφόσον πιστεύει στην ανάπτυξη της επιχείρησης στα πλαίσια του δημοσίου τομέα, χωρίς εκχωρήσεις. Μάλιστα, η Μαρία Μπόσκου πρόσθεσε πως ακόμα και στην περίπτωση που αποτύχει η μετοχοποίηση της ΔΕΠ, η κυβέρνηση προτίθεται να την εντάξει σε άλλο όμιλο π.χ. της ΔΕΗ, προκειμένου να εφαρμόσει αυτή την πολιτική.

Την εκτίμηση ήρθε να επιβεβαιώσει και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚΑν. Πεπονή ο οποίος αποσαφήνισε πως στόχος είναι η διευκόλυνση της μετοχοποίησης, με την οποία συμφωνεί εφόσον διαφοροποιείται από την ιδιωτικοποίηση. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι το ποσοστό μετοχοποίησης δε θα ξεπεράσει το 25%, αλλάζοντας τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από την πρώτη τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το ίδιο θέμα. Ενστάσεις διατήρησε μόνο στο θέμα της νέας οργανωτικής δομής.

  • Παράταση στην προθεσμία για τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένες τιμές μέχρι και τις 26 Απρίλη, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.
Μέτωπο κατά του ξεπουλήματος

Κάλεσμα να συσπειρωθούν και να δημιουργήσουν μέτωπο που θα αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) απηύθυνε χτες προς τους εργαζόμενους των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ), ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος που επισκέφθηκε τα Ελληνικά Διυλιστήρια.Μαζί του, ο Αντώνης Χοροζάνης και η Ελένη Χόνδρου,μέλη του Νομαρχιακού Γραφείου Αττικής του Κόμματος. Σήμερα και ενώ συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ και τη μετατροπή της σε "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ", οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και στις χημικές βιομηχανίες πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας από τις 11πμ έως τις 3μμ. Στις 3 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στην οδό Σίνα και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς τη Βουλή.

Σε συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ και του σωματείου των εργαζομένων με το διευθυντή των διυλιστηρίων κ. Λαζαρίδη,ο τελευταίος χαρακτήρισε ως αναγκαία τη μετοχοποίηση και την αναδιάρθρωση της ΔΕΠ, σημειώνοντας ότι η μετοχοποίηση εκτός του ότι θα αποφέρει χρήματα για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΠ, ύψους 230 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα συμβάλλει στην επέκταση των δραστηριοτήτων και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Μ. Κωστόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του στο πέρασμα της επιχείρησης σε ιδιώτες, τονίζοντας ότι η ΔΕΠ και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο, γιατί είναι μονάδες κρίσιμης εθνικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας.Την αντίθεσή τους στη μετοχοποίηση της ΔΕΠ, διατύπωσαν και οι συνδικαλιστές που παρευρίσκονταν στη συνάντηση. Ο Θ. Σταμούλης αντιπρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΔΑ, χαρακτήρισε τη μετοχοποίηση ως μια μορφή ιδιωτικοποίησης και - όπως σημείωσε - το μόνο που θα "επιτευχθεί" είναι ζημιά για την επιχείρηση, αφού το κερδοφόρο κομμάτι της θα παραδοθεί στους ιδιώτες. Επίσης εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία των εργαζομένων, αφού διάφορα σενάρια κάνουν λόγο για μείωση του προσωπικού έως και 50%.

Ο Μήτσος Κωστόπουλος, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση των εργαζομένων χαρακτήρισε τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ ως το πρώτο σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίησή της.Με την ιδιωτικοποίηση - τόνισε - δημιουργούνται αμέσως δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορά την απώλεια από το δημόσιο των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, αφού σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, η χώρα μας δε θα μπορεί να έχει στον έλεγχό της αυτές τις, ζωτικής σημασίας για την άμυνα της χώρας μας, επιχειρήσεις. Και το δεύτερο αφορά τους εργαζόμενους, αφού πρέπει να διασφαλίζεται η εργασία τους και τα δικαιώματά τους, που με αγώνες κατέκτησε η εργατική τάξη. Τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει αυτές τις μεθοδεύσεις, καθώς και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπεί η εφαρμογή του νόμου, "αλλά - κατέληξε - η κινητήρια δύναμη που θα τον αποτρέψει, είναι οι συντονισμένοι αγώνες των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ