Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερό το τουρκικό "ενδιαφέρον" για τη Δ. Θράκη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η Αγκυρα συντηρεί "ανοιχτό" το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, προκειμένου να παγιώνεται το κλίμα της έντασης και να διατηρείται η εικόνα της ύπαρξης "πολλών" ελληνοτουρκικών διαφορών.

Χτες η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" αποκάλυψε έκθεση της τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προσπαθεί να εξαναγκάσει σε μετανάστευση και να αφομοιώσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Η ελληνική στρατηγική, σύμφωνα με την έκθεση, στηρίζεται στην αποδυνάμωση των δεσμών της μειονότητας με την Τουρκία και τη διαίρεσή της. "Περιγράφοντας τη μειονότητα ως αποτελούμενη από Τούρκους, Πομάκους και Τσιγγάνους προλειαίνει το έδαφος για τη διαίρεση της μειονότητας", προστίθεται στην έκθεση.

"Η μειονότητα οδηγείται σε μετανάστευση με την παρεμπόδιση της οικονομικής ανάπτυξης και τον κλονισμό της κοινωνικής ασφάλισης και αλληλεγγύης".

Οι απαλλοτριώσεις και ο έλεγχος απόκτησης ακινήτων, υποστηρίζεται ότι χρησιμοποιούνται και ως μέθοδοι αποδυνάμωσης της μειονότητας.

Δεν είναι σαφές πως η μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης επιτροπής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μάλιστα επιτροπής "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", αλλά πολιτικές πηγές θεωρούν ότι η έκθεση αντανακλά την πολιτική τουρκικών υπηρεσιών έναντι της μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ