Κυριακή 1 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χάρολντ Πίντερ

Το έργο του Χάρολντ Πίντερ "Παλιοί καιροί", όπως ανέβηκε από τη Θεατρική Αστική Εταιρεία "Πράξη", θα μεταδώσει η εκπομπή "Το Θέατρο στην ΕΤ1". Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφερόμενος στο έργο του και στο περιεχόμενό του, έχει πει ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία, αν όχι αδυναμία, να επαληθεύει κανείς το παρελθόν και όχι μόνο το μακρινό, αλλά και "ό,τι έγινε χθες, σήμερα το πρωί". Συχνά μια στιγμή αποστραγγίζεται και παραμορφώνεται ακόμη και την ώρα που γεννιέται. Ολοι μας, όμως θα ερμηνεύσουμε μια κοινή εμπειρία με πολύ διαφορετικό τρόπο, παρότι είμαστε πρόθυμοι να "συμμεριστούμε την άποψη ότι υπάρχει κοινό έδαφος στο οποίο όλοι πατάμε". Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, τα σκηνικά κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Σμαράγδα Σμυρναίου, Μπέττυ Αρβανίτη και Σοφοκλής Πέππας. (Τρίτη ΕΤ1 23.30)

Πουλιά του βάλτου

Στο μυστικό υπέροχο κόσμο των πουλιών μας ταξιδεύει το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών". Μια γνωριμία με τα πουλιά που "πετούν" και ζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η χώρα μας είναι γνωστό ότι διαθέτει του πιο παρθένους βιότοπους, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στους βιότοπους αυτούς βρίσκουν κάθε χρόνο καταφύγιο για να ζευγαρωθούν εκατοντάδες είδη πουλιών. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ, στην οποία αναπαράγονται μερικά εξαιρετικά σπάνια είδη πουλιών, μερικά από τα οποία τείνουν να εξαφανιστούν, όπως για παράδειγμα ο αργυροπελεκάνος. Κάθε άνοιξη έρχονται στη χώρα μας και στήνουν τις φωλιές τους μέσα στους βιότοπους της Μακεδονίας εννέα, επίσης, είδη ερωδιών της Ευρώπης. Περισσότερα από 400 είδη πουλιών ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας και πολλά από αυτά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστούν. Είναι φυσικό λοιπόν ότι για να σωθούν ένα ευαισθητοποιημένο κοινό, είναι ο καλύτερος φύλακας. (Πέμπτη ΝΕΤ 18.30)

Γεια στου Μελίνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 6 Μαρτίου, τεσσάρων χρόνων από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, το πρώτο κανάλι της ελληνικής τηλεόρασης ετοίμασε ένα πρόγραμμα, αφιερωμένο στην αξέχαστη Μελίνα. Στο αφιέρωμα μιλά ο σύντροφος της ζωής της Ζυλ Ντασσέν. Συμμετέχουν φιλικά οι Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Σταμάτης Φασουλής και Μάριος Φραγκούλης. Το αφιέρωμα παρουσιάζει ο Αρης Δαβαράκης, ο οποίος έγραψε και τους στίχους των τραγουδιών των τίτλων. Το τραγούδι, σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα, ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση η Νάνα Μούσχουρη. Η σκηνοθεσία είναι της Δάφνης Τζαφέρη. (Παρασκευή ΕΤ1 21.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτοξινωθείτε από την κακή τηλεόραση(2008-01-31 00:00:00.0)
μια παράσταση(2000-05-05 00:00:00.0)
Τέλος και αρχή παραστάσεων(2000-04-03 00:00:00.0)
«Νεκρή ζώνη» στο «Απλό»(2000-01-23 00:00:00.0)
Τα πουλιά(1998-03-19 00:00:00.0)
Ο ιππότης του Ρόδου(1996-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ