Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χτύπημα στο θεσμό των Διακομματικών

Σχόλια του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την προμήθεια ελικοπτέρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας

Σοβαρό χτύπημα στο θεσμό των Διακομματικών Επιτροπών και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, ήταν το πραγματικό αποτέλεσμα των διαγωνισμών για την προμήθεια 6 ελικοπτέρων διάσωσης από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προϋπολογισμού 18 δισ. δραχμών. Χωρίς την ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των 4 υπουργών που συμμετείχαν στην Επιτροπή, τελικά αποφασίστηκε να επικυρωθεί η αγορά των ελικοπτέρων από μία και μόνο προμηθεύτρια εταιρία, της οποίας οι ίδιες ακριβώς απαιτήσεις πριν από 5 χρόνια είχαν οδηγήσει σε ματαίωση ανάλογο διαγωνισμό!

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή Κώστας Μαραγκουδάκης δήλωσε σχετικά:

Από πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στον Τύπο, αλλά και το περιεχόμενο απάντησης του υπουργού ΕΝΣτ. Σουμάκη σε Ερώτηση του βουλευτή Στρατή Κόρακα, σχετικά με την πορεία της ανωτέρω προμήθειας, δημιουργήθηκαν ψευδείς εντυπώσεις για ομόφωνη - δήθεν - απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής ως προς την τεχνική αξιολόγηση δύο τύπων ελικοπτέρων, ενός και μόνο προμηθευτή και τον αποκλεισμό όλων των άλλων, ακόμα και από την τεχνική αξιολόγηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην εικοστή (20ή) συνεδρίαση της Διακομματικής, μόνο οι 4 μετέχοντες υπουργοί - από τα εφτά μέλη της - αποφάσισαν να επικυρώσουν τα ελικόπτερα ενός μόνο από τους προμηθευτές, κόντρα στις επίμονες προτάσεις των εκπροσώπων και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), που ως το τέλος αξίωναν πραγματικό διεθνή διαγωνισμό, με τη συμμετοχή στην τεχνική αξιολόγηση και άλλων προμηθευτών με άλλους τύπους.

Η μοναδική προμηθεύτρια εταιρία που αξιολογήθηκε τεχνικά, είναι ακριβώς η ίδια, της οποίας οι απαιτήσεις - πριν 5 χρόνια - είχαν οδηγήσει στη ματαίωση του τότε "διαγωνισμού". Τώρα άλλη μια φορά, η ίδια εταιρία μπαίνει στο "διαγωνισμό" χωρίς κανέναν ανταγωνισμό. Υπεύθυνοι γι' αυτή την αξιολόγηση είναι η διορισμένη επιτροπή τεχνικής αξιολόγησης και η υπουργική πλειοψηφία στη Διακομματική Επιτροπή.

Για την επιβολή ενός και μόνο προμηθευτή, πάσχισαν ορισμένοι επί έναν και πάνω χρόνο σε 20 (!!) πολύωρες συνεδριάσεις της Διακομματικής. Στόχος των συνεδριάσεων αυτών ήταν κυρίως να εκμαιεύσουν θετική γνώμη ενός έστω από τους μετέχοντες στην επιτροπή εκπροσώπησης των τριών κομμάτων (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΠΑΣΟΚ) χωρίς τελικά να γίνει αυτό δυνατό. Και οι τρεις εκπρόσωποι των άνω κομμάτων απέκρουσαν την επιδίωξη να αξιολογηθεί ένας μόνο προμηθευτής. η οποία ήταν πλήρη αντίθεση με το περιεχόμενο ενός αληθινού διεθνούς διαγωνισμού και ο οποίος θα έπρεπε να είχε κριτήρια την καλύτερη τιμή - ποιότητα, χρόνο παράδοσης.

Η απόφαση της υπουργικής πλειοψηφίας, στη Διακομματική είναι βέβαια χειρότερη από απ' ευθείας ανάθεση καθώς - στην τελευταία - τα περιθώρια διαπραγμάτευσης θα ήταν μεγαλύτερα. Γι' αυτό η απόφαση της υπουργικής πλειοψηφίας εκφράζει αδιαφορία για το χρήμα του έντονα καταπιεζόμενου Ελληνα φορολογούμενου.

Το περιεχόμενο μιας παρόμοιας απόφασης δεν είναι δυνατό να μεταβληθεί από"φύλλο συκής" των γνωματεύσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο οποίο εισηγητής υπήρξε, κατά τις κατευθύνσεις του ΥΕΝ, ο νομικός σύμβουλος του ίδιου υπουργείου. Ο αποκλεισμός των ελικοπτέρων των άλλων προμηθευτών αιτιολογήθηκε από τη δήθεν έλλειψη βεβαιωτικών στοιχείων τα οποία - σε κάθε περίπτωση - όφειλαν να ζητήσουν η επιτροπή τεχνικής αξιολόγησης και η διακομματική, βάσει των άρθρων 8 παρ.3 και 12 παρ. 5 του ΠΔ 394/96. Οι επικαλούμενες από τον υπουργό ΕΝ - δήθεν - ελλείψεις δικαιολογητικών ορισμένων προμηθευτών, είναι αδιανόητο να οδηγούν στη διασπάθιση πολλαπλάσιων χρημάτων για χάρη ενός και μόνου προμηθευτή.

Η κατάληξη των διαγωνισμών για τα ελικόπτερα διάσωσης, σε αυτήν τη φάση, αποτελεί πλήγμα σε βάρος του θεσμού των Διακομματικών Επιτροπών για προμήθειες μεγάλης οικονομικής και τεχνολογικής αξίας. Αποκαλύπτει την αδυναμία της κυβέρνησης ν' ανθέξει σε παρόμοιους θεσμούς.

Η ανάπτυξη ισότιμων εμπορικών σχέσεων με όλες τις χώρες προϋποθέτει τίμιους και διαφανείς διαγωνισμούς και όχι τερτίπια και αυθαιρεσίες, που μόνο ζημιές προκαλούν στην οικονομία της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ