Ενα νέο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί, στα καυτά και χρόνια άλυτα προβλήματα των εικαστικών μας δημιουργών. Το ΤΕΒΕ αποφάσισε να μην απαλλάσσει τους εικαστικούς για τον τομέα της σύνταξης (30.000 δραχμές μηνιαία εισφορά περίπου), "ρύθμιση δυσβάσταχτη και άδικη για τον κλάδο" όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).
"Τα μέλη του Επιμελητηρίου έπαιρναν απαλλακτικό από το ΤΕΒΕ σε συνεννόηση με τη διοίκησή του, ακριβώς επειδή δεν είναι "ελεύθεροι επαγγελματίες", όπως οι άλλοι. Ομως τον τελευταίο καιρό το ΤΕΒΕ άρχισε να κινεί θέμα εισφορών και για τα μέλη μας".
"Το εικαστικό έργο δεν είναι επιτήδευμα, δεν είναι εμπορικό "προϊόν", γιατί η τέχνη δεν υπάγεται στους ίδιους όρους με τα βιοτεχνικά "προϊόντα" του ανθρώπου. Συνεπώς, δεν έχει θέση ο εικαστικός σ' ένα Ταμείο σαν το ΤΕΒΕ".
"Το θέμα είναι τεράστιας σημασίας" τονίζει το ΕΕΤΕ. "Το κράτος σήμερα με την εισπρακτική λογική που έχει, μέσω του ΤΕΒΕ θα εισπράττει από τους καλλιτέχνες πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα, για μεν τους νέους μια μηδαμινή σύνταξη μετά από πολλά χρόνια, για τους μεγαλύτερους τίποτα, αφού δε θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια και το πιο παράλογο για τους ασφαλισμένους σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, μια επιπλέον υποχρεωτική εισφορά".
"Αραγε έτσι δείχνει η πολιτεία την ευαισθησία και υποχρέωσή της απέναντι στην πολιτιστική προσφορά των εικαστικών δημιουργών;".
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ, θεωρεί την απόφαση του ΤΕΒΕ "καθαρά εισπρακτική, μη σχετιζόμενη με οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη για την κάλυψη των εικαστικών, άσχετη με την πρόταση των καλλιτεχνών για την οριστική λύση του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού και όχι μελέτης του θέματος ή αποτέλεσμα συνεννόησης".
Ηδη το ΔΣ του ΕΕΤΕ έχει κινήσει μαραθώνιο ενεργειών, για την ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, έτσι ώστε να μην αναγκαστούν οι εικαστικοί μας δημιουργοί να πουλούν παράνομα.