Ο Βασίλης Κολοβός προσκλήθηκε από τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας για διαλέξεις, παρά τις επιθέσεις αντιδραστικών κύκλων
Εχοντας στις αποσκευές του λιγοστά αντίτυπα του δεύτερου βιβλίου του "Η αυλή με τα σπασμένα όνειρα" (κυκλοφόρησε στο τέλος της περασμένης βδομάδας από τις εκδόσεις "Καστανιώτη"), ο Βασίλης Κολοβός έφυγε χτες τα χαράματα για την Αυστραλία, τιμητικά καλεσμένος από τα πανεπιστήμια της χώρας και με σκοπό να δώσει διαλέξεις στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών.Η πρόσκληση αφορά στο γεγονός ότι το πρώτο του βιβλίο "Θυμάσαι πατέρα;" - που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, απέσπασε πολλούς κριτικούς επαίνους και έχει κάνει εφτά εκδόσεις - διδάσκεται - από φέτος και μέχρι το 2002 - στις έδρες Νεοελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων της Αυστραλίας,μαζί με τον "Επιτάφιο" του Ρίτσου,τη "Σαρκοφάγο" του Γ. Ιωάννου και τη θεατρική "Αυλή των θαυμάτων" του Καμπανέλλη.Η επιλογή του - βιωματικής δύναμης, ιστορικοπολιτικής διάστασης, πλούσιας και αυθεντικής γλώσσας και σύνθετης, ευφάνταστης κι αισθαντικής γραφής - βιβλίου του Β. Κολοβού "Θυμάσαι πατέρα;",όπως και η επιλογή των άλλων τριών βιβλίων, έγινε από τους διδάσκοντες Νεοελληνική Φιλολογία καθηγητές, με επικεφαλής την υπεύθυνη για τις Νεοελληνικές Σπουδές Αντωνία Δημητρούκα.
Καθώς οι αφανείς και εμφανείς αντιδραστικοί κύκλοι Ελλήνων στην Αυστραλία δυσκολεύονταν να εκφράσουν αντιρρήσεις για την επιλογή των συγκεκριμένων τεσσάρων βιβλίων, έβαλλαν κατά του βιβλίου του - δηλωμένου κομμουνιστή - Β. Κολοβού και παρασκηνιακά και μέσω δύο εκτενών και ιδιαιτέρως προβλημένων δημοσιευμάτων στην ελληνική εφημερίδα του Σίδνεϊ "Βήμα".Ο συντάκτης τους ονομάζεται Δημ. Οικονόμου.Το πρώτο δημοσίευμα (6/9/1997), από τη στήλη "Παράξενα και Γκρίνιες", ισχυρίζεται ότι "κινδυνεύουν" τα Νεοελληνικά και με αυθαίρετα "συμπεράσματα" αποδίδει τη μείωση των φοιτητών στα Νεοελληνικά στο "καλαμάκι που καβάλησαν" οι καθηγητές και φοιτητές, στο "συνδικαλισμό" τους και στα βιβλία που επιλέγονται. "Αν διδάσκεται όλο το χρόνο το βιβλίο του Κολοβού, τι να περιμένεις;", γράφει ο συντάκτης και αυτοαποκαλύπτεται (τα κεφαλαία γράμματα δικά του): "Τόσα χρόνια φωνάζουμε, αυτοί ζούνε στο δικό τους κόσμο. Τα κείμενα που διδάσκονται (το βιβλίο του Κολοβού) ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ μια εικόνα της Ελλάδας που ΔΕΝ υπάρχει πια! Αναπαράγουν τα στερεότυπα "Ο καλός αριστερός και ο κακός δεξιός" (την ίδια στιγμή, ενώ ο Κολοβός ΔΕ μας πειράζει, αν βάζανε τον ...Γκατζογιάννη και την "Ελένη" του στο HSC θα γινότανε της ...Πόπης)". Ο συντάκτης είτε αγνοώντας την επιτυχία που είχε στην Ελλάδα το βιβλίο του Β. Κολοβού, είτε συνειδητά ψευδολογώντας, ρωτά δήθεν πώς "χωρίς ΚΑΜΙΑ ιδιαίτερη επιτυχία" περιλήφθηκε στις Νεοελληνικές Σπουδές.
Στις 10/1/1998 από τη στήλη "Πολιτισμένα και άλλα", με τίτλο "Πού πάει η διδαχή των Ελληνικών;", ο Δ. Οικονόμου επιτίθεται πάλι κατά των διδασκόντων Νεοελληνική Φιλολογία για τα βιβλία που επιλέγουν και κατά της θετικής κρίσης που εξέφρασε σε κάποια εκπομπή η καθηγήτρια Μαίρη Φαλέτα για το βιβλίο του Β. Κολοβού. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Β. Κολοβό "αμφιβόλου ποιότητας λογοτέχνη", αποδίδει "ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ" (δικά του τα κεφαλαία) στη διδαχή του βιβλίου και μπαίνει στο ψητό... "Από πού κι ως πού διαλέγουμε βιβλίο από έναν άνθρωπο που έχει τα "χειροκροτήματα" ΜΟΝΟ του κόμματος που αντιπροσωπεύει το 4% των Ελλήνων. Εδώ μιλάμε για κανονικό ΧΤΥΠΗΜΑ της Ελλάδας".
Ευτυχώς, στις σκοταδιστικές αυτές απόψεις, δεν ανταποκρίθηκαν ούτε οι εκπαιδευτικοί, ούτε η πλειοψηφία της ομογένειας, στις κοινότητες και τους φορείς της οποίας σε διάφορες πόλεις θα κάνει ομιλίες ο Β. Κολοβός, για το βιβλίο του, το θέατρο και άλλα θέματα. Το κατάφορτο από διαλέξεις σε φοιτητές, υποψήφιους φοιτητές, και συναντήσεις σε σωματεία εργαζομένων Ελλήνων (λ.χ. ανθρακωρύχων) πρόγραμμά του (θα επιστρέψει στις 11/3) θα περιλάβει και διάλεξη για τον Γιάννη Ρίτσο.Να σημειώσουμε ότι στην Αυστραλία προσκλήθηκε και η γυναίκα του Γεωργία Τσαμούρη - Κολοβού (μέλος της ΟΓΕ), η οποία, στις 8/3, με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας, θα μιλήσει για το "Γυναικείο Κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη".