Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ανυπαρξία πολιτικής βούλησης

Το πρόβλημα με το εργοστάσιο της ΕΛΒΙΕΞ στα Ιωάννινα είναι γνωστό στους αναγνώστες του "Ρ", μια κι έχουμε αναφερθεί λεπτομερειακά δυο φορές στο παρελθόν. Μια βιομηχανική μονάδα, που προμηθεύει μετά από επεξεργασία έτοιμες κολόνες στη ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας τοξικές ουσίες (κρεοζωτέλαιο), ρυπαίνοντας τον περιβάλλοντα χώρο. Ο υδροφόρος ορίζοντας, με τον οποίο τροφοδοτούνται χιλιάδες κάτοικοι των γύρω χωριών έχει μολυνθεί, απειλώντας την υγεία τους. Ερευνες επί ερευνών, διαμαρτυρίες, υπομνήματα, δημοσιεύματα ειδικών επιστημόνων καταλήγουν στα συρτάρια και σκοντάφτουν στην απροθυμία της πολιτείας να δώσει μια οριστική λύση. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 18 Νοέμβρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα κι από νέα αναβολή. Ομως, η λύση που πρέπει να δοθεί είναι πολιτική και δεν είναι άλλη από τη μετεγκατάσταση της μονάδας, ανεξαρτήτως κόστους. Κι επειδή είναι βέβαιο ότι οι καλοθελητές θα (ξανα)μιλήσουν για μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια περιοχή όπου ο δείκτης ανεργίας είναι πολύ υψηλός, μπορεί η μεταφορά να γίνει με επιδότηση. Υπάρχει, βέβαια, και η πρόταση για την ίδρυση παρόμοιας μονάδας με συνεταιριστικό πλαίσιο, αλλά είναι πολύ ...σοσιαλιστική για τους πράσινους βάρδους του νεοφιλελευθερισμού.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Ξήλωμα πυρηνικών

Στη Σουηδία έγινε το πρώτο βήμα για την αντικατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων με άλλες φιλικότερες μορφές, προς το περιβάλλον, ενέργειας. Δυο μονάδες του κέντρου Barseback θα βάλουν λουκέτο. Η πρώτη τον Ιούλη και η δεύτερη τον ίδιο μήνα του 2001. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1980, ύστερα από ένα δημοψήφισμα, με το οποίο το 58% των Σουηδών ψήφισαν για το σταμάτημα της επέκτασης του πυρηνικού τομέα. Εστω και με καθυστέρηση δεκαοχτώ ετών, μια απόφαση που μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό προηγούμενο.

Σώθηκε η Πανδώρα

Μια χελώνα βάρους δέκα κιλών και μήκους μισού μέτρου σώθηκε από ψαράδες 1,5 μίλι έξω από το λιμάνι της Πάτμου. Σε συνεργασία με το Σύλλογο για την Προστασία της Θάλασσας, οι κτηνίατροι άρχισαν την ενδεδειγμένη θεραπεία, μια και διαπίστωσαν ότι η Πανδώρα (έτσι τη βάφτισαν) έπασχε από βαριάς μορφής πνευμονοπάθεια. Σε λίγο διάστημα, θα αρχίσει πάλι τα ταξίδια της υγιής στα νερά του Αιγαίου.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
ΔΗΩ τ.4

Το τέταρτο τεύχος του τριμηνιαίου περιοδικού που η θεματολογία του αφορά την οικολογική γεωργία μ' ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις εισροές στη βιολογική γεωργία. Κι ακόμα τη συμβολή της οικολογικής γεωργίας στην αειφόρο ανάπτυξη, την οικολογική αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς, αλλά και με θέματα επικαιρότητας και κείμενα για την εναλλακτική ξενοδοχειακή κηπουρική, τις επιπτώσεις της Γενετικής Μηχανικής και νέα απ' όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο περιοδικό είναι μοναδικό στο είδος του και η προσφορά του είναι ανεκτίμητη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ