Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Γκρίζες ζώνες "βλέπει" πάντα ο Ντεμιρέλ

Και θυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία της Μαδρίτης

"Γκρίζες ζώνες" βλέπει πάντα στο Αιγαίο ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερωτήματα σε σχέση με τις διαφορές στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "υπάρχουν ακόμη γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, γιατί από τη στιγμή που μιλήσαμε γι' αυτές τίποτα δεν έγινε για να παύσουν να υπάρχουν".

Στο ερώτημα γιατί δεν αποδέχεται η Τουρκία την ελληνική πρόταση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε: "Η Τουρκία δεν αρνείται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματά της, θέλει όμως να τοποθετηθούν όλες οι διαφορές στο σύνολό τους ενώπιον του δικαστηρίου αυτού, ή ακόμα και άλλου, εφόσον συμφωνηθεί μια άλλου τύπου μεσολάβηση. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα, αντίθετα θέλουμε να τα λύσουμε με ειρηνικά μέσα, και πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών γειτονικών χωρών έχουν πλήρη συνείδηση των ευθυνών τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή".

"Ελπίζω, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα συνεχίσει να σέβεται το πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης, του περασμένου Ιούλη, το οποίο φαίνεται ότι ισχύει για την ώρα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, και να προχωρήσουμε βάσει αυτού του πνεύματος" κατέληξε ο Σ. Ντεμιρέλ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε, επίσης, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ: "Η φίλη μας Γαλλία - είπε - έδειξε ανήσυχη για την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και μας συμβουλεύει να λύσουμε τις διαφορές, μέσω ενός ανοιχτού και ειρηνικού διαλόγου, άποψη με την οποία είμαστε απόλυτα σύμφωνοι, αφού άλλωστε αυτό επιχειρούμε να κάνουμε".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ