ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- "Ειρηνική" χαρακτηρίστηκε η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε εννέα περιφέρειες της Ινδίας, όπου είχαν υπάρξει διακοπές λόγω βίαιων επεισοδίων, πλην όμως - μετέδιδε το Ασοσιέιτεντ Πρες - η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου.
Το πρακτορείο Press Trust of India (PTI) έφερε τη συμμετοχή σε μόλις 10% στο Ναγκαόν, στο Κολιαμπόρ και στο Τζορχάτ στην απομακρυσμένη ανατολική επαρχία Ασαμ.
Η πρώτη από τις έξι φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, τη Δευτέρα, σημαδεύτηκε από βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, προσπάθειες αλλοίωσης του αποτελέσματος της κάλπης και απειλές για περισσότερη βία. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Η καταμέτρηση των ψήφων αρχίζει στις 2 Μάρτη, ενώ το ήμισυ του νέου Κοινοβουλίου θα έχει εκλεγεί και ορκιστεί στα μέσα του ίδιου μήνα.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διέταξε τη νέα ψηφοφορία σε 599 εκλογικά τμήματα τον επόμενο μήνα. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο Ασαμ, στο βόρειο Ούταρ Πραντές και στο νοτιοανατολικό Αντρα Πραντές.
Στο ανατολικό Μπίχαρ, όπου η περισσότερη βία καταγράφηκε και 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ ψήφιζαν, η εκλογική επιτροπή διέταξε έρευνες όσον αφορά κατηγορίες για απόπειρες νόθευσης του αποτελέσματος, οι οποίες διατυπώνονται από διάφορες πλευρές. Η επανάληψη της διαδικασίας δεν έχει ακόμη οριστεί.
Στο Ασαμ, όπου αυτονομιστές απείλησαν με εκτεταμένη βία αν οι κάτοικοι λάμβαναν μέρος στις εκλογές, μόλις το 43% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν (στις προηγούμενες εκλογές, το 1996, είχαν συμμετάσχει κατά 79%).
Χτες, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένα ινδουιστικό κόμμα που χαρακτηρίζεται "φονταμελιστικό", κατέθεσε μήνυση για δυσφήμιση κατά του ηγέτη του Κόμματος του Κογκρέσου, που το κατηγόρησε ότι αυτούργησε όσον αφορά τη βία στην πόλη Κουαμπατουάρ. Παρά την ισχυρή παρουσία στρατού, αστυνομίας και παραστρατιωτικών, τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν την Τρίτη σε έκρηξη βόμβας.
Το Εθνικό Εθελοντικό Σώμα (Rashtriya Swayamsevak Sangh) χαρακτηρίζεται "σύμμαχο" του Κόμματος του Λαού (Μπαρατίγια Τζανάτα ή BJP). Το τελευταίο θεωρείται ως ο πιθανότερος νικητής των εκλογών από πολιτικούς αναλυτές, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.