ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-
Μετά από αλλεπάλληλες διπλωματικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες, οι χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πακέτο προτάσεων, με το οποίο εξουσιοδότησαν ομόφωνα τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να μεταβεί στη Βαγδάτη. Η είδηση έγινε δεκτή ιδιαίτερα θετικά από πολλές ηγεσίες. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιμένει στις προειδοποιήσεις και στις απειλές κατά της Βαγδάτης, ενώ μια σειρά από χώρες σπεύδουν να αποστείλουν έστω και ένα πολεμικό πλοίο στον Κόλπο, "για να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στην ιρακινή ηγεσία".
Οι μαραθώνιες συνομιλίες των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν, τελικά, στην ομόφωνη έγκριση της αποστολής του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη. Οπως έγινε γνωστό, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας, όσον αφορά την ελεύθερη πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών σε όλα ανεξαιρέτως τα προεδρικά μέγαρα. Εντούτοις, στο τελικό κείμενο απόφασης δε διευκρινίζεται αν τον επικείμενο έλεγχο θα πραγματοποιήσουν επιθεωρητές της UNSCOM, ή απεσταλμένοι διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας ή μια ομάδα που θα αποτελείται και από επιθεωρητές και από διπλωμάτες.
Χτες το απόγευμα, ο Κόφι Ανάν εξασφάλισε την ομόφωνη έγκριση και των υπολοίπων μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας και δήλωσε ότι είναι "αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση της αποστολής του, καθώς έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι θετικά τα μηνύματα που φθάνουν από τη Βαγδάτη". Πάντως, ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον δε χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με τη Βαγδάτη, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την πλήρη συμμόρφωση της ιρακινής ηγεσίας και θα απαντήσει σκληρά, στην περίπτωση που "οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν έχουν πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα προεδρικά μέγαρα", αν και ένας τέτοιος όρος δεν αναφέρεται ρητά στην απόφαση που μεταφέρει ο Κόφι Ανάν.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει την "εκστρατεία ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώμης", προκειμένου να διαλυθούν οι αμφιβολίες για την πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας παρουσίασαν, χτες, εκτενώς τις κυβερνητικές θέσεις σε ανοιχτή εκδήλωση στο Οχάιο. Στη συνέχεια, η Μαντλίν Ολμπράιτ αναμένεται να πάρει μέρος σε ανάλογες εκδηλώσεις στην πολιτεία του Τενεσί και της Νότιας Καρολίνας.
Οι επιλογές του Λευκού Οίκου, όμως, δε φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει την πλήρη συναίνεση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, γεγονός που δεν αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα δημοκρατικά από την κεντρική εξουσία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μέριντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ, βραβευμένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 1976 για τις προσπάθειες της στην επίλυση του Βορειοϊρλανδικού, η οποία συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το συμβάν έλαβε χώρα στις ομοσπονδιακές φυλακές του Πέτεσμπουργκ, όπου η Μαγκουάιρ μετέβη για να επισκεφθεί τον 72χρονο φυλακισμένο ειρηνιστή Φίλιπ Μπέριγκαν, που εκτίει ποινή φυλάκισης 2 ετών για βανδαλισμό στρατιωτικού πλοίου. Η Μαγκουάιρ αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη φυλακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμερικανικές πολεμικές ετοιμασίες στον Περσικό Κόλπο, στα πλαίσια της γενικότερης καμπάνιας ενάντια στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ που έχει ξεκινήσει εδώ και βδομάδες, γυρνώντας πολλές αμερικανικές πολιτείες.
Την ευχαρίστησή τους για την οριστική απόφαση μετάβασης του ΓΓ του ΟΗΕ στη Βαγδάτη εξέφρασαν, χτες, μια σειρά από χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Νορβηγία, η Τουρκία, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, βέβαια, δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του για την επιτυχία της αποστολής Ανάν, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι, και συμπλήρωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την υποστήριξη πολλών χωρών στην επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορζ Ρόμπερτσον δήλωσε σαφώς στο BBC ότι σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δε θα πτοηθούν από την ύπαρξη "ανθρώπινων αλυσίδων" στην περίμετρο των στρατηγικών στόχων, έστω και αν αυτό σημαίνει σοβαρές απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Τις αμφιβολίες τους εξέφρασαν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο, όπως και ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κνουτ Βόλεμπεκ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και δε χρειάζεται κάποια νέα απόφαση. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που συναντήθηκε προχτές με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ιράκ, σχετικά με τους όρους των επιθεωρήσεων στα προεδρικά μέγαρα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη Ανάν στη Βαγδάτη θα δώσει νέες ελπίδες αποκλιμάκωσης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενιαμίνο Αντρεάτα τόνισε ότι, αν αποτύχει η διαμεσολάβηση Ανάν, "τότε η Ιταλία θα εξετάσει εκ νέου όλες τις επιλογές".
Την αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής βίας εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, η Κίνα, η Ρωσία, η Μαλαισία και η Αίγυπτος, οι οποίες υπογράμμισαν ότι η αποστολή του Κόφι Ανάν, στον οποίο έχουν εμπιστοσύνη, μπορεί να φέρει λύσεις, αλλά, ακόμα και αν δε γίνει αυτό, δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες.
Μετά την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τον Καναδά, χτες, το Βέλγιο αποφάσισε να στείλει στον Περσικό Κόλπο μία πολεμική φρεγάδα. Οπως δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ζαν Λικ Ντεάν, η παρουσία της φρεγάδας σκοχεύει στην άσκηση περαιτέρω πίεσης στην ιρακινή ηγεσία και απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της φρεγάδας σε επικείμενη πολεμική σύρραξη.
Παρά την αυξημένη στρατιωτική αμερικανική και βρετανική παρουσία στον Κόλπο, η Βαγδάτη εξέφρασε, χτες, τη βαθιά ικανοποίησή της για την αποστολή του Ανάν και υπογράμμισε ότι θα "πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει επιτυχής κατάληξη". Εντούτοις, στο συγκεκριμένο ανακοινωθέν δεν εμπεριέχεται καμία συγκεκριμένη πρόταση υποχώρησης.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ βρέθηκε, χτες, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, στην Τεχεράνη, όπου είχε μακροσκελείς συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Καμάλ Κχαρατζί, του οποίου η χώρα ηγείται της 55μελούς Ισλαμικής Διάσκεψης. Η ιρακινή ηγεσία, πολιτική και θρησκευτική, έχει ταχθεί κατά της επέμβασης σε βάρος της πρώηναντιμαχόμενής της πλευράς στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ.