Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πάλι δημαγωγίες από τον Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με φωτεινά, αισιόδοξα χρώματα περιέγραψε την Τρίτη, 17 Φλεβάρη, την κατάσταση στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, στην ετήσια ομιλία του ενώπιον των δυο σωμάτων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην ομιλία του με τον εύγλωττο τίτλο "Με κοινές δυνάμεις για την άνοδο της Ρωσίας", ο Γιέλτσιν είπε: "Τα τελευταία χρόνια ο καθένας μας συχνά διερωτιόταν: "Πότε θα ξεπεράσουμε την κρίση; Πότε η Ρωσία θα αρχίσει να ανεβαίνει;". Τώρα έχουμε το δικαίωμα να πούμε: οι συνθήκες για την άνοδο έχουν δημιουργηθεί. Χάρη στην πρωτοβουλία, την υπομονή, τις συνεχείς προσπάθειες των πολιτών της Ρωσίας, χάρη στην κοινή μας δουλιά όλων των τελευταίων χρόνων". Και αφού με αυτόν τον τρόπο δελέασε τους "πολίτες της Ρωσίας", ο Γιέλτσιν ανέφερε και ορισμένα στατιστικά στοιχεία για να ενισχύσει την αισιοδοξία του. Είναι όμως ζήτημα αν πιστέψουν όλα αυτά οι λιμοκτονούντες και απεργοί Ρώσοι, που έχουν να πληρωθούν 6, 9 και 12 μήνες. Ο Γιέλτσιν επίσης τόνισε ότι η Ρωσία χρειάζεται μια "νέα στρατηγική" για την άνθησή της, σημειώνοντας ότι η πολιτική βάση γι' αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί. "Ο περασμένος χρόνος έδειξε ότι όσο στενότερη είναι η συνεργασία των εξουσιών, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος. Ακριβώς στη "στρογγυλή τράπεζα" κατορθώσαμε, επιτέλους, να επεξεργαστούμε τη φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος της γης, ένα από τα πιο δύσκολα. Το Σύνταγμα υπαγορεύει μόνο έναν τρόπο για την επίτευξη της επιτυχίας - τη συναίνεση και τη συνεργασία. Τώρα αυτό πρέπει να γίνει κύριος κανόνας δουλιάς όλων των δομών της εξουσίας και των βασικών πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Αυτή είναι η απαίτηση της στρατηγικής της ανάπτυξης", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν.

Ο Γιέλτσιν προειδοποίησε ότι "θα αλλάξει" την κυβέρνηση, αν δε φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει αναλάβει. Ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να διατηρήσει στις θέσεις τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και τον Μπορίς Νεμτσόφ, που θεωρούνται πρόσωπα - κλειδιά για τις μεταρρυθμίσεις και την απομάκρυνσή τους ζητάει η αντιπολίτευση. Σημείωσε ότι η οικονομία της αγοράς έχει κυριαρχήσει στη Ρωσία και "δε θα υπάρξει άλλη". Παραδέχτηκε πάντως ότι πολλά προβλήματα παραμένουν, αν και το κύριο επίτευγμα του προηγούμενου χρόνου ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για την οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη μεριά, ο Γιέλτσιν ζήτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού για το 1998 και τόνισε ότι δε θα τον εγκρίνει αν δε γίνουν τροποποιήσεις από την Κρατική Δούμα. Κάλεσε τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν το αίτημα αυτό.

Για τη μη ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού μίλησαν τις προάλλες ο Τσουμπάις, η ίδια η κυβέρνηση (αυτή τον συνέταξε) και ο Πρόεδρος. Και όλοι θυμούνται ότι την ψήφιση αυτού του προϋπολογισμού είχε ζητήσει απεγνωσμένα ο Γιέλτσιν. Ετσι η αντιπολίτευση βρέθηκε πάλι σε άσχημη κατάσταση με δεδομένο ότι κάτω από τους γνωστούς συμβιβασμούς τον έχει ήδη ψηφίσει σε τρεις αναγνώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ