Πέμπτη 12 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Επικυρώθηκε η συμφωνία συνεργασίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι Ανω Βουλές του ρωσικού και λευκορωσικού Κοινοβουλίου επικύρωσαν ταυτόχρονα στις 10 Ιούνη το Σύμφωνο και τον Καταστατικό Χάρτη της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας. Στη Ρωσία 144 μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ψήφισαν υπέρ και 3 κατά. Στη Λευκορωσία τα ντοκουμέντα έγιναν δεκτά ομόφωνα. Είναι γνωστό ότι ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπήρξε πάντα φανατικός αντίπαλος της καταστροφής της ΕΣΣΔ και οπαδός στενότερης ολοκλήρωσης των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ο Μπορίς Γιέλτσιν όχι μόνο υπήρξε ένας από τους οργανωτές της διάλυσης ΕΣΣΔ το 1991, αλλά και τώρα έχει κοντά του τους πιο απεχθείς αντιπάλους της ολοκλήρωσης αυτής, τους πρώτους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. Αυτοί ακριβώς οι δυο "νεαροί λύκοι" εξαπέλυσαν το Μάρτη 1997 μια πρωτοφανή επίθεση στο σχέδιο Συμφωνίας με τη Λευκορωσία και, μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, "δούλεψαν" τον Γιέλτσιν μέσω της μικρότερης κόρης του, Τατιάνας. Εγινε απόπειρα "να πνιγεί με εναγκαλισμό" η Λευκορωσία, ο Πρόεδρος της οποίας έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων "αλά Τσουμπάις". Η Λευκορωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά τις προτάσεις της ομάδας των "νεαρών μεταρρυθμιστών - λύκων" να ενταχθεί στη σύνθεση της Ρωσίας, χάνοντας την κυριαρχία της. Σαν αποτέλεσμα, από το σχέδιο Συμφώνου και Καταστατικού Χάρτη αφαιρέθηκαν πολλές ουσιαστικές διατάξεις.

Ο Γιέλτσιν δεν πήγε ούτε μια φορά στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Αντίθετα, ο Λουκασένκο όχι μόνο επισκέπτεται τακτικά τους βουλευτές, αλλά στις 10 Ιούνη επί τόπου, μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων, υπέγραψε τα ρωσολευκορωσικά ντοκουμέντα αμέσως μετά την επικύρωσή τους. Υστερα απ' αυτό, ο Λουκασένκο έκρινε απαραίτητο να δηλώσει ότι στην ηγεσία της Ρωσίας υπάρχουν "αντίπαλοι της υλοποίησης των διατάξεων του Συμφώνου και του Καταστατικού Χάρτη". Επισήμανε, επίσης, ότι προτίθεται να συζητήσει αυτά τα προβλήματα με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση. Είναι όμως γνωστό κάτι άλλο: "Χάρηκα για πολλά σχέδια διαταγμάτων και αποφάσεών σας. Είναι φρέσκα και δε μοιάζουν καθόλου με τα προηγούμενα", είπε ο Γιέλτσιν στον Τσουμπάις κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα και πρόσθεσε: "Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν στάσιμη!". Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν για την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρτίσει τα τόσο απαράδεκτα για το χαϊδεμένο Τσουμπάις σχέδια Συμφώνου με τη Λευκορωσία, τη χώρα, όπου ούτε ληστεία με τη μορφή των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε καθυστερήσεις των μισθών και συντάξεων υπάρχουν και ο Πρόεδρος της οποίας επέμενε στην επαναφορά των κρατικών συμβόλων της Σοβιετικής Λευκορωσίας και τάσσεται σταθερά ενάντια στην επίθεση της Δύσης και υπέρ της αναβίωσης της Ενωσης των αδελφών λαών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ