Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγχωνεύσεις για οικονομία

Η μεγάλη έλλειψη σε διδακτήρια στη Θεσσαλονίκη είναι δυστυχώς ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά με το χειρότερο τρόπο. Μαθητές δημοτικού μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά για να κάνουν μάθημα, μαθητές γυμνασίου και λυκείου στοιβάζονται κατά δεκάδες μέσα στις αίθουσες και πολλές φορές μέσα σε υπόγεια, ή σε δωμάτια επιστατών για να κάνουν μάθημα. Ολα αυτά στο όνομα του φθηνότερου κόστους. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης να γίνει συγχώνευση του 13ου Λυκείου με το 20ό και του 11ου Γυμνασίου με το 18ο. Απόφαση που βρίσκει αντίθετους μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Μάλιστα η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι μοναδικός σκοπός της τακτικής των συγχωνεύσεων είναι η παραπέρα συμπίεση των ήδη πολύ χαμηλών δαπανών για την παιδεία. "Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου που υπαγορεύει τις συγχωνεύσεις. Μαθητές και καθηγητές αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που πρέπει να μετακινηθούν για να... στοιχίσουν λιγότερο" αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ηδη για να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και να λειτουργήσουν ορισμένα σχολεία πρωί, χρειάστηκε να μετατραπούν σε αίθουσες διδασκαλίας, είτε χώροι ακατάλληλοι από άποψη υγιεινής (υπόγεια κλπ.), είτε χώροι που είναι τελείως απαραίτητοι για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων (εργαστήρια χημείας, αποθήκες, αμφιθέατρα, γραφεία διευθυντών, δωμάτια επιστατών κλπ.). Το γεγονός και μόνο ότι στη Θεσσαλονίκη για 1.230 τμήματα υπάρχουν 680 αίθουσες, λέει πολλά.

Η Α' ΕΛΜΕ ζητά να μην προχωρήσει η κατάργηση ή η συγχώνευση καμίας σχολικής μονάδας, να παραμείνουν σε σχολική χρήση όλα τα διδακτήρια του κέντρου, οι μαθητές σε κάθε τμήμα να μην ξεπερνούν τους 25 και τέλος με στόχο την ισόρροπη και ορθολογική κατανομή των μαθητών στα σχολεία να αναπροσαρμοστούν τα όρια των περιοχών που τροφοδοτούν τις σχολικές μονάδες με βάση τις δυνατότητες κάθε σχολικού κτιρίου και τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ