Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Πιθανότητα νέων εκλογών μετά την παραίτηση του προέδρου

ΕΡΕΒΑΝ. -

Το Κοινοβούλιο της Αρμενίας αποδέχτηκε χτες την παραίτηση του προέδρου της χώρας Λεβόν Τερ - Πετροσιάν, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Η παραίτηση Πετροσιάν έγινε δεκτή με 111 ψήφους υπέρ και 36 κατά, ενώ από τη συνεδρίαση απείχαν 19 βουλευτές.

Ο Πετροσιάν είχε υποβάλει την Τρίτη την παραίτησή του μετά από διένεξη με τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Η Βουλή έκανε δεκτή και την παραίτηση του προέδρου του σώματος, Μπαμπκέν Αραρκτσιάν, ο οποίος την είχε υποβάλει κατά την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Λεβόν Τερ - Πετροσιάν.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν παρέμενε στη θέση του ο Αραρκτσιάν θα αναλάμβανε προσωρινά την προεδρία της χώρας. Ο πρωθυπουργός Κοτσαριάν, που αναδεικνύεται πλέον σε ισχυρό άνδρα της Αρμενίας, ήταν αντίθετος με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Αρμένιου προέδρου στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν.

Σε σχόλιό του το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υποστηρίζει πως η παραίτηση του προέδρου βύθισε τη χώρα σε πολιτική κρίση, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι εμφανίζονται ενισχυμένοι προβάλλοντας τη σκληρή στάση τους έναντι του ζητήματος που σχετίζεται με το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αφορμή για την παραίτηση του προέδρου, στάθηκε η αποσκίρτηση 42 από τους 96 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού και η προσχώρησή τους σε εθνικιστική ομάδα που συγκροτούν κυρίως βετεράνοι του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επικεφαλής των 42 ήταν ο υπουργός Αμυνας, Βαζγκέν Σαρκισιάν. Οι νέες προεδρικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στις προσεχείς 40 μέρες.

Στη Μόσχα, η παραίτηση Πετροσιάν προκάλεσε τη "λύπη" του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο οποίος δήλωσε με νόημα πως "τώρα, οι νέοι και σκληροί άνθρωποι που θα έρθουν στην εξουσία, θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν δεσμούς φιλίας με τη Ρωσία". Και ο Γιέλτσιν κατέληξε λέγοντας: "Η Αρμενία, εντάσσεται στη ζώνη στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας. Δεν πρέπει να χάσουμε την Αρμενία, ούτε και πρόκειται... ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ