Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Στο μοναχικό δρόμο της επίθεσης οι ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Εχοντας εξασφαλίσει την ανοιχτή και σαφή συμπαράσταση μόνο της Βρετανίας και του Κουβέιτ, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της σε χώρες της Ευρώπης και του Περσικού Κόλπου. Την περιοδεία του σε χώρες - μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Γαλλίας, της Ρωσίας, του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN υποστήριξε ότι η ιρακινή ηγεσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της αμερικανικής πολιτικής στον Περσικό.

"Εχουμε όση συνεργασία χρειαζόμαστε", εκτίμησε, κατά την άφιξή της στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος της 6ήμερης περιοδείας της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία έσπευσε να συμπληρώσει ότι "κανείς δεν αρνήθηκε σαφώς την παροχή έστω και διπλωματικής κάλυψης στις αμερικανικές θέσεις". Εντούτοις, όπως υποστήριξαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, με εξαίρεση το Κουβέιτ και τη Βρετανία, καμία άλλη χώρα δεν τάχθηκε υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ούτε προθυμοποιήθηκε να διαθέσει το έδαφός της για την πραγματοποίηση επίθεσης, με σαφέστερη την κατηγορηματικότατη διαφωνία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ. Σχολιάζοντας αυτήν την έλλειψη διαβεβαιώσεων, η Μαντλίν Ολμπράιτ αρκέστηκε να πει ότι "ο αραβικός κόσμος έχει ένα δικό του τρόπο έκφρασης".

Την αισιοδοξία της Ολμπράιτ δε φαίνεται να συμμερίζονται οι αραβικές ηγεσίες, οι οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τήρησαν αποστάσεις ασφαλείας από τα τεκταινόμενα. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ τάχθηκε κατά της στρατιωτικής δράσης, ενώ ο αιγυπτιακός Τύπος καταγγέλλει την αμερικανική πολιτική για χρήση "δύο μέτρων και δύο σταθμών", υποστηρίζοντας το Ισραήλ, και ο Σύρος αντιπρόεδρος Αμπντέλ Χαλίμ Χαντάμ προειδοποίησε για "μεγάλες επιπτώσεις σε όλη την περιοχή". Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ, που βρίσκεται στη Βαγδάτη, εκτίμησε ότι "καμία αραβική χώρα δε θα θελήσει να αναλάβει την ευθύνη για τη χρήση του εδάφους της σε βάρος του Ιράκ".

Παρά τη θολή κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Περσικό, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι δήλωσε ότι "ο χρόνος της διπλωματίας εξαντλείται επικίνδυνα", αλλά απέφυγε να διευκρινίσει πώς και πότε θα εκτιμηθεί ότι δράση αναλαμβάνει, πλέον, ο στρατός.Ταυτόχρονα, θετικά, για την Ουάσιγκτον, είναι τα μηνύματα από τις επαφές του Μπιλ Ρίτσαρντσον στην Αφρική, καθώς ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε, χτες, ότι εξασφάλισε την "πλήρη υποστήριξη, μετά από την Κένυα, και του Προέδρου της Γκαμπόν, Ομάρ Μούνγκο".

Διπλωματικός αναβρασμός και σκληρή γλώσσα από τη Μόσχα

Σφοδρή επίθεση, όμως, εξαπέλυσε κατά της αμερικανικής τακτικής, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Γιέλτσιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προειδοποίησε ότι οι "νευρικές κινήσεις και οι πιέσεις του Αμερικανού Προέδρου, του οποίου τη συμπεριφορά σημείωσε ότι δεν αναγνωρίζει, μπορεί να οδηγήσουν σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο" και επανέλαβε ότι η Μόσχα θα επιμείνει στη διπλωματική οδό, που φαίνεται ότι αποδίδει, ήδη, ορισμένα αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπός του, Σεργκέι Γιατζέμπσκι, διέψευσε ότι η Μόσχα σκέφτεται τη λύση των αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, επιβεβαίωσε, όμως, ότι η Κάτω Δούμα καλεί, με απόφασή της, τον Ρώσο Πρόεδρο να παραβεί τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος. Ο Γιατζέμπσκι γνωστοποίησε, επίσης, ότι ο Μπορίς Γιέλτσιν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικός πυρετός επικρατεί στη Βαγδάτη, όπου βρίσκονται ο γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερτράν Ντιφούρκ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ και έφτασε, χτες βράδυ, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ. Ο Ντιφούρκ συναντήθηκε με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν και δήλωσε ότι "η ιρακινή ηγεσία συμφωνεί με τα βασικά σημεία της επιστολής του Ζακ Σιράκ". Πάντως, σύμφωνα με Τούρκους πολιτικούς αναλυτές, η αποστολή του Ισμαϊλ Τζεμ είναι ιδιαίτερα περιορισμένη μετά την επιστολή του Μπιλ Κλίντον προς τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό, φημολογείται, όμως, ότι εμπεριέχει προειδοποιήσεις για τις συνέπειες στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις από την απροθυμία της Αγκυρας να συνταχθεί με την Ουάσιγκτον. Αλλωστε, χτες, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ιρακινή υποχώρηση επικαλείται το CNN

Ετοιμη, όμως, να υποχωρήσει εμφανίζεται η Βαγδάτη, σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται ανώνυμες ιρακινές κυβερνητικές πηγές. Πρόθυμος να ανοίξει τις πόρτες, κατ' αρχάς, 8 προεδρικών μεγάρων είναι ο Σαντάμ Χουσεϊν, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, σε 5 επιθεωρητές από την κάθε χώρα - μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε 2 εκπροσώπους από την κάθε χώρα της 21μελούς Ειδικής Επιτροπής, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν ό,τι εξοπλισμό θέλουν και θα αναφέρονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάλογες πληροφορίες διέρρευσαν από γαλλικές και ρώσικες πηγές, ενώ η επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ιρακινής Εθνοσυνέλευσης Ριζάα αλ Σάουι φέρεται να δήλωσε ότι "αργά ή γρήγορα οι επιθεωρητές θα ελέγξουν τα προεδρικά μέγαρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ