Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Οι Ελληνες βοήθησαν τους Εβραίους στην κατοχή

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,Μυτιλήνη. Γεννήθηκα στο προάστιο της Μυτιλήνης, Παναγιούδα το 1929. Προχτές οι Τούρκοι μάς κατηγόρησαν ότι συνεργαστήκαμε με τους Γερμανούς και στείλαμε τους Εβραίους στο Αουσβιτς. Ομως εκείνο που εγώ θυμάμαι, είναι ότι οι Τούρκοι έπιαναν τους Ελληνες που περνούσαν λάθρα από την Τουρκία για να καταταγούν εθελοντικά στον ελληνικό στρατό που πολεμούσε στη Μέση Ανατολή. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας τους ναζί εκεί κάτω και δεν ξαναγύρισαν στην πατρίδα. Οι Τούρκοι όμως - που σήμερα μας κατηγορούν - παίζοντας το βρώμικο παιχνίδι του πολέμου, παρέδιναν στους Γερμανούς, τους εθελοντές Ελληνες πατριώτες, σιδεροδέσμιους για να τους τουφεκίσουν. Ετσι τουφεκίστηκε και ο Χαράλαμπος Μπάτας από το χωριό μας, βυθίζοντας σε πένθος τη γυναίκα του και αφήνοντας ορφανά τα τρία κοριτσάκια του, τη Μαλάμω, την Παναγιώτα και το Μαρικάκι.

Εκτος από τα άλλα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας ευγνωμονούν, γιατί ο ΕΛΑΣ ανατίναξε τρένα προερχόμενα από την Τουρκία που μετέφεραν χρώμιο και μεταλλεύματα για τη χιτλερική βιομηχανία του πολέμου.

Οι Ελληνες έχουν δώσει πολύ αίμα στα πεδία των μαχών. Εμπόδιζαν τον Χίτλερ να εξαφανίσει στη χώρα μας τους απόγονους του Μωυσή και του Δαβίδ. Το ΕΑΜ στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις βοήθησε τους Εβραίους να κρυφτούν και να γλιτώσουν από τα ναζιστικά κρεματόρια.

Δίωξη του "Ρίζου"

ΦΩΤΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ,αντιστασιακός, Καβάλα. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, σαν απόγονος του παππού του Θ. Πάγκαλου, δικτάτορα και από τους υπεύθυνους της Μικρασιατικής καταστροφής, εμήνυσε την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" και απαιτεί 100.000.000 δρχ. σαν αποζημίωση. Για προσβολή και "ηθική βλάβη", με τον ισχυρισμό ότι ο "Ρ" δημοσίευσε στη σατυρική στήλη "Διακριτικά", σχόλιο για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μα κ. Πάγκαλε η πολιτική σάτιρα επιτρέπεται σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργός και αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας έπρεπε να το σκεφτείτε παρά πολύ πριν καταθέσετε αγωγή στην εφημερίδα του λαού "Ριζοσπάστη". Είναι η μόνη που στέκεται και αγωνίζεται για τα δίκια του λαού.

Και πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο ελληνικός λαός δε θα ανεχθεί να τον φιμώσετε.

Να πάρουν θέση

ΜΗΝΑΣ ΚΟΥΜΠΗΣ,Πόρος Τροιζηνίας. Με αφορμή τις διιστάμενες αποφάσεις του ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου και της εκφρασμένης θέσης του Εισαγγελέα αυτού κ. Δημόπουλου σχετικά με τα πανωτόκια της ΑΤΕ, άλλα και άλλων τραπεζών, προβλήματος ουσιαστικά μείζονος κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σημασίας, αφού απλώνεται και περισφίγγει ασφυκτικά απ' άκρου εις άκρον την επικράτειαν, εν αναμονή μάλιστα οριστικής απόφασης από την προσφυγήν του θέματος στην ολομέλειαν του ανωτέρου δικαστηρίου... δε θα έπρεπε συλλογικά όργανα του κλάδου όπως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ή οι διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι και ανώτερα Αντιπροσωπευτικά όργανα αυτών, ακόμη και Πανεπιστημιακοί λειτουργοί στον αντίστοιχο κλάδο, να πουν τη γνώμη τους σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα και πάρουν θέση έναντι αυτού, αφού όσον αφορά τους αγρότες, λόγω αυτής της ιδίας της ιδιότητός των, άλλα και του υπάρχοντος ευνουχισμού των ηγεσιών του Συνεταιριστικού και Συνδικαλιστικού κινήματός των αδυνατούν να υπερασπιστούν αποτελεσματικά;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ