Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζήτηση περί των αρχών

Η φραστική διατύπωση "αναγκαιότητα μουσειακής πολιτικής" μπήκε στη ζωή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τουλάχιστον μία δεκαετία πριν, όταν άρχισαν να συσσωρεύονται απανωτά αιτήματα για ίδρυση μουσείων, μεγάλων ή μικρών, αναγκαίων ή περιττών. Η έμπρακτη δρομολόγησή της αρχίζει ουσιαστικά τώρα, με τη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Μουσειακής Πολιτικής.Και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε σε τι συμπεράσματα και σε ποιες αρχές μουσειακής οργάνωσης θα καταλήξει, το βέβαιο είναι ότι ξεκίνησε η συζήτηση.

Προχτές πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσία και του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε κάποιους βασικούς άξονες, στους οποίους θα κινηθεί ο διάλογος, όπως: Εξασφάλιση της συνεργασίας των μουσείων, ώστε ν' αναδεικνύονται τα προβλήματα, συζήτηση για τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τους και τα κριτήρια χωροθέτησής τους, καθώς και για τα προγράμματα μουσειολογικής κατάρτισης.Στο μεταξύ, αναμένεται η έκδοση του ΠΔ για τα κριτήρια πιστοποίησης των μη κρατικών μουσείων.

Σκοπός είναι τα μουσεία να γίνουν ζωντανοί οργανισμοί, όπου θα εξελίσσονται εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, θα έχουν έκδηλο διδακτικό χαρακτήρα και θα φιλοξενούν ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε στα μεγάλα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Αθήνας, Βυζαντινό Αθήνας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) να συγκροτηθούν επιστημονικές επιτροπές και επιτροπές κοινωνικής υποστήριξης.

Στο εξής, τόσο τα μέλη του Συμβουλίου, όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της θα πρέπει να θέσει απόψεις, αρχές, προτάσεις. Προχτές έγινε μία πρώτη προσπάθεια προσδιορισμού της έννοιας "μουσειακή πολιτική". Ωστόσο, χρειάζεται να λυθούν ζητήματα τα οποία κρίθηκαν "διοικητικά", αλλά είναι ουσιαστικά. Ξεκινώντας από το ίδιο το αντικείμενο, το έκθεμα, τις συνθήκες έκθεσής του και φύλαξής τους, την υποδομή για τη συντήρησή του, αλλά και την αποθήκευσή του και φτάνοντας μέχρι την έλλειψη μουσειολόγων. Κι ακόμα με ποιο τρόπο τα μουσεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους μελετητές, ώστε να προαχθεί και η αρχαιολογική έρευνα.

Πάντως, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις οι Διευθύνσεις Προϊστορικών - Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσουν οπτικοποιημένα τα μουσεία της χώρας και την κατάστασή τους, ενώ η Διεύθυνση Συντήρησης θα παρουσιάσει την καταγραφή της εργαστηριακής υποδομής και των συνθηκών στα μουσεία. Καταγραφή, που, όπως ειπώθηκε, έγινε πριν 10 περίπου χρόνια, αλλά στο μεταξύ τίποτα δεν άλλαξε.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ