Κυριακή 23 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμένη γη χαμένο βιος

Βαράτε σήμαντρα...
Βαράτε σήμαντρα...
Τη στιγμή, που, σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων έγιναν στάχτη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως έφταιγαν «οι ακραίες καιρικές συνθήκες» και ότι από την πλευρά της «δεν υπήρχε πρόβλημα συντονισμού», λες και απευθύνονται σε ηλίθιους.

Δεν της φτάνει που η πολιτική της έκαψε δάση και καλλιέργειες, τώρα καίει και τους ανθρώπους, λες και φοβάται μην τυχόν και μαρτυρήσουν καμιά ώρα.

Δίνει ψίχουλα για αποζημιώσεις - ίσα ίσα να αμβλύνει την οργή των πληγέντων - οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τη φετινή αγροτική παραγωγή που έγινε παρανάλωμα του πυρός, ούτε την απώλεια εισοδήματος που θα υποστεί για αρκετά χρόνια ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μέχρι να αποδώσουν και πάλι τα χωράφια του.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Είναι φανερό ότι τα κονδύλια περισσεύουν για την πλουτοκρατία, όχι όμως και για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές», ενώ καταλήγοντας τονίζει: «Η πολιτική καταστροφής των δασών, για χάρη συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων, έχει ανυπολόγιστες και άμεσες πλέον συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία του λαού». Να, λοιπόν, οι λόγοι που εξηγούν τις κυβερνητικές επιλογές. Η πολιτική της είναι σαφώς προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι στην ουσιαστική ενίσχυση των πυροπαθών και την προστασία των δασών. Οσο, λοιπόν, η γη δεν περνάει στα χέρια των λίγων ισχυρών και όσο τα δάση δεν προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση, δεν υπάρχει και λόγος να προστατευτούν.

Απέναντι σε όλα αυτά, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση που κράτησε μεγάλο μέρος των ΜΜΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης. Ηθελαν, ντε και καλά, να μας πείσουν ότι, επιτέλους, φτιάχνεται ένα σύστημα αποκατάστασης των ζημιών και, μάλιστα, αναφέρονταν στο επιτυχημένο σύστημα αποκατάστασης των σεισμοπαθών της Αθήνας. Των σεισμοπαθών, δηλαδή, που ακόμα δεν έχουν πάρει δάνειο, που ζουν ακόμα στα κοντέινερ των 30 τετραγωνικών μέτρων τουλάχιστον τέσσερα άτομα, που πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού, που ξεπαγιάζουν το χειμώνα και καίγονται το καλοκαίρι. Αν αυτό είναι επιτυχία, τότε το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και η οικοπεδοποίηση των δασών είναι κάτι παραπάνω από σίγουρα. Ομως, αυτή η τόσο ξεκάθαρη πραγματικότητα έχει και ένα θετικό: Μας δίνει το κίνητρο να κατανοήσουμε ότι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ο δρόμος του αγώνα. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες. Τα μέτρα, ουσιαστικά, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, ως επακόλουθο, στην αύξηση της ανεργίας, που θα δημιουργηθεί από την αναγκαστική μετακίνηση των άκληρων πλέον πληθυσμών στις πόλεις.

Παιγνίδια του φακού. Το λιοστάσι στο κάδρο του παράθυρου δείχνει ακόμα πράσινο. Είναι ήδη στεγνό - καμένο
Παιγνίδια του φακού. Το λιοστάσι στο κάδρο του παράθυρου δείχνει ακόμα πράσινο. Είναι ήδη στεγνό - καμένο
«Γι' αυτό, τονίζει το ΚΚΕ, η ανατροπή αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη του λαϊκού κινήματος».

Καθώς η απογραφή της καταστροφής προχωρά, έστω και με βήματα χελώνας, παραθέτουμε σήμερα τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Ελλάδας.


Κάηκαν όλα! Καήκαμε! Τι άλλο...Σάμος, 19 Ιούλη του 2000
Κάηκαν όλα! Καήκαμε! Τι άλλο...Σάμος, 19 Ιούλη του 2000

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ