«Μαύρο» το λέγαν το βουνό και μαύρο εντέλει εγίνει |
Η «Κοιλάδα του διαβόλου» στα Γρεβενά, γνωστή ως «Βάλια Κίρνα», στην ορεινή Πίνδο, καταστράφηκε ολοσχερώς από τον απρόσκλητο πύρινο «επισκέπτη» που ήρθε από τη μεριά της Κόνιτσας. Περισσότερα από 12.000 στρέμματα παρθένου δάσους μαύρης πεύκης, ως τα όρια της Σαμαρίνας, σε υψόμετρο 2.000 μέτρα, έγιναν στάχτη, ενώ μαζί του αποδεκατίστηκε και η άγρια πανίδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, εκατοντάδες λαγοί έγιναν κάρβουνο, ενώ οι άγριες αρκούδες - όσες σώθηκαν - πήραν το δρόμο για τα ορεινά δάση της Καστοριάς.
Λίγες μέρες νωρίτερα, η Κοινότητα Σαμαρίνας δοκιμάστηκε και από άλλη μια μικρότερης έκτασης φωτιά που κατέστρεψε 60 στρέμματα δάσους στη θέση Κότερο. Ενώ και οι κάτοικοι της Δεσκάτης θρηνούν 200 στρέμματα δασοαγροτικής έκτασης.
Συνολικά στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά) από 1 έως 19 Ιούλη εκδηλώθηκαν 90 πυρκαγιές, κυρίως σε δασικές, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ενώ αυξημένες ήταν φέτος οι αστικές πυρκαγιές, αλλά και οι φωτιές σε χωματερές.
Στην Κεντρική Μακεδονία, η πρώτη αποτίμηση αναφέρει ως σημαντικότερα μέτωπα αυτό της Αιγάνης στην περιοχή των Τεμπών, στα όρια των Νομών Πιερίας και Λάρισας, τη φωτιά στο όρος Πάικο και τη μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, που έκαψε συνολικά 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης με χαμηλή βλάστηση και σιτοκαλαμιές και περίπου 100 στρέμματα παρθένου δάσους.
Στο Νομό Καβάλας περίπου 6.000 στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες. Στο Ελαφοχώρι Χρυσούπολης 2.000 στρέμματα, στο Πολύνερο 500 στρέμματα, στην Παλιά Καβάλα 500 στρέμματα και στις Κορυφές (Βουνοχώρι) 100 στρέμματα. Στην πλειοψηφία τους ήταν δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης που χρησιμοποιούνται και ως βοσκότοποι. Γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι πλέον θα πρέπει να μετακινηθούν χιλιόμετρα μακριά για να εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους ή θα αναγκαστούν να αγοράζουν τροφή. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να επιδοτηθούν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αναπάντεχα μεγάλο κόστος που προκύπτει για την εκτροφή των κοπαδιών τους.
Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα στον δασικό πλούτο του νομού δέχτηκε το καταπράσινο νησί της Θάσου, όπου 2.500-3.000 στρέμματα δάσους, που βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής των λατομείων μαρμάρου, έγιναν στάχτη. Μαζί τους παραδόθηκαν στις φλόγες και εκατοντάδες άγρια ελαιόδεντρα, καθώς και σημαντικό μέρος της ορνιθοπανίδας του νησιού (κουνάβια, λαγοί, τσαλαπετεινοί, κλπ.).
«Απαιτείται άμεσα η χαρτογράφηση της καμένης έκτασης και η έναρξη των εργασιών αναδάσωσης. Για να ελπίζουμε όμως σε φυσική αναγέννηση του δάσους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η φύλαξη της περιοχής, ο καθαρισμός και η απαγόρευση για τα επόμενα χρόνια της βόσκησης», αναφέρει ο Νίκος Χρυσάφης, μέλος του Συλλόγου Πυρασφάλειας του νησιού.
Στην πύρινη λαίλαπα όμως παραδόθηκε και ο Νομός της Δράμας. Πέντε στρέμματα του περιαστικού δάσους στη θέση «Κορίλοβος», κάηκαν. Ενώ από φωτιά της περασμένης Δευτέρας, που εκδηλώθηκε στη θέση Καλύβια Λιάπη στην ορεινή Λεκάνη του Δήμου Νικηφόρου, κάηκαν 2.000 στρέμματα με ξερά χόρτα και άλλη χαμηλή βλάστηση.